Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

UFO a székelyudvarhelyi könyvtárban

Dávid Anna Júlia 2016. augusztus 02., 23:37

Jász Attila, Oravecz Péter és Ughy Szabina költők voltak Murányi Sándor Olivér író vendégei hétfőn a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban. Az Új Forrás folyóirat erdélyi estjén a kreatívan szerkesztett lap történetébe és működésébe kaptak bepillantást az érdeklődők. 

Fotó: Dávid Anna Júlia

A Forrás antológiát a Komárom Megyei Tanács alapította 1969 tavaszán, a tanácsköztársaság kikiáltásának ötvenedik évfordulóján. A kezdetben bizonytalan jövőjű antológia tíz év alatt megerősödött, köszönhetően annak, hogy kiderült: „a nyilvánosságnak van egy olyan ereje, ami a hatalmat megfélemlíti”.

A legendás Nagy Gáspár-ügy tette országosan ismertté a lapot, amikor is a költő Nagy Imre-perre utaló verse átment a cenzúrán, és ennek következményeként 1984-ben felfüggesztették a kiadvány megjelenését. A „rendszerváltás” évétől az Új Forrás a Komárom megyei könyvtárban, annak egyik különleges szolgáltatásaként működött tovább, igen szerény anyagi körülmények között. 2010 óta a folyóirat főszerkesztője Jász Attila, József Attila-díjas költő.

„Elkezdtem saját őrületeimet megvalósítani” – mondta el a hétfői eseményen, hozzáfűzve, hogy egészen sikeres, tematikus lapszámokat tudhatnak magunk mögött. Jász fontosnak tartotta, hogy fiataloknak, frissen végzetteknek adjon munkát, érdeklődési körükhöz igazítva a témákat, egyfajta tehetséggondozóként működtetve a szerkesztőséget. Havonta megrendezett UFO – Nyitott Rezervátum nevű lapszámbemutató rendezvényeiken olyan jelentős magyar írók vettek részt, mint Bodor Ádám, Esterházy Péter és Krasznahorkai László, de vendégül látják a társművészetek képviselőit is, ilyen volt Lovasi András dalszerző-énekes, Dresch Mihály dzsesszzenész vagy Váli Dezső festő.

A lapnak volt erdélyi társszerzője is, a székelyudvarhelyi születésű Balázs Imre József, de közöl benne az est házigazdája is. Az estre Oravecz Péter költő, állatidomár és flamencogitáros, valamint Ughy Szabina költő, a folyóirat szerzői kísérték el a főszerkesztőt és olvastak fel köteteikből. Oravecz Péter gitárelőadásával emelte a hangulatot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS