HIRDETÉS

Miklós Edit olimpiai bajnok szeretne lenni

MTI 2016. május 09., 09:39 utolsó módosítás: 2016. május 09., 09:50

A sízők számára július 1-jén kezdődik a kvalifikációs időszak a 2018-as pjongcsangi téli olimpiára, így Kaszó Klára, a magyar szövetség (MSÍSZ) ügyvezető elnöke szerint gyakorlatilag a 2016/17-es szezonban kell a versenyzőknek megszerezniük a kvótákat. Miklós Edit kijelentette: aranyérmet akar nyerni a 2018-as téli játékokon.

„Az olimpiára a világranglistán elfoglalt helyezés alapján lehet kijutni, a pjongcsangi kvóták szempontjából a 2018. januári állás számít majd” – mondta a sportvezető, s hozzátette, szigorúbbá vált az indulási jog megszerzésének rendszere, többletkvótát csak a világranglista első 30 helyezettje szerezhet.

„Nagyon komolyan vesszük a pjongcsangi játékokat, alpesi síben, mint a fő szakágban, öt-hat kvóta a célkitűzésünk, de a többi sportágban is örülnénk, ha lenne magyar induló” – nyilatkozta Kaszó Klára, aki szerint sílövészetben és sífutásban van még reális esély az olimpiai részvételre, a síugrás és a szabadstílusú sí egyelőre – ahogy fogalmazott – „még gyerekcipőben jár”.

A budapesti sajtótájékoztatón bemutatták Miklós Edit új edzőjét, a svájci Stefan Abplanalpot, aki azért utazott Magyarországra, hogy elkezdje a közös munkát az olimpiai hetedik, vk-dobogós sízővel. Mint mondta, olyan munkát akar végezni, amelyre a későbbiekben az utánpótlás is támaszkodhat majd.

„Editben óriási lehetőségek rejlenek, nekem pedig egyfajta kihívás, hogy a norvégok, az amerikaiak és a svájciak után egy nem tipikus sínemzet versenyzőjét is sikerre vigyem” – nyilatkozta a 42 éves szakember, aki szerint a 28 esztendős csíkszeredai születésű síző fizikálisan és technikailag is tudja mindazt, amire szükség van a győzelemhez. Hozzátette, júniusban és júliusban már közösen edzenek majd, de az intenzív munka augusztustól októberig tart.

„Óriásműlesiklásban és szuperóriás-műlesiklásban is sok tréninget tervezek, meggyőződésem ugyanis, hogy utóbbi számban Miklós Edit sokkal jobb versenyző, mint amelyet a legutóbbi szezonban a vk-sorozatban elfoglalt pozíciója mutat” – mondta Abplanalp.

A csíkszeredai Miklós Edit arról beszélt, hogy a következő szezonra vonatkozó konkrét célokat még nem tűzte ki maga elé, ehhez először egyeztetni akar a szakmai stábbal.

„A 2018-as olimpiáról el akarom hozni az aranyérmet, de hogy az utána következőn ott leszek-e, azt még nem tudom” – mondta az alpesi síző. – „Szeretném ugyanakkor ezt a sportágat minél komolyabb szintre fejleszteni Magyarországon, és úgy érzem, hogy az elmúlt években nagyon jó irányba haladunk.”

Stark Márton szövetségi kapitány beszámolt arról, hogy az elmúlt idény elején elindított szakmai programok, melyeket az utánpótláskorú versenyzők eredményeinek javítása érdekében állítottak össze, nagyon sikeresnek bizonyultak. A szakvezető kiemelte a lillehammeri téli ifjúsági olimpián műlesiklásban hetedik Szőllős Barnabás eredményét, s jelezte: a serdülőknél és az ifjúsági korosztályban is a szövetség történetének legjobb szezonján vannak túl, így ezeket a programokat folytatják, illetve fejlesztik is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS