Szintváltás a bányában

Szintváltás a bányában

Fotó: Thomas Campean

Rövidesen minden eddiginél mélyebben, majdnem 400 méterrel a felszín alatt kezdik meg a só kitermelését a parajdi sóbányában. Európa egyik legnagyobb sótartaléka rejlik itt, a hatalmas készlet évtizedekig képes lenne kielégíteni a Föld teljes lakosságának igényeit.

Széchely István

2015. április 10., 20:492015. április 10., 20:49

2015. április 11., 01:292015. április 11., 01:29

Egy hónapon belül befejeződik a kitermelés a parajdi sóbánya 1980-as években megnyitott új tárnájának hatodik szintjén, és egy szinttel lejjebb, közel 400 méter mélyen folytatódik a kitermelés. A vállalat kapacitása elérte a napi 700–1000 tonnát, de szezonban – azaz télen – az itt kibányászott sóra nagy a kereslet, olyan napok is vannak, amikor 2500 tonnát értékesít a bánya.

Hogy teljesíteni tudják a téli megrendeléseket, idényen kívül mintegy 10–30 ezer tonnás tartalékot gyűjtenek fel, magyarázza irodájában Sebestyén József, a parajdi sóbánya főmérnöke. A parajdi sót jelentős részben csúszásgátlóként használják, az évente itt kitermelt 120 ezer tonna sónak legalább a felét az országos útügy vásárolja meg, a másik részét – a tél milyenségétől függően 40–60 ezer tonnányit – magyarországi autópályákra, utakra szórják. Jelentéktelen mennyiségben állattartásban használt darabos sóként, valamint fürdősóként és sótégla formájában is értékesítik.

2013-ban rekordmennyiséget – 148 ezer tonnát – értékesítettek, ám ez legfeljebb cseppjét teszi ki a mélyben rejlő sótengernek: a római kórban kezdődött fejtések óta máig a sótartaléknak legfeljebb 2–2,5 százalékát termelték ki. Ez évszázadonként egy százalékot jelent a parajdi földalatti sóbányászat kezdetétől eltelt mintegy 250 év alatt, igaz, a bivalybőrbe csomagolt és lovakkal felszínre vontatott korabeli módszerek óta jelentősen felgyorsult a bányászat.

A felszín alatt található hatalmas méretű sótest 2,7 kilométer mélyre nyúlik, kissé ellipszis alakú hengert formáz. Az óriási sótesten egymás alatt elhelyezkedő apró téglalapokként vannak feltüntetve a kitermelési szintek, de még így is jelentősen elnagyoltan, hogy szabad szemmel is látni lehessen – mutatja a geológiai térképen Sebestyén József, mielőtt útnak indulunk a legmélyebben lévő új kitermelési szint felé.

Százhúsz méteres mélységig a turisták által is használt alagúton jutunk le a vállalat egyik tehergépkocsiján – a „lőszeres kocsin”. A bányában ugyanis robbantásos módszerrel végzik a kitermelést, 160 kilogrammnyi robbanószert visznek le egy-egy alkalommal a tárnába, amelynek falából 900 tonna sót robbantanak ki egyetlen „lövéssel”. Megnyugtató, hogy ezúttal üres az autó raktere.

A bányászok hatórás műszakban dolgoznak, előtte esznek, üres gyomorral nem is mehetnek a mélybe dolgozni. A turisták által látogatható szintről egy leágazás vezet a bánya kitermelési részlegére, ahol a vastag acélsodronyokon függő lifteket kezelik. Kissé ijesztő látni a vezérlőpult képernyőjén, ahogy gombnyomásra egy pillanat alatt elnyeli a sötétség a felvonót. Ennek ellenére beszállunk, bennünket is hasonló sebességgel szippant magába a mélység. A szűk bányászlift ide-oda mozogva zajosan száguld lefelé a tömör sófalak között, az elemlámpa fényében csak pillanatokra villannak fel a lezárt és elhagyott szintek. A tárnák szerkezete egy tömbházéra hasonlít, csakhogy itt a „szobák” gyakran önmagukban is tömbház méretűek. Az óriási kamrák egymás alatt helyezkednek el, a szinteket 20 méter vastag fal választja el egymástól, a tartófalak is hasonlóan vastagok. Több száz méterrel a földfelszín és az irdatlan mennyiségű sótömeg alatt hátborzongató belegondolni abba, hogy ezeket a kamrákat robbantással alakítják ki. Az elbeszélések szerint a  bányában a nyolcvanas években volt egy robbantásos baleset, akkor három bányász életét vesztette, azóta azonban nem történt hasonló tragédia.

