HIRDETÉS

Az olimpiai bizottság is kiáll Tófalviék mellett

Dobos László 2016. április 14., 16:46 utolsó módosítás: 2016. április 14., 16:56

A sportintézmények közötti „agresszívabb kommunikációra” van szükség Elisabeta Lipa sportminiszter szerint annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljék a Mirela Lavrik atléta és a Tófalvi Évá biatlonistájéhoz hasonló doppingeseteket – hangzott el az Országos Doppingellenes Ügynökség, a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR), a szaktárca és a hazai sportszövetségek képviselőinek közös tanácskozásán, csütörtökön.

Fotó: Veres Nándor

A két élsportoló márciusi mintája, mint ismert, a január óta betiltott és azóta már világszerte több mint száz sportoló vesztét okozó meldonium használata miatt lett pozitív. Bevallásuk szerint orvosi javallatra, decemberben szedték utoljára a hatóanyagot tartalmazó gyógyszert. A nemzetközi doppingellenes ügynökség (WADA) szaktanulmányt rendelt annak érdekében, hogy kiderüljön, a szer mennyi ideig mutatható ki a szervezetben, és már engedményt is adott a március elseje előtt teszteltek számára.

A COSR-elnök, Alin Petrache most hangsúlyozta, hogy minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a hazai sportolók bizonyítani tudják majd igazukat az ügyüket vizsgáló testületek előtt. Csalódott viszont amiatt, hogy a hír kirobbanása óta több, az érintetteket elítélő reakcióval kellett szembesülnie. „Ránk jellemző módon gyorsan elfelejtettük, hogy Tófalvi Éva a téli sportok legemblematikusabb romániai versenyzője, három téli olimpián volt küldöttségünk zászlóvivője. De mi, mint mindig, most is kapkodunk és sárral dobálózunk” – fogalmazott az ártatlanság vélelmét hangsúlyozó sportvezető.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
10 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS