HIRDETÉS

Kovács Attila

2017. január 19., 12:59

Hiányzó magyarázatok

Bő fél éve tart a bizonytalanság a csíkszeredai fizetéses parkolási rendszert illetően, ami az egyszerű polgár fejében úgy csapódik le, hogy mivel nincs kerékbilincselés és semmilyen más bírság, megtorlás, ha nem vásárol parkolójegyet, akkor nem is kell venni. Vagyis úgy kell tekinteni, hogy a parkolás ingyenes, meg lehet állni bárhol, elfoglalni a mozgássérülteknek fenntartott helyeket, elállni kijáratokat, mert aki ügyesebb, az érvényesül, és autó mindig több van, mint parkolóhely. A helyzetet egyre inkább kezdte megszokni mindenki, és határozott vélemények, kijelentések formájában terjed már az az álláspont is, hogy bérletet sem kell venni, mert nem lesz rá szükség.

A történet másik része az a fonák helyzet, amely miatt a helyi tanács továbbra sem tudja elfogadni a fizetéses parkolás új szabályzóját. Tudniillik a prefektusi hivatal szerint a közlekedésrendészet láttamozására is szükség van ehhez, amit a polgármesteri hivatal kért is, ám a rendfenntartók szerint ők ezt nem tehetik meg, csak új parkolók esetében. Itt érkeztünk el a holtpontra, amikor minden érintett fél a saját igaza, véleménye vagy érdeke támogatására magyarázza, értelmezi a törvényt, amely a maga során szintén nem tartalmaz egyértelmű utalásokat. És három illetékes hivatalt megkérdezve senki nem tudta megmondani, hogy akkor most mi a teendő. Hogy netán ki kinek, és mi okból akar ezzel keresztbe tenni, illetve mitől tart, az sem egyértelmű. Minden esetre, a parkolási rendhez, szabályokhoz szokott autósokat, akik nem nagyon tudnak mit kezdeni a most egyre jobban teret nyerő öntörvényűséggel, már sikerült megzavarni.

A múltkor egyik utcán sétálva, ahol a papírforma szerint fizetéses parkolók vannak, kíváncsiságból nézegettem az autókat, és csak egynél láttam a műszerfalon parkolójegyet. Megnéztem a rendszámot is – Maros megyei volt. Talán jó volna nem elfelejteni, hogy a parkolójegy-vásárlás nélküli nyugalom és kényelem, a szabályok laza értelmezése a csendes átmenet egy parkolási káosz felé. És minél tovább tart a bizonytalanság, annál nehezebb lesz visszatérni bármilyen rendhez.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
Oláh-Gál Elvira 2017. március 07., kedd

Székelyek és székelyek

A Városháza feliratért mintegy másfélszázan tiltakoztak. Már akkor féltettem a szervezőket, amikor a mindig „névtelen”, és mindig elvtelen kritikusok kezdték kommentálni.

Szőke László 2017. március 07., kedd

A helyi újságírók védelmében

Az erdélyi, székelyföldi magyar újságíró az eddigi 27 év alatt kialakult sztereotípia szerint mind-mind be van kötve valamelyik párthoz vagy gazdasági érdekcsoporthoz, mindig megmondják neki, hogy mit írhat meg s mit nem.

HIRDETÉS
Kovács Attila 2017. február 09., csütörtök

Ha nincs tovább

Hogy egyre kevesebb a személyszállításra használható vasúti kocsi az országban, már jó néhány éve ismert, és az sem újdonság, hogy a vonatozók számának apadásával párhuzamosan a vagonok száma is szépen lecsökkent.

Szőke László 2017. február 07., kedd

Kartellgyanú, avagy miért élünk minimálbéren

Már rég gyanús nekem, hogy miért is kullog Udvarhelyszék, Hargita megye az országos átlagfizetések toplistájának végén.

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2017. január 31., kedd

Alkoholra váltott jólelkűség

Olyan esetek jutottak a fülembe, hogy a rászorulók nem elfogyasztották az élelmiszert, hanem elcserélték, eladták. Ilyenkor a „kiskereskedés” végén alkohollá válik az adományként kapott eledel. Valaki meglepődik ezen?

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Szimbolikus győzelem

Szimbolikus győzelmet aratott a magyar közösség azzal, hogy a héten kikerült az első olyan helységnévtábla ...

Kiss Judit: Virtuális útravalók

Épp szerdán volt az információs társadalom és telekommunikáció világnapja, amely – ...

Páva Adorján: Egy iskola abszurd drámája

Az elmúlt években, évtizedekben jó néhány „magyar ügy” is rávilágított ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS