Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szőke László

2017. augusztus 29., 10:27

Borboly Csaba, a konduk(á)tor

A Hargita megyei önkormányzat elnöke igencsak jelen van mindennapjainkban. Ha ma (vagy bármikor!) belépsz a Facebookra, elolvasod a Hargita megyei napilapokat és azok sms-rovatát, bekapcsolod a megyében elérhető, magyar nyelvű hírekkel jelentkező rádióadókat, nos, Borboly Csaba valósággal folyik ki belőlük.

Olyan kondukátorra tett szert személyében Hargita megye, aki – akár a konduktor – rendkívüli vezetői tulajdonságokkal bír: kitűnően vezeti a hülyeséget. A saját nagyságáról, megvalósításairól, fáradhatatlan munkájáról szóló (ál- vagy fél)híreket.

Itt van nekünk rögtön ez a varsági, útszélre hányt farönk-ügy, melyről született egy gyönyörű fotó és Facebook-bejegyzés, ahol

Borboly megcsóválja billentyűzetét, hogy jaj, a sáncba hordott rönkök miatt omlanak az utak, a feltöltött vízelvezető árok miatt mossa alá az alapzatot a víz.

Szép. Csakhogy, mint hivatalban lévő kondukátor, minden eszköze megvan arra, hogy például feljelentést tegyen a hatóságoknál. Hogy kiderítse, ki termelhette ki a fát, és miért pont ott, az árokban pihennek a rönkök.

Kezdeményezhetné a megoldást, de ezzel szemben születik egy Facebook-bejegyzés, majd egy sajtóközlemény. Legfeljebb.

Hőn szeretett kondukátorunk hóttra-vakra jelentkezik be élőben Facebookon, de minimum fotódokumentál valami olyat, amit fénykép és bejegyzés nélkül is megoldhatna, vagy legalább tehetne egy-két megoldáshoz vezető lépést. Ehelyett születik egy Facebook-bejegyzés néhány lájkkal, és azzal el is van intézve. A probléma is. Hiszen a kondukátor, aki szerfölött nyitott a kommunikáció új útjaira, egyszóval született(?) Facebook-kommunikátor, mindenki előtt kibeszélte(!) a problémát, minek annak megoldásával is törődni?! Úgyis felejt a bunkó egyszeri, úgyis csak arra fog emlékezni, hogy a problémával foglalkozott hőn szeretett kondukátorunk. Ami igaz is, pontosan egy Facebook-bejegyzés, netán sajtóközlemény erejéig…

Kedves Borboly Csaba! Igaza lehet, nincs az az őrült és időmilliomos írástudó, aki az Ön grafo- és Facebook-mániáját érdemben tudná helyretenni, javítani, pontosítani, vitatni, netán törölni. A nagy számok törvénye alapján még akár eredményes is lehet az Ön önképcunamija.

De nekem elegem van a jól vezető konduktorokból a megye élén, én már megelégednék holmi félvezetővel is, aki alacsonyabb hülyeség-paraméter mellett érdemi, összetettebb, netán bonyolultabb (áram)körökben is képes ellátni feladatát. Ha képzavar is, de olyan vezetőre lenne már szüksége Hargita megyének, aki nem kizárólag csak a vezetés kedvéért vezet (meg)…
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
6 HOZZÁSZÓLÁS
Széchely István 2019. június 11., kedd

„Nincs túl jó hangulat a növénytermesztők körében”

Az aszály után a túl sok eső okoz gondokat a mezőgazdaságban, májusban a csapadék sokéves átlagának több mint dupláját mérték. Ez akadályozza a mezőgazdasági munkák elvégzését, és elősegítheti a levélbetegségek megjelenését.

Kozán István 2019. június 11., kedd

Talán még nem késő

Ha a románok az erdélyi magyarokról beszélnek, írnak, vitáznak, akkor annak az esetek bántóan nagy mértékében negatív lesz a végkicsengése. Valami olyasmi, hogy a romániai magyarok rosszak, érzéketlenek, sőt veszélyt jelentenek a román nemzetállamra, ezért lépni kell, amíg még nem késő.

HIRDETÉS
Simon Virág 2019. június 11., kedd

Részleges hídlezárás Marosvásárhelyen, teljes Dicsőszentmártonban

Az eddigi négy sáv helyett csak kettőn lehet majd közlekedni Marosvásárhelyen, a nagy Maros-hídon szerda hajnaltól. Dicsőszentmártonban teljesen lezárják majd lebontják a Kis Küküllő-hidat. 

Fülöp-Székely Botond 2019. június 10., hétfő

Megbírságolhatók az erdőn-mezőn terepjárművekkel közlekedők

Noha a törvény és egy helyi határozat is tiltja, hogy mezőgazdasági és erdős területeken motorkerékpárokkal, kvadokkal, illetve terepjárókkal közlekedjenek, vannak, akik ezt mégsem tartják be. Több udvarhelyi gazda is panaszkodott, hogy kárt okoztak a területén, ezért a hatóságok fokozzák az ellenőrzéseket.

HIRDETÉS
Gergely Imre 2019. június 10., hétfő

Egy hét a mozgás öröméért

Több száz kerékpáros találkozott hétfőn délután Gyergyószentmiklós főterén és tekert végig a város főbb útvonalain. Elkezdődtek a Családi Sportnapok, vasárnapig mozgásban lesz a közösség.

Simon Virág 2019. június 10., hétfő

Fa dőlt az útra, víz árasztotta el az udvarokat

Marosvásárhelyen egy fa dőlt a viharos szél miatt az úttestre, Segesváron pedig több helyen udvarokat, pincéket öntött el a lezúduló nagy mennyiségű csapadék.

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2019. június 10., hétfő

Fatelepet és energiafűz-ültetvényt hoznának létre Udvarhelyen

Egy 2,4 hektáros, valamint egy 91 áras területet szeretne megvásárolni a székelyudvarhelyi önkormányzat: a kisebbik telken faraktározó telepet, a nagyobbikon pedig energiafűz-ültetvényt hoznának létre. Jelenleg szakcég értékeli fel a területeket, amelyek tényleges megvételéről később döntenek az önkormányzati képviselők.

Fülöp-Székely Botond 2019. június 10., hétfő

Felborult egy kisteherautó Bögöz határában

Felborult egy áruszállító kisteherautó Bögöz határában hétfőn. Súlyos személyi sérülés nem történt. 

Bíró Blanka 2019. június 10., hétfő

Összegyűjtik az adományként kiosztott tizenhét tonnányi lejárt szavatosságú élelmiszert

Házról házra gyűjtik össze a hatóságok a lejárt szavatosságú vajat, növényi zsiradékot és margarint, amelyet külföldről adományba kaptak a háromszéki Előpatak község lakói június elején. 

Bíró Blanka 2019. június 10., hétfő

Sepsiszentgyörgyre csalogatnák a kolozsvári fiatalokat

A kolozsvári BT Arénába hívja a kincses városban tanuló egyetemistákat a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A találkozóra június 20-án kerül sor, és nemcsak a végzősöket, hanem minden Kolozsváron tanuló egyetemistát várnak.

HIRDETÉS
Vélemény
Kozán István: Talán még nem késő

Ha a románok az erdélyi magyarokról beszélnek, írnak, vitáznak, akkor annak az esetek bántóan ...

Lázár Emese: …és menni tovább mégis

Ma, egy nappal az úzvölgyi szégyenletes események után, ahogy sokak, az úzvölgyi szégyenteljes eseményeket ...

Szüszer Róbert: Nehéz

Sikerült addig tökölni, illetve addig hergelni egymást, amíg kicsődült az úzvölgyi temetőbe egy ...

HIRDETÉS