Vagy kertészetünk lesz, vagy színházunk?

Vagy kertészetünk lesz, vagy színházunk?

Kulturális rendezvények plakátjait vágták le Csíkszeredában tiltakozásként

Fotó: Pinti Attila

A kulturális és a közintézmények alkalmazottai hetek óta aggódnak, az átlagolvasó pedig napok óta azt látja, hogy az internet tele van a színészek siránkozásaival. Elmagyarázzuk, hogy mi készül, mitől ideges mindenki.

Kozán István

2023. augusztus 11., 21:152023. augusztus 11., 21:15

2023. augusztus 12., 16:072023. augusztus 12., 16:07

Három szakembert: Geréb László közgazdászt, Szilágyi István közigazgatásban jártas szakembert és Venczel Attila főjegyzőt kértük arra, hogy segítsenek a dolgok mögé nézni. Cikkünkben a meglátásaikra hagyatkozva próbálunk tiszta vizet önteni a pohárba. Célunk, hogy kibontsuk az állami kiadások lefaragására és a költségvetési bevételek növelésére irányuló reformcsomag részleteit, és kommentáljuk ezeket.

A kiindulási pont

A kormány gyakorlatilag falhoz van állítva, mert rendkívül nagy a költségvetési hiány – emiatt veszélybe kerültek azok a Brüsszelből várt európai uniós pénzek, amelyekből országszerte zajlanak a nagyberuházások. A kormány szorult helyzetében két dolgot tehet:

Az elmúlt napokban a közszférát sújtó tervezettől hangos a sajtó, de jó tudni, hogy a magánszférát is súlyos megvonások érhetik. Miközben előbbi esetében az érintettek nagyon ügyesen kihasználták a rendelkezésre álló lehetőségeiket (minden napra jutott egy-két kulturális tiltakozó akció), addig

a magánszférát képviselő szervezetek érthetetlen módon nem tettek semmit.

Pedig csak a térségünkben rendkívül sok olyan intézmény van (Csíki Vállalkozók Egyesülete, Arbor Vállalkozók Szövetsége, Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége, Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége), amelyeknek most kellene megszólalniuk, legalább egy tiltakozó közlemény erejéig, nem pedig akkor, amikor rendezvényeikről szeretnének bölcselkedni a sajtón keresztül.

A magánszférát érintő rész

A kis cégek tekintetében – az eredeti tervezet szerint – amelyik nyereséges(ebb), azt profitadóssá tennék, hogy több adót fizessen. Továbbá az étkezési utalványokat tíz százalék egészségbiztosítással terhelnék, amit a tervezet szerint a kormány próbál különböző eszközökkel (például minimálbér-növeléssel) kompenzálni, hogy ne az alkalmazott érezze meg, hanem a cég, ahol dolgozik. Összességében

a jogszabálytervezet privát szférát érintő része is elég húzós,

mert többletkiadásokkal és áremeléssel járna – a részletekről a fentebb említett szervezetektől várunk részletes elemzést.

Egy dolgot azonban érdemes tudni: mind a magánszférát, mind pedig a közszférát érintő módosításcsomag csak egy elképzelés egyelőre, tehát a végleges szöveg még nincs közvitára bocsátva – épp ezért most kell hallatnia mindenkinek a hangját.

Ami biztos: augusztus 20-a körül a kormány egyeztet az Európai Unióval, és ennek függvényében a hónap végéig fogadnák el a máris vitatott dokumentumot. A kiszivárogtatott információk szerint már szeptembertől életbe kéne lépjenek bizonyos intézkedések.

Közszférás lefaragások

Az egyik fontos javaslat az üres, tehát betöltetlen közszférai állások megszüntetése. Itt fontos megérteni: eddig, ha egy állami hivatalban,

ahol volt legalább öt – akár betöltetlen – állás, oda már járt egy irodavezetői poszt. A tervezet szerint mostantól lenullázzák a betöltetlen állásokat,

tehát nem lesz lehetőség arra, hogy alkalmazzanak oda embereket. Ez esetben tehát inkább egyfajta „plafonálás” a lényeg, mintsem költségcsökkentés.

Galéria

Székelyudvarhelyi edzésen a VSK. A sportot is érinti költségcsökkentés

Fotó: László Ildikó

Ugyanakkor arra is van példa, hogy a betöltetlen állásokra szabott feladatokat a meglévő alkalmazottak látták el, ők ezért a munkáért bizonyos plusz juttatásokat kaptak – mostantól ez megszűnne, hiszen az üres állás törlésével az arra kiírt mukakör is megszűnik, azaz végső soron másnak nem jár plusz, ha elvégzi ezt a munkát, amit egy tervezett új kolléga kellett volna teljesítsen. Csakhogy tulajdonképpen

nem a feladatsor rövidül, azt továbbra is el kell végezni, kizárólag a létszámbővítés kerül le napirendről.

Egy másik érdekes fejezet az alkalmazottak egyéb juttatásaival kapcsolatos, konkrétan a mobiltefelonok vásárlására és használatára vonatkozik. Azt írták a jogszabálytervezetben, hogy az állami alkalmazottak egyszeri alkalommal kaphatnak 500 lejes térítést mobiltefonvásárlásra, emellett pedig a havi bérlet költségéből 50 lejt számolnak el – eddig nem volt semmilyen korlátozás.

A kisebb településekre vonatkozó fontos elképzelés: követni fogják, hogy az adott városnak vagy községnek milyen az éves adó- és illetékbehajtási rátája. Ennek függvényében kapnak majd az államtól is pénzt, itt azonban fordított arányról van szó:

ha a helyi önkormányzat keveset tesz azért, hogy behajtsa a kinnlevőségeit, akkor nem várhatja majd el az államtól, hogy az segítsen

– ez egyébként nem ördögtől való.

A pénzügyminisztérium szintjén ki fognak nevezni egy ellenőrző bizottságot, amelynek több „kritikus költségvetési kategóriára” (például a tanügyre, az egészségügyre vagy a helyi önkormányzatokra) kell majd figyelnie. Különböző mutatókat, beszerzéseket monitorizálnak majd. Például ha az ásványvízbeszerzés országos szinten két lej, akkor ettől nem térhet el nagyobb mértékben egyetlen állami intézmény sem. A tervezet értelmében a pénzügyminisztériumnak nagyobb hatásköre lesz arra, hogy a helyi rendezvények esetében kövesse és elemezze azt, hogy hol és mire megy el több pénz.

Galéria

Néma performansz Csíkszeredában a színház előtt

Fotó: Csíki Játékszín

Terv az is, hogy a polgármesteri és tanácselnöki kabinetekben jelentősen korlátoznák az alkalmazottak számát. Itt az olvasó fantáziájára bízzuk, hogy eldöntse, egy-egy választott vezetőnek hány alkalmazottra van szüksége ahhoz, hogy a saját programjait szervezze és imázsát építse.

A húzós részek

Igen, lássuk akkor a húzós részeket. Íme az egyik: a helyi költségvetés esetében ezentúl

arra köteleznék az önkormányzatokat, hogy a saját jövedelmük legtöbb 7,5 százalékát költhessék kultúrára, szabadidőre, vallásra és sportra.

Ezt a tervet csak abban az esetben érthetjük meg, ha hazahozzuk a témát; ehhez nézzük meg Székelyudvarhely és Csíkszereda esetét.

Kezdjük az alapoknál: az számít saját jövedelemnek, amit az önkormányzat a helyi adók és illetékek formájában az év alatt beszed; továbbá az a jövedelemadó, ami minden településnek az adófizető lakossága után jár (az áfából visszafejtett összegek már nem tartoznak ide).

Székelyudvarhely esetében ez az összeg évi 82 millió lej, ennek a 7,5 százaléka 6,2 millió lej. Csíkszeredában 119 millió lej az éves saját bevétel, aminek a 7,5 százaléka közel 9 millió lej. Ezzel szemben Székelyudvarhely közel 33 millió lejt költ évente kultúrára, szabadidőre, vallásra, sportra; Csíkszereda költségvetéséből 40 millió lejt fordít kultúrára, szabadidőre, vallásra, sportra. A szóban forgó kategóriákra szánt pénzek egyébként a települések költségvetésének egyik nagy fejezetében, a 67-es számúban vannak összefoglalva – ez jelképesen egy nagy zsák, amibe sok minden van beleborítva.

Galéria

A helyi rendőrségek is bajban lehetnek. Ki veszi fel a kalapot?

Fotó: Erdély Bálint Előd

Székelyudvarhely költségvetését vizsgálva, a közel 33 millió lejből 10 millió lej fejlesztésre van elkülönítve (például a művelődési ház felújítása, zöldövezetek és játszóterek fejlesztése). További számok: Székelyudvarhelyen a Haáz Rezső Múzeum éves költségvetése 2 millió lej, Csíkszeredában a Csíki Székely Múzeum ennek a duplája (3,8 millió); a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház 2,5 milliót kap a helyi költségvetésből, a csíkszeredai Csíki Játékszín ennek a dupláját (5,3 milliót).

