Három történet arról, hogy miért jobb itthon élni, mint külföldön

Három történet arról, hogy miért jobb itthon élni, mint külföldön

Fotó: Boda L. Gergely

Lényegesen kevesebben költöznek haza a Magyarországon élő erdélyiek közül, mint ahányan elmennek. Három olyan Marosvásárhelyen és környékén élő személyt kerestünk meg, aki még gyerekként vagy nagyon fiatalként hagyta itt Erdélyt, néhány éve mégis a hazaköltözés mellett döntött. Egy televíziós bemondó, egy vállalkozó és egy közéleti személy mesélt a Vásárhelyi Hírlapnak arról, hogy miért döntött így, mit talált itthon hazatérése után, és miért volt számára könnyű a döntés. Szabó Éva, Bara Zsolt és Kozma Mónika osztotta meg velünk, hogy mi hozta haza őket.

Hajnal Csilla (R)

2017. február 28., 15:402017. február 28., 15:40

2017. február 28., 17:422017. február 28., 17:42


Szabó Évát főleg televíziós műsorvezetőként ismerik Marosvásárhelyen és Erdély-szerte, azt viszont kevesebben tudják róla, hogy tizennyolc évet élt Magyarországon. 2008-ban döntötte el, hogy hazajön, nem csak látogatóba, végleg hazaköltözik. A békéscsabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskola ajánlata, új épülete, válogatott tanári kara és a határontúli magyar fiatalok képzésére kidolgozott programterve három évig az alföldi kisvárosban tartotta annak idején. Szeged volt a következő állomás, a munka és továbbtanulás helyszíne.

Visszaemlékezve is vallom, hogy meghatározó időszaka volt életemnek, időnként ma is ebből táplálkozom. Így repült el tizennyolc év. Ez idő alatt minden szabad percemben hazajöttem egy, két, végül három gyermekemmel. Szükségem volt az itthoni levegőre, a szó szoros értelmében is. Ez az igény az évek során nem csillapult, inkább erősödött” – mesélte a marosvásárhelyi televíziós bemondó, aki az első generációhoz tartozott, akiket Magyarország azért taníttatott, hogy visszatérve szülőföldjükre, otthon kamatoztassák tudásukat. Kötelezettségként akkor nem fogadtam ezt el, de 2008-ban, a helyi magyar televízió indulásakor mindennél erősebben éreztem, hogy itt a helyem, hogy részese akarok lenni, ha úgy tetszik, törleszteni akarok” – vallotta be Szabó Éva.

A messziről jöttek idealizmusa

Könnyen ment számára a hazaköltözés, de nem volt egyszerű újból itthon éreznie magát Marosvásárhelyen, mint mondta, volt benne egy adag a messziről jöttek idealizmusából. „Az adminisztráció és a tanügy hiányosságaival szembesültem legelőször, és azóta is. A gyerek, illetve családtámogatás is mezítlábas, még csak nem is mondható, hogy gyerekcipőben jár, a nagycsaládosoknak járó kedvezmények hiányáról nem is beszélve. Mindent figyelembe véve, a legnagyobb változás az életemben a hazaköltözés után mégis pozitív. Szeged gyönyörű belvárosában elviselhetetlenül fullasztó volt a levegő, Vásárhely melletti kis domboldali házunkba mindig megnyugvás hazatérni” – vallotta be. Talán az hiányzik legjobban előző életéből, hogy az kiszámíthatóbb, tervezhetőbb volt az itteninél. Ugyanakkor elmondta, munkája elsősorban nem szakmai sikereket, inkább erős emberi kapcsolatokat, hitet és erőt adó, jellemet próbáló tapasztalásokat jelent. Megkérdeztük tőle azt is, hogy mit lát rosszabbnak itthon Magyarországhoz képest. Válasza egyértelmű volt: a kisebbségi lét fokozott óvatosságot, bizalmatlanságot, fásultságot vált ki, összetartást egyre kevésbé, sokkal inkább az egyéni érdekek érvényesítése kerül előtérbe. Mindezek ellenére azonban Szabó Éva úgy érzi, ennek a jelentősége eltörpül az itthoni tavaszi napsugarak, az erdők zöldje, az itthoni patakok csobogása és egy-egy őszinte mosoly mellett.

A vállalkozása hozta haza

A marosvásárhelyi születésű Bara Zsolt tizenegy éve költözött haza Budapestről, és lapunknak bevallotta, megtalálta helyét a szülővárosában. Feleségét a magyar fővárosban ismerte meg, de ő is marosvásárhelyi származású, így nem volt nehéz együtt hazaköltözni.

Az 1971-ben született vállalkozó vegyipari mérnöki oklevelet szerzett a temesvári egyetemen, majd 1995-ben többedmagával úgy döntött, egyszerűbb lesz az élet máshol, így Budapestre költöztek. Ott került ahhoz a céghez, ahol mai napig dolgozik, ugyanis 2005-ben felkérték, hogy építse ki a romániai leányvállalatot, mivel ismerte a helyet és a román nyelvet. Nulláról indították el Marosvásárhelyen a vegyi anyagokat forgalmazó vállalkozást, és úgy érzi, jó úton haladnak. Arra voltunk kíváncsiak, mit találtak itthon, miután haza költöztek, mi tűnt a legnagyobb változásnak.

„Teljesen mást találtunk, mint amire emlékeztünk. A tíz év után megismert magyarországi rendszerek sokkal európaibbak, de ezek nem működtek itt. Mivel a gyökereink innen vannak, könnyebb volt alakulni, csak most már nem gyerekfejjel, hanem felnőttfejjel tanultunk meg mindent. Ha valaki más országból származik, és úgy költözik ide, annak sokkal nehezebb, mert a rendszerfelépítés, az emberek hozzáállása, stílusa, a kiadott pénzért kapott szolgáltatások minősége, mennyisége nagyon aránytalan” – mondta. A magyarországi rendszer lényegesen átláthatóbb, mint a hazai, de csalódás volt számára az, hogy bár magyar ajkúak voltak, a beilleszkedésük mégsem ment gördülékenyebben, mint egy nem magyar nemzetiségű bevándorlónak  – emlékezett vissza Bara Zsolt. Itthon érzi magát Marosvásárhelyen, és mint mondta, egyáltalán nem bánta meg, hogy hazajött. „Itt tanultam meg mindent a saját bőrömön, szakmailag és életminőségben is előrelépés volt. Jól érzem magam, zavarnak ugyan dolgok, de hiszem, hogy ha magunk körül elvégezzük a kis feladatokat, akkor tudunk változtatni” – fogalmazott a vállalkozó, aki azt tanácsolja a fiataloknak, hogy ne menjenek el, próbálják meg itthon. „Tudom, hogy a legtöbb vállalkozó nem segíti az elhelyezkedésüket, nem ad nekik lehetőséget, ezért is, illetve az ifjúságra jellemező türelemhiány miatt hamar elmennek a fiatalok. Úgy gondolom, itt kell megtalálni azokat az embereket, cégeket, akik/amelyek segíteni akarnak, mert mindenkinek szüksége van a jó szakemberre” – zárta a beszélgetésünket Bara Zsolt.

Férjhez jött” haza a politikus

Kozma Mónika Sepsiszentgyörgyön született 1980-ban. Jelenleg a Maros megyei tanácselnök, Péter Ferenc kabinetjében dolgozik, rajta volt az RMDSZ parlamenti képviselőinek listáján, Marossárpatak polgármesterének felesége. Ő is egyike volt azoknak, akik családi okokból még gyerekkorukban elhagyták Erdélyt, 12 éves korától élt a magyar fővárosban, majd 2009-ben „férjhez jött” Marossárpatakra, azóta is ott él családjával. Kozma Mónika arról is mesélt lapunknak, hogy hogyan illeszkedett be gyerekként a nagyvárosi társadalomba, ugyanis hiába beszélte ugyanazt a nyelvet, élettapasztalatai és szokásai eltértek a helybéliekétől. Nyitott, közlékeny személyiség lévén azonban hamar megtalálta ott a helyét – vallotta be. „Tekintve, hogy gyerekként kerültem az új környezetbe, ki tudtak épülni a ma is stabil barátságaim, így a magánéletben sem éreztem hátránynak az országváltást. Erdélyi származásomért nem ért atrocitás, legfeljebb később, felnőttként gondolatébresztő vitáim voltak néhány történelmi tény értelmezéséről a Magyarországon született ismerőseimmel” – emlékezett vissza Kozma Mónika.

Az itthon fogalma mindig pozitív töltetet kap

Itthon sokáig értetlenül néztek rá, miért költözik valaki a fővárosból egy kis erdélyi faluba. „Az első időszakban naponta többször válaszoltam a hitetlenkedő kérdésekre: igen, Budapestről Marossárpatakra, falura költöztem. Nyilván voltak kezdeti nehézségeim, hiszen egy nagyvárosi életmód már eleve különbözik egy falu nyugalmától, de itt is sokat segített, hogy volt célom, a férjem által pedig kiegyensúlyozott érzelmi hátterem. Ő volt az, aki elhitette velem, hogy itthon jó élni. Jó ideig kétlaki életet éltem, és a sok autós utazás, kátyúk kerülgetése, a települések életszínvonala elindította bennem a tenni akarást. Szeretném, ha a gyerekem már egy szebb és élhetőbb környezetben nőne fel, és talán ez a legnagyobb változás ami a hazaköltözés után történt az életemben, hogy aktív politikai szerepet vállaltam” – fogalmazott Kozma Mónika. Hozzátette: ha kimondjuk, hogy „itthon”, eleve pozitív érzelmi töltetet rendelünk hozzá, még ha sokszor szidjuk is a körülményeket, itthon jobb élni. „Mert hiába éltem Budapesten nyugati színvonalon, és hiába nagy a kontraszt akár a közlekedés, akár a napi ügyintézés vagy szórakozás tekintetében, itthon érzem azt, hogy ide tartozom. Itt van múltam, itt vannak a családi sírok a temetőben, itt értem csak igazán minden kimondott szónak a jelentését” – magyarázta a hazaköltözött politikus, aki úgy véli, törekedni kellene az autentikus falusi környezet, a szóhasználat, a hagyományos ételek, azaz a saját értékeink megtartására, miközben a nyugati társadalomhoz igyekszünk fejlődni.

Bara Zsolthoz hasonlóan ő is úgy véli, itthon kellene a fiataloknak kamatoztatniuk a megszerzett tudást, de ellentétben a vállalkozóval, Kozma Mónika szerint nem árt, ha más országot, más szabályokat is megismerve szereznek szakmai tapasztalatot a fiatalok, mielőtt haza jönnének.

A három hazaköltözött történetében egy közös pont van, mégpedig az, hogy nem volt nehéz számukra feladni a kényelmet azért, hogy itthon kezdjenek el tenni valamit maguk körül, hogy itthon kezdjék el apró feladataik elvégzését, ha változást akarnak a világban, Erdélyben.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 03., péntek

Békésen vonultak fel a magyar feliratokért Csíkszeredában

Egy perc néma csenddel és békés felvonulással tiltakoztak a csíkszeredai városháza felirat leszedetése ellen Csíkszeredában péntek délután. A Székelyek Világszövetsége által szervezett megmozduláson közel kétszázan vettek részt.

Békésen vonultak fel a magyar feliratokért Csíkszeredában
2017. március 03., péntek

A rendőrség vizsgálódik Erdőszentgyörgy polgármesteri hivatalában és a polgármesternél

Házkutatást tartott Erdőszentgyörgy polgármesteri hivatalában és Csibi Attila Zoltán polgármester otthonában a Maros megyei rendőr-felügyelőség gazdasági bűncselekményeket kivizsgáló osztálya, a segesvári bíróság ügyészeinek vezetésével.

A rendőrség vizsgálódik Erdőszentgyörgy polgármesteri hivatalában és a polgármesternél
2017. március 01., szerda

Idős nő vesztette életét a szentegyházi háztűzben

Egy személy meghalt, hárman megsérültek szerdára virradóra Szentegyházán, miután kigyulladt a ház, amelyben laktak.

Idős nő vesztette életét a szentegyházi háztűzben
2017. február 28., kedd

Csaknem ezer háztartást érintett az áradás Gyergyószéken

Emberéletben nem esett kár, és házakat nem rombolt le a csütörtöki áradás. Nyomai azonban még egy ideig megmaradnak összesen közel 1000 szárhegyi, újfalvi, kilyénfalvi és tekerőpataki portán.

Csaknem ezer háztartást érintett az áradás Gyergyószéken
2017. február 23., csütörtök

Gyergyószéket sem kímélte az áradás – Szárhegyen szükségállapotot rendeltek el

Gyergyószárhegyen, Tekerőpatakon, Kilyénfalván és Újfaluban is udvarokat, pincéket öntött el, utakat tett járhatatlanná a hegyekről lezúduló víz csütörtökön. Lakóházakba is betört az ár.

Gyergyószéket sem kímélte az áradás – Szárhegyen szükségállapotot rendeltek el
2017. február 23., csütörtök

Eldugult átereszek, hordalékkal telt árkok miatt hömpölyög a víz az utakon, udvarokon

Az utóbbi napokban tapasztalt felmelegedés és hóolvadás több csíki településen is problémákat okozott: a víz befolyt az udvarokra, a pincékbe, sőt, helyenként a lakóházakba is.

Eldugult átereszek, hordalékkal telt árkok miatt hömpölyög a víz az utakon, udvarokon
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

Az EMNT céljai nem változtak

„Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete nem egységbontást, hanem nemzetünk egységes képviseletét akarja” – fogalmazott a szervezet elnöke az évi közgyűlésen.

Az EMNT céljai nem változtak
Az EMNT céljai nem változtak
2017. február 22., szerda

Az EMNT céljai nem változtak

2017. február 22., szerda

„Visszadobta” a prefektus a marosvásárhelyi iskolahálózatról szóló határozatot

Több eljárásbeli hibát – többek között a római katolikus gimnáziummal kapcsolatban is – talált Lucian Goga, Maros megye prefektusa a marosvásárhelyi önkormányzat iskolahálózatról szóló határozatában, ezért visszaküldte azt a városházára.

„Visszadobta” a prefektus a marosvásárhelyi iskolahálózatról szóló határozatot
2017. február 17., péntek

Megvonták a Schweighofer FSC-tanúsítványát

Visszavonták a Holzindustrie Schweighofer cégtől a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács (FSC) tanúsítványait.

Megvonták a Schweighofer FSC-tanúsítványát
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM