HIRDETÉS

Hargita Rali: új helyszínek, új tervek

Zátyi Tibor 2015. szeptember 24., 18:13 utolsó módosítás: 2015. szeptember 25., 12:39

Két hét múlva, október 8–10. között rendezik meg a romániai ralibajnokság utolsó futamát, a Hargita Gyöngye Ralit. A szervezők igyekeznek „szurkolóbarátabbá” tenni a székelyudvarhelyi központú, tíz gyorsasági szakaszt tartalmazó autóversenyt, így a város forgalmi terheltsége is jócskán enyhül.

Idén már huszonharmadik alkalommal rendezik meg a Hargita Ralit, amely a tavalyi kiíráshoz viszonyítva masszívan átalakult. Teljesen új pályákon fognak száguldani a pilóták, a régi konfigurációjú szakaszokból egy sem marad meg, kivéve a városi szuperspeciálist. A városban rendezett gyorsasági szakaszt a Hargita Rali szellemi atyjáról, Dietrich Árpádról nevezték el.

Enyhítenek a forgalmi dugókon

A versenyben a szuperspeciális mellett három gyorsasági szakasz lesz, utóbbiakat háromszor fogják teljesíteni a versenyzők. A program szerint október 8-án, csütörtökön délután a gépparkban történik az adminisztratív autóátvétel, majd este nyolc órától új helyszínen, a Márton Áron téren tartják a megnyitót. Pénteken reggel 8-tól délután 1-ig lesz a shakedown, amely szintén új helyszínen, Székelyudvarhely határában lesz megrendezve. Délután három gyorsaságit (Hargita, Homoródalmás, Homoródszentmárton) és a városi szuperspeciálist teljesítik a versenyzők, szombaton pedig a három gyorsaságit kétszer.

„Az autóátvétel korábban városi szervizekben történt, idén ezt is a gépparkban hajtjuk végre. A csapatbemutatót és a díjazást is új helyszínen tartjuk, a városháza és a Barátok temploma elől átköltöztünk a Márton Áron térre, hogy ne terheljük meg a központban való közlekedést” – mondta el a Hargita Gyöngye Rali főszervezője, Ferencz Csaba.

Pénteken a versenyzők számára egyedül a hargitai szakasz lesz ismerős, de az is lefelé lesz megszervezve, azaz a Hargitáról ereszkednek le Szentegyházára. Ezután Lövétén keresztül átmennek Homoródalmásra, ahonnan rajtol a második gyorsasági szakasz, a cél pedig Abásfalva határában lesz. Innen átmennek Homoródkeményfalvára, a harmadik gyorsasági a Homoród mentén lesz. Délután öt órakor kezdődik a városközpontban a legtöbb nézőt vonzó szuperspeciális szakasz, melynek rajtját ugyan megváltoztatták – a versenyzők nem a kórház mellől indulnak, hanem a vasútállomás melletti macskaköves útról –, útvonala azonban a szokásos lesz. Szombaton a három gyorsasági szakaszon kétszer mennek végig a pilóták, a versenytáv 85 km, míg a Hargita Gyöngye Rali össztávja 330 km.

Ahogy a csövön kifér

A versenyre az országos bajnokságból mindenki bejelentkezett, így idén is legalább negyven párosra lehet számítani. Annak ellenére, hogy az országos bajnokságot 21 évesen már megnyerte Simone Tempestini, minden osztályban kiélezett harc lesz, hiszen a fiatal kolozsvári aranyérmén kívül még minden dobogós pozíció gazdára vár. Az előző Hargita Gyöngye Rali győztese, a magyarországi Botka Dávid nem tudja megvédeni címét, hiszen Európa-bajnoki futamon vesz részt azon a hétvégén.

A rali új honlapot is kapott, a www.raliulharghitei.ro weboldalon rengeteg új tartalommal találkozhat a böngésző. Ugyanitt GPS-es követőrendszer segítségével egy interaktív térképen élőben lehet majd követni a versenyzőket.

Jövőre aszfalton száguldanak?

„A főtámogató idén is a Hargita Gyöngye lesz, most is maximálisan mellettünk állnak, akárcsak a helyi és a megyei tanács. Ezek mind olyan pozitív dolgok, amik előrevisznek minket. A városban nem, máshol azonban több kellemetlen meglepetés is ért, az utolsó másodpercekben mindig kellett valamit változtatnunk. Ezeket elkerülendő jövőtől nagy valószínűséggel aszfaltverseny lesz a Hargita Rali, idén viszont még marad a murva” – nyilatkozta Ferencz Csaba főszervező.

A Hargita Gyöngye Rali bázisa idén is a Küküllő Szálloda lesz, többnapos útlezárásra csak a Kossuth Lajos utcában, illetve a II. Rákóczi Ferenc utca felső részében kell számítani.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
9 HOZZÁSZÓLÁS