Egyéb sportok
Imperial Wet
Kosárlabda
HIRDETÉS

Ditriders: sikeres idény után, nagy célok előtt

Gergely Imre 2017. március 02., 10:44 utolsó módosítás: 2017. március 02., 10:53

Újra nyeregbe szálltak már a Ditrói Ditriders Sportklub terepmotoros versenyzői, elindult a felkészülés, a gyakorlás a 2017-es év versenyeire. Legalább a múlt évi eredményeket szeretnék megismételni, de már ezzel is magasra teszik a lécet, hiszen az alig egyéves klub már több rangos helyezést tud felmutatni, itthon és határon túl egyaránt.

Ditriders: sikeres idény után, nagy célok előtt
galéria

A Ditrói Ditriders Sportklub a 2016-os évben jött létre a helybéli és a klubot képviselő motoros versenyzők összefogására, de már jogosan lehetnek büszkék az eddig elért eredményekre. 

Bajnoki dobogókon állhattak a sportolók, érmek kerültek a nyakukba. Idén is hasonlók a célkitűzések – mondja Kovács Árpád András klubelnök. A romániai valamint a magyarországi országos bajnokságokban való részvétel, az első tízben való szereplés, eseteként dobogós helyezés a cél, de legalább ennyire fontos a fiatal versenyzők tapasztalatgyűjtése is, ezért minél több Hard Enduro versenyen való részvételt terveznek mind az országban, mind nemzetközi szinten.

Van, mire építeni

Négy sportolót versenyeztetett tavaly a Ditriders, és közülük csak kettőnek az eredménye számított a csapatok rangsorában, de így is Románia második legsikeresebb klubja lett tavaly. Egyéniben is szép a mérleg.

A 18 éves motorkerékpáros, Kovács Balázs endurokrossz szakágban a román bajnokságban összesítésben ezüstérmes lett a Pro kategóriában, míg ugyancsak az országos bajnokságban a klasszikus enduro szakágban a pro junior kategóriában (17–23 évesek) szintén a második legjobb lett, hajszállal lemaradva az első helyről.

A ditrói motorosok a hazai versenyeken kívül, a hazainál sokkal erősebb, színvonalasabb Magyar Országos Bajnokság futamain is elindultak, ahol Balázs a felnőttek között a Pro kategóriában negyedik, míg korosztályában bronzérmes lett.

Kovács Balázs a terepmotorozás motokrossz szakágában is kipróbálta magát, a romániai országos bajnokság egy futamán első lett az A/MX2 kategóriában.

Amint azt a klubvezető, Kovács Árpád András elmondja, a magyar bajnokságban való induláskor a kitűzött cél az első tíz közé kerülés volt, ehhez képest a profi kategóriában elért bronzérem és negyedik hely felülmúlt minden elvárást. Büszkék is erre.

Kovács Gergő még 15 éves, de az ATV négykerekű járgányok hazai országos bajnokságán a klasszikus enduro szakágban felnőttek között lett negyedik a Pro kategóriában, sőt az endurokrossz szakágban ugyanebben a kategóriában szintén a felnőtt mezőnyben nyert ezüstérmet.

Fórika Krisztián 16 éves motorosként harmadikként végzett a román bajnokság klasszikus enduro szakágában, a C kategóriában, endurokrosszban pedig ezüstöt szerzett. A magyar bajnokság endurokrossz szakágában, a 3. osztályban hetedik lett.

Domokos Csaba a maga 48 évével a veterán motorkerékpárosok közé tartozik, ebben a korcsoportban is versenyez, de éppolyan elszántsággal, mint a fiatalok legjobbjai. Endurokrosszban és klasszikus enduróban is bajnok lett.

A Ditriders versenyzői a környéken rendezett regionális bajnokságban a Cengellér-kupán és a Délhegy-kupán, a Bástya-kupán és a Hexxan-kupán is rendre dobogósok lettek. A két Kovács és Fórika bajnoki címek, Domokos pedig ezüstérmek birtokosa.

A fent felsorolt eredmények eléréséhez közel 50 versenynapon állt helyt egy-egy versenyző az iskola vagy munkahely mellett, ami nem kis megterhelést jelentett. De ez nem volt számukra akadály. Ahogy Kovács Árpád András fogalmaz: „mindegyik sportolónk nagyon szereti ezt a sportágat, szívesen űzi azt, és tudjuk, hogy hosszú távú terveinket csak úgy tudjuk megvalósítani, ha kitartóak vagyunk.” Mindez azonban egyedül nem megy, támogatókat keres a klub, hiszen ez a sport sok anyagi ráfordítást igényel, legyen szó a ruházatról, védőfelszerelésekről, az alkatrészeken,
üzemanyagon át, a kiszállási költségekig, nem utolsó sorban a versenyekre való benevezési díjakról.

Fejlődést várnak

Az első év tapasztalata alapján leszögezték: a jobb eredményekhez előre, magasabb szintre kell lépni. Ezért Kovács Gergő a technikásabb, gyorsabb, „krosszosabb” kvadot választja az ATV-járgány helyett. Fórika Krisztián tavaly a 3. vonalban szerepelt, de képességei ennél töbre hivatottak, idén a másodosztályba nevez be.

Domokos Csaba nemrégiben még a visszavonuláson gondolkodott, ehhez képest biztosan folytatja, sőt valószínűleg a magyar bajnokságban is elindul. Az első megmérettetés Arad mellett lesz, egy olyan versenyen, amely a magyar és a romániai bajnokságba is beszámít. Ditró az országos bajnokság egyik futamának helyszíne lehet, de ebbe csak akkor vágnak bele, ha minden szükséges feltétel teljesül. Hatalmas anyagi és emberi erőfeszítést igényelne ennek megszervezése, alaposan meg kell gondolniuk, hogy belevágnak-e – szögezi le a klubelnök.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb