HIRDETÉS

Itthon tartanák a gyergyói sízőket és sífutókat

Gergely Imre 2016. június 09., 15:42 utolsó módosítás: 2016. június 09., 15:50

Jogosan lehetnek büszkék a gyergyószentmiklósiak az Iskolás Sportklub sízőire. A múltban számtalan hazai és nemzetközi sikert, bajnoki címek sokaságát szerezték. Ez így van ma is.

Nyár van, szünet a téli sportokban. Vannak, akik már el is kezdték a felkészülést a következő idényre, de itt az alkalom a mérlegkészítésre is. A Gyergyószentmiklósi Iskolás Sportklub sífutói 21 arany, 13 ezüst és 15 bronzérmet nyertek a különböző korosztályos országos bajnokságokon. Az alpesi sízők pedig 3 arany-, 4 ezüst- és 7 bronzérmet tettek hozzá a gazdag gyűjteményhez.

Sífutás: éremhalmozás nehézségek közt

A 49 érmet, ezt a bárki által méltán irigyelhető eredményt megtorpanásnak látja Jánosi Béla igazgató. Elmondja, ha ő edzőként nem esik ki a sorból betegsége miatt, a sífutók még több érmet gyűjthettek volna. Ennél is fájóbb azonban, hogy két nagyon tehetséges versenyző, akik a nagyobb korosztályok legjobbjai voltak, azaz György Sándor és Kacsó Bernadett hirtelen befejezték a sportpályafutásukat.

„Megutáltatták velük a sízést” – állapítja meg Jánosi Béla, és elmondja, hogy a két fiatal – a hazai válogatott sportolókat az ifjúsági olimpiára készítő közel kilenc hónapos központosított edzőtáborozás után – tavaly ősszel jelentette be, nem kér ebből az életformából.

Nem könnyű az út a csúcsra

A hóviszonyok már évek óta nem kedveznek a sífutásnak Gyergyószentmiklóson. Szerencse, hogy a Bucsin-tetői pálya hónapokon át alkalmas a felkészülésre. S még számos nehézség vár a sportolókra. Ahhoz, hogy elmehessenek edzeni a Bucsin-tetőre, el kell menni az iskolai órákról, a téli délután rövid, egy-másfél óra jut edzésre sötétedésig, és így is későn, fáradtan, sokszor átázva érnek haza a sífutók. Az eredményekhez pedig nagyon keményen kell dolgozni – mindez ahhoz vezet, hogy nagy a lemorzsolódás, a tehetséges gyermekek kis része jut el oda, hogy idősebb korosztályban is versenyezzen – vázolja Jánosi István edző.

Aki kitartó, sokra viheti. Kiemeli Darvas Zsanettet, aki nemzetközi versenyekről, 15 évesen három érmet is szerzett. Négy évig még ebben a korkategóriában versenyezhet. Kémenes Anna a legfontosabb versenye előtt lebetegedett, nem tudta a legjobbját nyújtani, de így is a középmezőnyben végzett az ifjúsági Európa-bajnokságon. Hazai versenyeken pedig mindent megnyertek korosztályukban. Jánosi István megemlíti még Fórika Szabolcs, Vakaria Áron és Sára Zoltán nevét is, akik a legjobbak közé tartoznak korosztályukban, és „lentről” törnek felfelé a legfiatalabbak.

Érdemes felsorolni azokat, akik legalább egy bajnoki érmet szereztek egyéniben, vagy csapatban az idén a Gyergyószentmiklósi ISK-nak: Darvas Zsanett, Kémenes Anna, Fórika Szabolcs, Vakaria Áron, Sára Zoltán, Antal Dávid, Fodor Alpár, Bokor Róbert, Kovács Levente, Fórika Erika, Koós Krisztián, Bernád Andrea, Balázs Izabella, Antal Dániel, Bajkó Réka, Bokor Rajmond, Sára Dalma, Farkas Erika, Bálint Katalin.

Korszakváltás alpesi síben

Az alpesi sízőknél a „kiöregedés” miatt született „csupán” 14 bajnoki érem. Szögezzük le: a „csupán” szó nagyon is idézőjelben értendő. A 12. osztályt elvégzett versenyzők már nem szerepelhetnek az ISK színeiben, így a legtöbbjük számára itt be is fejeződik a versenysport. Elekes László sorolja: nem számíthat az ISK már Binder Tímea, Dezső Mátyás, Keresztes Zsolt és Bencze Attila eredményeire. Szerencsére jönnek a fiatalabbak, például Zöld Róbert, Lőrincz Réka, Lőrincz Eszter, Balázs Szabolcs és Bencze Márton is nyertek idén bajnoki érmeket.

A hóviszonyok a lehető legrosszabbak voltak a télen, sem felkészülni nem lehetett rendesen, de még számos versenyt is le kellett fújni, így a saját versenyüket, a Gyergyó Kupát is. Verseny nélkül pedig nincs kihívás, motiváció – mondják Elekes László és Balázs Lehel edzők. A gyergyói sízők tagjai az utánpótlás válogatottaknak, ami egyrészt örvendetes, másrészt nem annyira. Sokszor előfordul, hogy a válogatott edzőtáborokból sérülten jöttek haza, ezért nem is szívesen mennek. Nem szakszerűen készítik fel őket – véli Elekes.

Folytatni kéne. Itthon

Régi álma az Iskolás Sportklubnak-nak, hogy valamilyen módon hosszabb távú jövőt biztosítson az általa nevelt versenyzőknek. Sajnos a törvények nem engedik, hogy felnőtt sportolókat versenyeztessenek. Kellene egy gyergyói klub, ahol folytatni tudnák a sízők a pályafutásukat. Ahogy korábban is, most is számos Gyergyószentmiklóson felnőtt sportoló szerez dicsőséget másoknak, akik vajmi keveset tettek hozzá fejlődésükhöz, úgymond készen kapták őket.

Sára Tímea, Ferencz Réka, Vakaria Edit, György Mónika a sífutók közül ma is éremhalmozó, az alpesi síző Keresztes Zsolt is aktív versenyző még. Csak az itthoniak tudják, hogy sikereik itt alapozódtak meg, hivatalosan semmi közük Gyergyóhoz.

Valahogyan munkahelyet, fizetést kellene biztosítani számukra Gyergyószentmiklóson. Az edzői háttér megvan, az ISK edzői szívesen folytatnák velük a munkát, jutna felszerelés is. Ha ez megtörténne, a városnak szereznének dicsőséget számos versenyen, olimpián. Valahogyan el kellene ezt érni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS