Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Virágba borul a Szent Anna-tó legendája

Kovács Eszter 2013. augusztus 19., 16:04 utolsó módosítás: 2013. augusztus 19., 16:24

A 44. Debreceni Virágkarneválon vonul fel a Szent Anna-tó legendáját bemutató szekér. A székelyföldi és a nemrégiben alakult Alföldi Legendárium Klaszter összefogása révén megvalósuló projekt jelzi: a határokon átívelve a legendák, mondák összekötnek.

A magyar államalapítás ünnepén, augusztus 20-án tartják Debrecenben az immár 44-ik alkalommal megrendezett virágkarnevált. A színpompás rendezvényen tizenöt virágba boruló szekér, többek közt székelykeresztúri Vadrózsák néptánccsoport kíséretében a Szent Anna-tó legendáját bemutató alkotás is felvonul. Fazakas Szabolcsnak, a Székelyföldi Legendárium ötletgazdájának rég dédelgetett álma, hogy a székely legendák is képviselve legyenek a nagy hagyományú debreceni fesztiválon, a terv a székelyföldi példára alapozó, nemrégiben alakult Alföldi Legendárium Klaszterrel partnerségben valósulhatott meg.

A több mint négy méter hosszú kocsin hungarocellből készített, több százezer száraz virággal díszített bábok révén elevenednek meg a legenda szereplői: a gonosz, ostort csattogtató várúr, a hintó elé befogott szüzek és a hattyúkká vált lányok. A debreceni Pikó Sándor képzőművész faragta és Szabó Erzsébet dizájner megálmodta legendás kocsin igazi virágkülönlegességek, például a népdalokból ismert tubarózsa is helyet kapnak, viszont elő virágot csupán egy fajtát, a tisztaságot, szűziességet szimbolizáló liliomot használtak a kocsi készítői.

A legendák, mondák az országhatárokon átívelően összekötnek, vallják a kezdeményezők, így a kedden délelőtt 10 órakor kezdődő fesztiválon utolsóként felvonuló legendás kocsi a nemzeti egységet hivatott szimbolizálni. Ugyanakkor a székelyföldi legendáriumcsapat kiegészítő programokkal is készült: a karnevál alkalmával megrendezendő Lurkó Ligeten az óriás Tatárittyom társasjátékot próbálhatják ki a gyerekek, valamint levetítik az első székelyföldi legendás animációs filmet, a Likaskő mondáját. A Duna Televízió élőben közvetíti a debreceni karnevált.

Fazakas Szabolcs elárulta: további terveket szövöget, jövőre egy Székelyföldi Legendárium-karnevált szervezne, melyen a térség települései vonulnának fel saját legendás kocsijaikkal. A Szent Anna-tó legendáját bemutató virágkocsit egyébként következőként Nagyváradon mutatják be, de a kezdeményezők ígérik: Székelyudvarhelyre is elhozzák a „felvirágozott” kocsit.

A legenda szerint réges-régen élt két testvér, kiknek folytonos rivalizálása nem ismert határt. Bátyjának kihívására – hogy az ő hatlovas hintójánál szebbet nem találni a vidéken – a fiatalabb testvér a környező falvak tizenkét legszebb szűzét fogatta be hintója elé, s ostorral ösztökélte őket a fogat hajtására. A leányok közül a legszebb, Anna átkot szórt az úrra, kinek vára iszonyú dörgés közepette elsüllyedt, és helyette tó keletkezett. A szüzek hattyúvá, a gonosz úr sárkánnyá változott, Anna pedig a tó védőszentjévé lett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS