HIRDETÉS

Design-délután a divat és művészet jegyében

Hajnal Csilla 2011. december 08., 13:59 utolsó módosítás: 2011. december 08., 16:14

Rendhagyó eseménynek lehettek szemtanúi szerda este a marosvásárhelyi Zanza kávéház vendégei: tizenegy fiatal képzőművész mutatta be munkáit a Design-délután keretében. Divattervezők, festők, ékszerkészítők, 3D-ben tervező grafikusok, népművész és make-up artist, azaz divatsminkes munkáiba is betekintést nyerhetett a közönség.

Puskás Gyopi divatsminkes extrém sminkjei egészítették ki a divattervezők ruháit

Design-délután nevet kapta – ,bár a Design-est jobban illett volna rá – az a Marosvásárhelyen egyedinek számító rendezvény, amely szerda este hét után vette kezdetét a főtéri kávézóban. Összesen tizenegy fiatal, helyi képzőművészt ismerhetett meg alkotásaik révén a közönség. A rendezvény fő célja is az volt, hogy minél szélesebb körben bemutatkozhassanak a jövő alkotói.

Szabó Edit újrahasznosított anyagokból, régi ruhákból készített új kollekcióját mutatták be

Újrahasznosított anyagok és órák

Elsőként Bandi Dalma Anitának, a Művészeti Iskola diákjának alkotásaival ismerkedhetett meg a közönség. A fiatal divattervező Afrika című ruha-kollekciójának meleg, természetes színekben pompázó darabjait vonultatták fel a Zanza kávézó improvizált kifutóján – a tálcákkal egyensúlyozó pincérek nem túl nagy örömére – a  magas, vékony modellek. Majd Balázs-Bandi Zsuzsa kézzel készített és Ghighias Martin hetvenes évek ihlette ékszereit mutatta be a két műsorvezető. A szóban forgó ékeket a kávézóban is kiállították. Ezt követte Szabó Edit újrahasznosított anyagokból, a padlásra száműzött régi ruhákból „faragott” új kollekciója. A csinos modellek felvonulása után Cosmin Petra mérnök környezettudatosságról illetve az újrahasznosítás lépéseiről szóló néhány perces román nyelvű előadását hallgathatták meg a zömében fiatal résztvevők.

Kifutón a modellek és az alkotó: Bandi Dalma Anita, a Művészeti Iskola diákja (középen) és kreációi

Mindent a szemnek

Miklós Melindát, a Művészeti Iskola tanulóját Újrahasznosított órák című meleg, természetes színvilágot idéző festményei révén ismerhette meg a közönség. Simon Levente szintén festményei, grafikái által mutatkozott be a Zanza vendégeinek. Petred Lajos Ferenc képzőművészeti alkotásai pedig a mértani formák keltette vizuális hatásra építenek.

A divatbemutató látványvilágát Puskás Gyopi divatsminkes alkalomhoz, ruhákhoz és arctípusokhoz illő munkái tették még vonzóbbá. A világhírű divatbemutatók extrém sminkjeit idéző alkotások után Andrus Ciprian grafikus-dizájner 3D-s alkotásainak, illetve Magdás István fafaragásainak – ékszerek, különböző népművészeti tárgyak – bemutatása következett. A fiatal népművész keze munkáját dicséri az a faragott millenniumi kereszt is, amelyet Ákosfalva bejáratánál láthatunk.

A Design-délután nevet viselő dizájn est Máthé Annamária hetvenes évek ihlette ruhakollekciójának felvonultatásával zárult. A klasszikus, hétköznap is hordható darabokkal a fiatal vagy fiatalos nőket szólítja meg a divattervező.

A művészet és divat világát könnyedén ötvöző alkotások bemutatása és pályakezdők megismerése után a kávézó vendégei DJ Shiver ritmusára táncolhattak a hajnalig tartó buliban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS