HIRDETÉS

Schmidték és a csíki hoki

2010. szeptember 14., 21:40 utolsó módosítás: 2010. szeptember 14., 22:23

A jéghoki eredete és múltja Csíkszeredában sok érdekes és említésre méltó eseményt rejt magába. Ezek közül most a Schmidtekről tennénk említést, hisz róluk kevesebb szó esett az események felelevenítése alkalmával, pedig a néhai nagy alapítók soraiban ők is a nagybetűs jelenlévők közé tartoznak.

Ahhoz, hogy betekintést nyerjünk a témába, érdemes megismerni magát a családot. Íme. Családfő: Schmidt Gyula (1875–1936). Felesége: Salló Anna (1879–1974). Gyermekeik: Amália (1901–1937), Gyula (1904–1957), Béla (1906–1953), László (1908–1988), Margit (1911–1998), János (1913–1996), Irén (1916 – –) és Sándor (1919–2009).

Érdekességként említjük, hogy ők mind gyakorlói voltak, különböző szinten, de főleg kedvtelésből a téli sportoknak: síztek, korcsolyáztak, majd később hokiztak. Különösképpen Béla és Irén tevékenysége volt a legfigyelemreméltóbb.

SCHMIDT BÉLA alapító tagja volt 1929-ben a Csíkszeredai Korcsolyázó Egylet égisze alatt tevékenykedő \"jéghoki–korongütő\" csapatnak (CSKE), továbbá az 1935-től Csíkszeredai Sport Club (CSC) új név alatt szereplő együttesnek. Korán abbahagyta a gimnáziumot és beállt taxizni. Jó alkatú, nagyon jól korcsolyázó játékos volt. Már az első hivatalos megmérettetésen is jól szerepelt (1929. január 6-án Szinaján, a Bukaresti TCR – Román Tenis Club ellen). Ezt jól példázzák Mihai Flamaropol, az örökös csíki ellen(ség)fél, 50 év jégkorong Romániában című könyvében tett feljegyzései, amelyek az akkori eseményekre utalnak: „... a csíkiak, habár első mérkőzésüket vívták, jól védekeztek, az eredmény két harmad után 0:0 volt. Hátvédjük, Schmidt (Béla – szerk. megj.), aki jól műkorcsolyázott, és biztosan állt a jégen, nehezen bevehető erődnek tűnt a bukaresti csatárok számára”. Igazi szép elismerő szavak. Anyagiakban is segítségére volt a csapatnak, hisz már az első kiszállásra is a csapattársak a Schmidt Béla és a Dóczy János magángépkocsijával jutottak el. Alapemberként sokáig tagja volt Csíkszereda csapatának. Később az együttes tagjai között találjuk testvérét, Jánost, majd a háború után Sándort, akik szintén jól szerepeltek. Ez utóbbi tavaly (2009) nyáron, 90 éves korában távozott az élők sorából.

Ismételten meg kell említeni, hogy a kezdetekkor női csapat is verbuválódott Csíkszeredában, igaz, csak rövid ideig bizonyult életképesnek. Az alapítók között ott találjuk Schmidt Irént is, aki még hála Istennek ma is életben van, és aki dr. Löffler Aurél egykori férficsapat-alapítóval együtt emlékezhet a korabeli szép időkre.

Az új jégkorongévad kezdetén, a csíki jégkorongsportot űzők és kedvelők nevében, mindkettőjüknek kívánunk még hosszú, boldog, egészségben gazdag éveket szeretteik körében, az elhunyt csapattagoknak békés pihenést.

Mellékelt, korabeli felvételünkön Schmidt Béla

Boda Jenő nyugalmazott testnevelő tanár

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS