Egyéb sportok
Imperial Wet
Jégkorong
Kosárlabda
Kézilabda
Labdarúgás
Székely válogatott
Teremlabdarúgás
Téli sportok

Címvédés történt a 3. Ivó völgye favágóversenyen

Zátyi Tibor 2011. október 23., 19:22 utolsó módosítás: 2011. október 25., 11:15

Címvédés történt a csapatversenyben a szombaton délután rendezett 3. Ivó völgye favágóversenyen. Az egyéni megmérettetésben kisebb meglepetésre a magyarországi Újvárosi Sándor nyert, aki élete első versenyén vett részt.

Tekintse meg képgalériánkat! Nézze meg videónkat!

Az előzetes híresztelésekkel ellentétben délutánra elkerülte a rossz idő az ivói Tündérkert Panziót és környékét, így különösebb bonyodalom nélkül lehetett megrendezni a 3. Ivó völgye favágóversenyt. Ezúttal 14 egyéni versenyző és hét csapat vett részt a megmérettetésen. A verseny nemzetközi volt, hiszen két csapat Magyarországról érkezett, a vendégek megígérték, hogy jövőre is visszatérnek. A helyszínre tavalyhoz képest még többen kilátogattak, közel 150 ember szorított a favágóknak. A nagyszerű hangulatot nemcsak a vicces beszólások és a kézről kézre járó bor fokozta, hanem meglepetésre érkező ivói csőszök is: a szüreti bálos fiatalok szekéren érkeztek, majd zenére táncoltak a közönségnek. A nézők nem figyelhették teljes nyugalomban a táncot, mivel az ünneplőkkel érkezett két, feketére festett fiatal is, akik helyi szokás szerint a figyelmetleneknek korommal kenték be az arcukat. A verseny végén a lehűlő idő késztette kabátgombolásra a résztvevőket, akik kis pálinkával, babgulyással és vaddisznópörkölttel melegedtek fel.

A verseny legidősebb résztvevője párosfűrészelés közben.

A favágóverseny próbái a fizikai erő mellett az ügyességet is igényelték, továbbá a fadöntést először szervezték meg. A négy technikai próbából végül csak hármat rendeztek meg, mivel az erdei fadöntés sokkal tovább tartott, mint ahogy tervezték, de így is sikerült tartalmas és izgalmas versenyt rendezni. Egyénileg kisebb meglepetésre a magyarországi Újvárosi Sándor bizonyult a legjobbnak, őt ifjú Szegedi Imre és édesapja, idős Szegedi Imre követte a rangsorban.

Csapatversenyben is magyarországi győzelem és egyben címvédés született, a Tarnóczki Zsolt és Újvárosi Sándor alkotta Faritkítók páros megelőzte a zetelaki Szántóvetőket (idős Szegedi Imre és Márton Imre). Kalapács Sándor, a verseny legszebb felszerelését viselő favágója különdíjban részesült. A favágóversenyen a nézők számára rendezett harcsafűrészelést Kalapács Lajos és Kalapács Árpád nyerte, Lőrincz Béla 84 évesen a legidősebb résztvevő díját vihette haza.

„A környéken mindenki favágásból él, a favágók többször betértek hozzám beszélgetni. Egy ilyen alkalommal vetődött fel, hogy mindenkinek van egy ünnepe, csak a favágóknak nincs. Így esett a választás Szent Simon ünnepére. Az apostol vértanú volt, kettéfűrészelték, így a favágók védőszentjüknek tekintik. Mindig az október 28-ához legközelebb eső hétvégén rendezzük meg a favágóversenyt. Fodor György főmérnök vezeti a versenyt, én szervezem, míg a zetelaki közbirtokosság biztosítja a feltételeket” – mondta Venyige István, a favágóverseny szervezője és házigazdája.

A győztes csapat, a magyarországi Faritkítók

„Természetesen örülünk az első díjnak, de nem azért jöttünk ide, hogy nyerjünk, hanem hogy szórakozzunk. Favágással nyolc éve foglalkozunk, ebből élünk” – mondta Tarnóczki Zsolt. „Soha nem vettem részt még ilyen versenyen, végzettségem erdésztechnikus, egy barátom meghívására vettem részt. Abszolút nem számítottam arra, hogy első leszek. Szórakozni jöttünk ide, de a versenyt nem vettem komolytalanul, és ez lett az eredménye” – elemezte egyéni sikerét Újvárosi Sándor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS