HIRDETÉS

Jövőben már nyernének a döntőben a Tigrisek

Horváth Bálint Ottó 2016. december 30., 11:30 utolsó módosítás: 2016. december 30., 12:20

Minden év vége az értékelőkről, összefoglalókról szól, így van ez a sport világában is. Összeállításunkban a marosvásárhelyi csapatsportok idei eredményeit, helyzetét mutatjuk be, különös tekintettel a város közkedvelt, és évről évre sikereket elérő kosárlabda együttesére.

Fotó: Boda L. Gergely

Újabb elveszített bajnoki döntő, amely már a harmadik volt a Maros KK-nak, talán ez tekinthető az idei év legemlékezetesebb pillanatának a marosvásárhelyi sportkedvelők számára. Szászgáspár Barnabással, a Maros KK áprilisban kinevezett vezetőedzőjével a csapat egész éves teljesítményéről beszélgettünk.

A marosvásárhelyi szakember elmondása szerint tavasszal nehéz pillanatban (éppen a Románia-kupa négyesdöntője előtt, ahol közel voltak a fináléhoz) – amikor egymás után sok mérkőzést elveszítettek – vette át az együttes irányítását a litván Audrius Prakuraitistól, azonban lépésről lépésre haladva sikerült a Nemzeti Liga döntőjéig menetelnie.

„Az edzőváltás pozitív löketet adott a csapatnak, nekem abból a szempontból könnyebb dolgom volt, hogy jól ismertem a játékosokat, és szabad kezet adtam nekik” – magyarázta Szászgáspár, aki hozzátette, a középszakaszban elért gyengébb eredmények miatt sokan leírták őket a negyeddöntőben a Craiova, majd az elődöntőben az esélyesebb Steaua ellen, azonban főként idegenbeli győzelmeiknek köszönhetően bejutottak a döntőbe.

Bíztak a döntőben

„Amikor átvettem a csapatot, mindannyian bíztunk benne, hogy a végéig menetelünk, mivel megvolt a kellő önbizalmunk és a képességünk is ehhez. A Nagyváraddal szembeni döntő az utóbbi 5–7 év legszebb és legkiegyensúlyozottabb párharcát hozta. Sajnáljuk, hogy ezúttal sem sikerült megszerezni az első helyet, de büszkék vagyunk arra amit elértünk, hiszen egy-két percre voltunk a végső győzelemtől. Bízom benne, hogy a jövőben lesz még esélyünk eljutni a bajnokság végéig, mivel már ideje megnyerni a döntőt” – hangsúlyozta a szakvezető.

Nehezen kezdődött az új szezon

Az újabb bajnoki ezüstéremmel végződött szezon és a nyári szünetet követően a Maros KK-nál nehéz időszak vette kezdetét a pénzügyi problémák miatt, amelyre még nem sikerült teljesen megoldást találni. „A döntő után álmaimban sem gondoltam volna, hogy ennyire nehéz idény áll előttünk. Más volt az elképzelésünk a leigazolásokkal kapcsolatban, ugyanis az anyagiak hiányában nem tudtuk szerződtetni azokat a kosárlabdázókat, akiket szerettünk volna, és nagyon nehéz volt összekovácsolni a csapatot. Az alapembereket pedig nagy nehézségek árán tudtuk meggyőzni, hogy jöjjenek vissza Vásárhelyre. Annak viszont örülök, hogy visszatértek a helyi játékosok, Sánta Szabolcs és Alin Borșa, akik segítségünkre vannak” – mondta Szászgáspár.

Az utóbbi egy hónap a mérvadó

Köztudott, hogy a fizetések elmaradása miatt több játékos visszautasította az edzéseket, illetve sztrájkoltak is, az elégedetlenségük pedig jelentősen befolyásolta a csapat őszi eredményeit. A gyengébb bajnoki kezdet, illetve az adósságok egy részének kifizetése után viszont megváltozott a játékosok hozzáállása, és az utóbbi egy hónapban – a visszatért Goran Gajovic segítségével, aki hiányzott a csapatból, – jó volt a hangulat, ez pedig meglátszott az eredményeken, hiszen két nagy győzelmet szereztek két bajnokesélyes, a Nagyváradi VSK és a Kolozsvári U-BT pályáján.  

Továbbjutás Európában

A Maros KK több éves kihagyás után ősszel megméretkezett európai kupaporondon, a FIBA Európa Kupában, amelyben sikerrel vette az első csoportkört, igaz nem voltak nehéz ellenfelei, így három győzelemmel és egy vereséggel a második helyen végzett a litván Prienu-Birstono mögött, de megelőzte az észt TLÜ/Kalev Tallinnt.

A második csoportkörben viszont rendkívül erős együttesekkel került össze, amelyek nagy költségvetéssel rendelkeznek, és színvonalas kosárlabdát játszanak, így velük nem tudják felvenni a küzdelmet. A francia Elan Chalontól és a török Gazienteptől elszenvedett vereségek után Szászgáspár elismerte, hogy csapatának a csoport harmadik helyének megszerzése lehet a reális célkitűzése, amelyért a svéd Södertaljével küzdenek, (a Maros KK január 3-án, kedden Svédországban játszik) azonban nem zárja ki annak lehetőségét, hogy amennyiben minden játékos bevethető, meglepjék az egyik nagynevű riválisukat.

Bármi megtörténhet

Az őszi szezonról a Maros KK vezetőedzője elégedetten nyilatkozott: „Ahhoz képest, hogy milyen problémákkal küszködünk (anyagi és sérülések) elégedett vagyok, azonban bánt két bajnoki vereség, a galaci, és a Nagyszeben elleni hazai, hiszen ezeken a mérkőzéseken győzelem esetén ott lehetnénk az első négy között a ranglistán.

Mégis az ötödik helyről kedvező helyzetből várjuk a folytatást, és bízunk benne, hogy az alapszakasz végén bejutunk az első hat közé, ezzel biztosítjuk helyünket a rájátszásban. Amennyiben egészségesek leszünk, rendeződnek a problémáink és teljes kerettel, nyugalomban készülhetünk, lépésről lépésre haladva elérhetjük céljainkat: előbb döntőt szeretnénk játszani a Románia-kupa nyolcasdöntőjében, a bajnokság rájátszásában pedig bármi megtörténhet” – zárta nyilatkozatát Szászgáspár Barnabás.  

Feljutott az élvonalba a Sirius KK

Maradva a kosárlabdánál, a marosvásárhelyi csapatsportok sikeréhez tartozik, hogy a Sirius KK női csapata a hazai selejtező torna megnyerésével története során először feljutott a Nemzeti Ligába.

 

Nyáron több amerikai idegenlégióssal erősített a klub, azonban ennek ellenére a bajnokság elején sorozatos vereségeket könyvelt el az együttes, és bár ezután javultak az eredményei, a túl vékony keret miatt nem tud kiegyensúlyozott teljesítményt mutatni, így tavasszal a bennmaradásért kell küzdenie.

Megvédte címét a City\'us

A marosvásárhelyi teremlabdarúgást kedvelőknek volt okuk igazán az örömre, hiszen a City\'us az 1. ligás bajnokság döntőjében a Temesvári Informaticával szemben megvédte bajnoki címét. A szezon lejártával aztán a pénzügyi gondok miatt a legfontosabb játékosok elhagyták a csapatot, amely ebben az idényben így már nem érdekelt a bajnokság megnyerésére, viszont ezzel együtt tisztességesen helytáll.

Ráadásul megfiatalított együttesével a City\'us óriási teljesítményt ért el azzal, hogy továbbjutott az UEFA Futsal Kupa főcsoportjából, persze más kérdés, hogy az elitkörben súlyos vereségekbe szaladt bele élcsapatokkal szemben.

Kupagyőztes lett az ASA női csapata

Kiemelkedő teljesítményt ért el a marosvásárhelyi női labdarúgó csapat azzal, hogy megnyerte a Románia-kupát, a döntőben hosszú idő után legyőzte a Kolozsvári Olimpiát. A bajnokságban ismét a második hely jutott az együttesnek riválisa mögött. Az új idényben a férfi csapathoz hasonlóan nagy anyagi gondokkal küzdenek, és több fontos játékosuk távozott, mégis Székes Károly vezetőedző lelkesedésével az élmezőnyben maradtak, azonban a folytatásban mindenképpen támogatásra van szükségük, hogy felvegyék a versenyt az első helyekért.

Siralmas helyzetben az ASA 

A város csődvédelem alatt álló labdarúgó csapata egész évben csak küszködött, mind pénzügyi problémáival, mind gyenge eredményeivel. Egyedüli pozitívumként kiemelendő, hogy az előző idényben sikerült bejutnia az 1. liga felsőházi rájátszásba, ahol azonban csúnyán leszerepelt. A nyáron átszervezésbe kezdett a szezont hatpontos levonással kezdő klub, és szinte a teljes csapatkeret kicserélődött, a játékosok pedig szinte egyáltalán nem kaptak fizetést.

Ilyen körülmények között az új bajnokságban gyengén menetel az ASA, és bár a téli szünet előtt több mérkőzést is megnyert, az újabb három pontos büntetés a tabella utolsó helyére kényszerítette. Kérdés, hogy milyen kerettel (a játékosok közül sokan távozni szeretnének) vág neki a tavaszi idénynek, és sikerül-e megmenekülnie a kieséstől.  

Fiatalítás a Medicinánál

Az előző bajnoki szezonban főként idegenlégiós játékosokra alapozva az előkelő ötödik helyen zárta a bajnokságot a női röplabda csapat, amely ezzel indulhatott volna a Balkán Kupában, de ezt végül visszamondta. Az új bajnokságra megváltozott a klub stratégiája, és néhány külföldi játékos mellett több lehetőséget adnak a fiataloknak. Ezzel a  Medicina eredményei gyengébbek, mint az előző idényben, és a csapat elsődleges célja az erős középmezőnyben végezni.

Megerősödött a Mureșul

A másodosztályú bajnokságban érdekelt női kézilabda csapat az élvonalból való kiesést követően nem talált magára, és nagyon gyenge szezont zárt. Aztán nyáron sikerült megtartania a keret tapasztalt játékosait, és az új igazolásokkal együtt jó játékerőt képvisel, ezzel az új idény meglepetésének számít, hiszen a téli szünetben vezeti a bajnokságot. Kérdés, hogy tavasszal tudja-e folytatni a remek eredmények sorát, amellyel még akár a feljutásba is beleszólhat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS