Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Átlagosan minden tizedik csecsemő idő előtt jön a világra

Molnár Melinda 2017. november 20., 13:18 utolsó módosítás: 2017. november 20., 13:19
HIRDETÉS

Milyen nehézségekkel küzd az a család, ahová idő előtt érkezik a kisbaba? Ledolgozhatók-e, és ha igen, miképpen a koraszülöttségből adódó hátrányok? Milyen fejlesztési lehetőségek vannak számukra Udvarhelyen? – kérdések, válaszok születtek a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontjának munkatársai által november 13–17. között a koraszülötteknek és családjaiknak szentelt héten Székelyudvarhelyen.

A koraszülöttek kis, mégis nagy lépésekkel érik be kortársaikat Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Átlagosan minden tizedik csecsemő idő előtt jön a világra. Ezért a koraszülöttség száma a tízes, jelképszíne pedig a lila, ezt öltötték magukra a részvevők.

Az udvarhelyi programsorozaton a Pici baba, nagy lépés című kiállítással, családi programokkal és lampioneregetéssel hívták fel a figyelmet ezen családok nehézségeire. Csütörtökön a koraszülöttet nevelő szülők Miből lesz a cserebogár? címmel szakemberekkel beszélgettek. Stier Zsuzsa gyógypedagógus programfelelős kérdésünkre elmondta:

a tavalyinál többen vettek részt a találkozón.

Szülész-nőgyógyász, illetve gyermekgyógyász szakorvost, laktációs szaktanácsadót, családorvost, gyógytornászt, Vojta–Bobath-terapeutát és pszichológust kérdezhettek. A szakemberek nagyon nyitottak voltak, és a továbbiakban is együttműködésre készek.

Másnap közel ötvenen vettek részt a családi napon: a gyermekek birtokba vették a központ eszközeit, és kézműveskedhettek is. A helyben készült fotókat hazavihették. A visszajelzésből kitűnt: azok a gyermekek is örömmel térnek vissza erre a napra, akik már kinőttek a programból. A legkisebb koraszülött résztvevő 9 hónapos, a legnagyobbak 5–6 évesek voltak.

A koraszülöttek világnapját 2011 óta november 17-én tartják. Péntek este a lilára világított Művelődési Ház előtt nemcsak az érintett családok, hanem a szolidaritás jegyében mások is kimentek a lampioneregetésre – a szervezőknek, érintett családoknak egyaránt jólesett ez.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS