Svájc, 1954: A magyar tragédia

Svájc, 1954: A magyar tragédia

Magyar embernek még mindig fáj az 1954-ben elveszített vb-döntő: amit mások a berni csodaként emlegetnek, nekünk egy iszonyatos tragédia. Az Aranycsapat az ötvenes évek elején végigverte a világot, iskolát mutatott a világ futballjának, mégis úgy vonult be a sportág történetébe, hogy a legfontosabb mérkőzését elveszítette. Pedig Puskás Ferenc és társai már a döntő 8. percében 2-0-ra vezettek...

Katona Zoltán

2010. június 08., 12:352010. június 08., 12:35

Galéria
A svájci vb-re tizenhat csapat jutott ki (Románia nem volt jelen), s a lebonyolításon ismét újítottak: a négyes csoportokban csak két kört játszottak le, s az addigi eredmények alapján az első kettők már egyenes kiesési rendszerben folytatták. A magyarok két gólzáporos győzelemmel léptek tovább: Dél-Koreát 9–0-ra ütik ki Kocsis 3, Puskás 2, Palotás 2, Czibor és Lantos góljaival, a Német Szövetségi Köztársaságot pedig 8–3-ra (Kocsis 4, Puskás, Hidegkuti 2, Tóth II). Ezen a találkozón Liebrich úgy lerúgta Puskást, hogy csak a döntőben tudott újra pályára lépni. Addig még hosszú volt az út: a negyeddöntőkben már nagyon színvonalas meccsek voltak: Ausztria–Svájc 7–5, Uruguay– Anglia 4–2, Németország–Jugoszlávia 2–0, Magyarország-Brazília 4-2 (Hidegkuti, Kocsis 2, Lantos – 11-esből), utóbbi a vb egyik legküzdelmesebb meccse volt.

Az elődöntőkben a németek 6-1-re legázolták az osztrákokat, a magyaroknak egy még keményebb meccsük jött: a címvédő Uruguayt 2-2-es döntetlen után, hosszabbítás után 4-2-re sikerült legyűrni (Czibor, Hidegkuti, Kocsis 2). A bronzot Ausztria vihette haza, a kisdöntőt 3-1-re nyerték. A döntő szenzációsan indult a magyaroknak, de a németek hamar egyenlítettek – erre sem volt magyarázat, illetve azóta sincs arra, hogy a 84. percben Rahn lövése utat talált a kapuba és ezután Puskás szabályos gólját miért nem adta meg a játékvezető...  Hiába lett Kocsis Sándor 11 góllal gólkirály, Puskás a vb legjobb játékosa, hiába tartották a csapatot a világ legjobb együttesének, hiába készültek könyvek, filmek tucatjai az Aranycsapatról, magyar ember számára azóta sincs vigasz és magyarázat.

A döntő
1954, július 4., Bern, Wankdorf Stadion, 60 000 néző, vezette: Ling (angol)
Nyugat-Németország - Magyarország 3-2 (2-2)
NSZK: Turek - Posipal, Kohlmeyer, Eckel - Liebrich, Mai – Ottmar Walter, Fritz Walter, Schäfer, Rahn, Morlock.
Magyarország: Grosics - Buzánszky, Lóránt, Lantos - Bozsik, Zakariás - Czibor, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Tóth M.
Gól: Morlock (10.), Rahn (19., 84.), illetve Puskás (6.), Czibor (8.)

Hivatalos honlap: http://www.fifa.com/worldcup/archive/edition=9/index.html

Galéria

Morlock tolja be a magyar kapuba az első német gólt

Galéria

A magyar – nyugat német csata a döntőben

Galéria

Buzánszky (2) a kapuban, Rahn egyenlítő gólja a fináléban

Galéria

A két csapatkapitány, Fritz Walter és Puskás Ferenc kézfogása a döntő előtt – a végén a német örült

Galéria

Hidegkuti Nándor (sötét mezben) 4 gólt lőtt a vb-tornán

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!