A „lövés”, azaz a só kirobbantása úgy történik, hogy a kamra falának alját mintegy húsz méter hosszan és két méter mélyen elvágják, majd lyukakat fúrnak bele, behelyezik a „lőszert”, a fojtást, és lerobbantják a tíz méter magas sótömböt, magyarázza kísérőnk, Kovács Károly váltásvezető az előző napi robbantás nyomait mutatva. A műveletet a lőmester végzi, részletes, rajzzal ellátott terv jelzi a robbanószerek számát, elhelyezését és összekötésének sorrendjét is. Egy lerobbantott sófal három váltásnak ad munkát, a sót homlokrakodókkal és kisebb szállítógépekkel hordják el. Noha az utóbbiak is több száz kilós teherbírásúak, a bányászok csak talicskának becézik ezeket. A sót a lift közelében egy hatalmas rácsra öntik, ahol a bányászok ütvefúróval addig darabolják a sótömböket, amíg azok át nem férnek a rostán. A feldarabolt sót 1–1,5 tonna teherbírású lifttel emelik a legfelső szintre, ahonnan teherautókkal szállítják a felszínre. Amúgy lifttel viszik le a mélybe a hatalmas erőgépeket is. Feldarabolva, ugyanis csak így férnek be a teherszállító liftbe. Láthatóan nem is az illesztéseknél vágják szét azokat, hanem ahol lehet és muszáj, lent pedig újra összehegesztik a monstrumokat.

A nehéz munkakörülmények miatt korán nyugdíjazzák a bányászokat. Húsz ledolgozott év után 45 évesen mehetnek nyugállományba, tudjuk meg Kovács Károlytól, aki már 19 éve dolgozik a bányában. Bányászcsaládból származik, az apja is a sóbányában dolgozott.

A munkakörülmények tekintetében a parajdi aranybánya a szénbányákhoz képest, ecseteli kérdésünkre egy parajdi bányász munkájának nehézségi fokát. Ez azonban nem volt mindig így. Régen egymást se látták a munkagépek füstjétől. A technológia, a sókitermelés módja ugyan nem sokat változott, de a gépesítés sokat fejlődött. Több viszont a munka is, ugyanis miközben régen egy váltásban harmincan is dolgoztak, ma már csak tizennégyen, és a kitermelés volumene is sokat nőtt, magyarázza a bányász.

Az itteni só jó minőségű és olyan tömör, hogy hajón is szállítható, mondja, miközben azon viccelődünk, hogy a bányászok mennyit költenek konyhasóra. Egyébként semennyit. Hogy itt sóból nincs hiány, azt az egyik pihenősarok asztalán látott sótartó érzékelteti talán a legjobban: levelezőlap méretű a fadoboz.

A bánya hatodik szintjén két hónapon belül befejeződik a termelés, a legmélyebb, majdnem 400 méterrel a földfelszín alatt található hetedik szintre gyalog is el lehet jutni. A bánya legmélyebb pontjára a felette lévő szint elhagyott, örök sötétségre ítélt kamráin keresztül egy elemlámpa fényénél sétálunk le. A csarnokok hangulata túlvilági, amit csak fokoz a tárnák monumentális falai közt folyamatosan morajló visszhang, amely a közeledő vihar hangjává, vagy éppen mély hörgéssé torzítja a távolban dolgozó munkagépek, vagy a lezúduló sótömbök zaját. A hatalmas sóbarlangok távoli végében néha izzó szempárok gyúlnak, és acélfogú gépszörnyek rontanak elő a porfelhőkből, hogy kősóval oltsák csillapíthatatlan étvágyukat.

A bányászlift ugyanolyan gyorsan röpít a felszín felé, mint korábban a mélybe. Enyhül a nyomás a fülünkben, a felszínre tartó turistabuszon a civilizáció zajaival együtt telefonjainkba lassan visszatér a térerő. Ruhánk porlepte, orrunkat még csípi a belélegzett sópor, de már selymesen simogatja a nagy kortyokban nyelt felszíni levegő.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 08., szerda

Ilyen volt anno a szakvizsga – meg is becsülték a mestert

A segesvári várbeli történelmi múzeum számos érdekessége közül kiemelkedő helyet foglal el egy 15 centiméter hosszú és 17 centi magas kis hordócska, amelynek abroncsa sárgarézből készült, két fedelén pedig faragványok vannak.

Ilyen volt anno a szakvizsga – meg is becsülték a mestert
2017. március 08., szerda

Kinesztétika: a mozgásérzékelés művészete

A mozgásminták bővülése a viselkedésminták bővülésével is jár, így rugalmasabban tudunk alkalmazkodni a különböző kihívásokhoz – vélik a kinesztétika követői, művelői.

Kinesztétika: a mozgásérzékelés művészete
2017. március 08., szerda

Mit rejtenek a női táskák?

Egy női táska tartalma a férfiak számára biztosan rejtély, de gyakran még a hölgyek számára is misztérium, hogy mi rejlik a legmélyén vagy a kicsi zsebekben. Ahogyan nincs két egyforma nő, úgy két egyforma női táska sincs.

Mit rejtenek a női táskák?
Mit rejtenek a női táskák?
2017. március 08., szerda

Mit rejtenek a női táskák?

2017. március 08., szerda

A munkásmozgalomtól a hóvirágig

Van az évnek egy napja, amikor a férfiak virággal lepik meg a róluk gondoskodó nőket, ezzel is megköszönve odaadásukat, a reggeli kávét, a frissen mosott ruhát, a nehéz munkával töltött nap utáni meleg vacsorát.

A munkásmozgalomtól a hóvirágig
A munkásmozgalomtól a hóvirágig
2017. március 08., szerda

A munkásmozgalomtól a hóvirágig

2017. március 07., kedd

Húszéves a csíkszeredai Kosz Szilveszter Néptánccsoport

A Kosz Szilveszter Néptánccsoport működésének köszönhetően, az elmúlt húsz évben mintegy ezer gyermek és ifjú sajátította el a tánclépéseket, és szerette meg a néptáncot.

Húszéves a csíkszeredai Kosz Szilveszter Néptánccsoport
2017. március 06., hétfő

Családoknak hirdetett versenyt az udvarhelyi könyvtár

A legkirályabb olvasó család cím megszerzéséért indít több hónapos vetélkedőt a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár. Hét hónap alatt olvasással bizonyíthatják be a részvevők, hogy ők érdemlik meg a címet és az azzal járó nyereményt.

Családoknak hirdetett versenyt az udvarhelyi könyvtár
2017. március 05., vasárnap

Sikeres erdélyi fiatalok napja

A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) első alkalommal szervezi meg a Dinamit! elnevezésű konferenciát, amelyen sikeres, erdélyi fiatalok fogják elmesélni történetüket.

Sikeres erdélyi fiatalok napja
Sikeres erdélyi fiatalok napja
2017. március 05., vasárnap

Sikeres erdélyi fiatalok napja

2017. március 05., vasárnap

Környezetbarát áruházláncok rangsora

A Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai kirendeltsége ötödik alkalommal készítette el Retailer Scorecard elnevezésű felmérését: a 11 legnagyobb romániai élelmiszer-forgalmazó áruházláncot hasonlította össze aszerint, hogy mennyire környezetbarátok.

Környezetbarát áruházláncok rangsora
Környezetbarát áruházláncok rangsora
2017. március 05., vasárnap

Környezetbarát áruházláncok rangsora

2017. március 03., péntek

Az erdélyi fesztiválokat, sokadalmakat mutatják be

Közel ezerre tehető az erdélyi magyarok által szervezett – önkormányzati vagy civil szervezéssel megvalósuló – sokadalmak, fesztiválok, magyar napok sora.

Az erdélyi fesztiválokat, sokadalmakat mutatják be
2017. március 02., csütörtök

Fotók nők fókuszából

A Prisma fotóklub női tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtök délután a Nagy István Művészeti Iskola aulájában Nők fókuszában címmel.

Fotók nők fókuszából
Fotók nők fókuszából
2017. március 02., csütörtök

Fotók nők fókuszából

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!