Ezek a számok tehát a következőt mutatják: ha a tervezett sürgősségi kormányrendeletet eredeti formájában fogadnák el, akkor

Csíkszereda és Székelyudvarhely esetében lehetne egy-egy színház és múzeum, többre ugyanis nem lenne keret

– nem lenne pénz például zöldövezetre (kertészetre), sportra (VSK, sportpályázatok...), civilszervezeteknek pályázatokra.

Még egy érdekes adalék: a csíkszeredai költségvetésben a városi kertészetre 12 millió lej van elkülönítve, ugyancsak a 67-es fejezeten belül – ami önmagában nagyobb, mint amennyi a tervek szerint az egész fejezetre szánható lenne, vagyis 9 millió lej. Ez egyet jelent:

ha a csíkiak karban szeretnék tartani a zöldövezeteket, akkor be kell zárják a kulturális létesítményeiket – vagy fordítva.

Maradjunk még egy kicsit a 67-es úton, azaz a 67-es fejezetnél! Ha a sportot nézzük, a következőt láthatjuk: Csíkszeredában 12 millió lejt szánnak sportra; Székelyudvarhelyen 7 milliót: 4 milliót kap a VSK, további 1,5 milliót kiosztanak pályázatokra, és ugyancsak 1,5 milliót sportberuházásokra. A sport esetében is látszik, csak erre több pénz megy el, mint amennyit a teljes 67-es fejezetre megengedne a kormány.

Beszélni kell az éves rendezvényekről is. Udvarhelyen 3 millió lej rendezvényekre megy el. Csíkszeredában a 67-es fejezeteben a kultúrán belül van egy alrész 6 millió lejjel (románul: Alte servicii în domeniile culturii, recreerii si religiei); meglátásunk szerint ebből szervezik többek között a városnapokat.

korábban írtuk

A polgármester szerint gyilkosság, amit Bukarestben terveznek
A polgármester szerint gyilkosság, amit Bukarestben terveznek

„Lakatot tehetünk minden kulturális és sportintézményünkre és programra, amely Csíkszereda város életnek a sava-borsát adta” – mondta Korodi Attila városvezető arra a kormányrendelet-tervezetre reagálva, amely a közigazgatásban hozna megszorításokat.

Mindenképp pontosítania kell a kormánynak, hogy ebbe a 67-es fejezetbe bele fognak-e tartozni a beruházások vagy sem. Mi a nagyságrendeket mutattuk meg, amiből kitűnik, hogy amennyiben a kormány korlátozni próbálja a saját bevételek elköltését, akkor nem a legjobb formáját választotta erre. A napokban nyilván a kulturális intézmények hallatták a hangjukat, de ugyanúgy

megszólalhattak volna a városi kertészek vagy akár a városi sportklubok is, hiszen az ő tevékenységük is ellehetetlenülhet.

Még miért van felbolydulás?

Mindezek mellett még miért van felbolydulás? Például azért, mert a tervezett jogszabály szerint januártól össze kell olvasztani azokat az intézményeket, amelyeknek kevesebb mint ötven alkalmazottjuk („elfoglalt állás”) van. Tudomásunk szerint Székelyföldön nem lehet túl sok olyan városi vagy községi alárendelt közintézmény, amelynek legalább ötven alkalmazottja lenne.

A tervezet idevágó passzusa értelmében azok az alárendelt közintézmények (legyen az kertészet, helyi rendőrség, színház...), amelyek nem teljesítik az ötvenes számot, összeolvadhatnak (románul: comasa), megszűnhetnek (desființa), vagy egyszerűen új intézménnyé alakulhatnak (reorganiza/fuziona sau transfera activitatea și personalul încadrat către alte structuri organizatorice).

Ugyanakkor a megszűnésnél a tervezet előírja azt, hogy ha valaki átveszi is, a személyzetben legalább 15 százalék személyzeti és 15 százalék anyagi, tehát működési költségcsökkentéssel kell járulnia az összeolvadásnak. Vagyis,

ha mondjuk egy múzeum jogilag összeolvad egy kultúrházzal, akkor nem lesz szükség két vezetőre és két könyvelőre, hanem csak egyre.

Na, de ha még így se jön össze az ötven ember, akkor mi legyen, olvasszák össze a kertészetet a színházzal, a kultúrházzal és a múzeummal? Nem tudjuk erre a választ.

Galéria

Virágzás a városi kertészetnél. Meddig tarthat?

Fotó: Veres Nándor

A tervezet szerint egyébként év végéig jóvá kell hagyni az új működési szabályzatot és a szervezeti felépítést (organigram). Elképzelhető nyilván egy olyan székelyudvarhelyi/csíkszeredai/gyergyószentmiklósi kulturális központ, amelynek egy vezetője lenne, aki talán jobban tudná koordinálni a kulturális életet, mint így elaprózva. Mert Székelyföld-szerte mindig is probléma volt, hogy egy olyan épületet, amelyben több intézmény működik, kinek és milyen formában kellene működtetnie. Summa summarum: vannak intézmények, amelyeket nem lenne ördögtől való összeolvasztani legalább menedzsment szintjén, ám mit kezdjünk mondjuk a kertészetekkel vagy a helyi rendőrségekkel?

Vélemények

Szilágyi István szerint a kormány részéről helyesebb lett volna, ha azt mondaná, hogy „kezdjetek el spórolni, mert kevesebb jövedelmet fogtok kapni. A közigazgatási autonómia jegyében

Idézet
rábíztam volna a helyi önkormányzatokra, hogy ők döntsék el, honnan és milyen formában spórolnának;

jelen formában ugyanis inkább ellehetetlenülnek bizonyos tevékenységek, ami miatt a helyi közösségek hátrányt fognak szenvedni”.

korábban írtuk

Petíciót indítottak a kulturális élet megmentéséért
Petíciót indítottak a kulturális élet megmentéséért

Közel ötezren írták alá eddig azt a petíciót, amelyet Vladimir Anton rendező, a Csíki Játékszín művészeti vezetője kezdeményezett Állítsátok meg a kultúra elpusztítását! címmel. A napokban közzétett sürgősségikormányrendelet-tervezet ellen tiltakoznak.

Venczel Attila véleménye a következő: a sürgősségi kormányrendelet tervezete több esetben bántó és diszkriminatív. „Mondok példát: olyan időszakban akarnak állásokat megszüntetni, amikor európai uniós beruházásokat kell befejezni és újakat elkezdeni – ezekhez emberek kellenek, mert maguktól nem fognak létrejönni. Ha viszont megszüntetik az üres állásokat, akkor egyszerűen nem lesz, amit meghirdetni. Ugyanakkor mostantól

Idézet
nem lesz vonzó a szakembereknek a közigazgatási pálya,

mert azt fogják mondani, hogy »egy ilyen káoszban, ahol kiszámíthatatlan állapotok vannak egyik napról a másikra, nincs értelme dolgozni«. Továbbá véleményem szerint valójában egy országos, mondhatni nemzeti érdeket fog sérteni ez a reform, mert veszélyeztetheti az uniós beruházások megvalósíthatóságát.”

A főjegyző szerint az önkormányzatoknak nincsenek eszközeik védekezni egy ilyen beavatkozás ellen, nekik be kell tartaniuk a törvényeket – a sürgősségi kormányrendeleteket is –, egyszerűen tudomásul kell vegyék a törvényes előírásokat és végre kell hajtaniuk azokat.

korábban írtuk

A székelyudvarhelyi kulturális intézmények vezetői is tiltakoznak a kormány tervezete ellen
A székelyudvarhelyi kulturális intézmények vezetői is tiltakoznak a kormány tervezete ellen

Döbbenettel értesültek, és tiltakoznak a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város fenntartásában működő kulturális intézmények vezetői a kormány által nyilvánosságra hozott gazdasági megszorításokat tartalmazó kormányhatározat-tervezetről.

Geréb László szerint a költségvetési irányszámokat Bukarest szabja meg, ezt pedig amiatt teheti meg, mert a helyi költségvetések bevételeinek egy jó része a központi költségvetésből érkezik. „A helyi önkormányzatok, annak ellenére, hogy széles körű autonómiával rendelkeznek, mégis állami önkormányzatoknak tekinthetők,

Idézet
nem függetlenek az államszervezettől,

működésük nem valósulhat meg a központi államigazgatással való együttműködés nélkül. A decentralizáció elvének megfelelően a helyi önkormányzatok bizonyos szintű helyi autonómiával rendelkeznek, ennek a szabadságnak azonban ára van: a helyi demokrácia tiszteletben tartása és a helyi választópolgárokkal szembeni politikai felelősség. Azonban az állam részeként alá vannak vetve a törvényesség követelményének is, amely törvények betartásának a felügyeletét és ellenőrzését különböző szerveken keresztül maga az állam látja el.”

Erről is beszélnünk kell, igen…

És végezetül arról is beszélnünk kell – mert más nem fog helyettünk –, hogy azért érinti különösen súlyosan ez a terv a kisebbségi önkormányzatokat, tehát a romániai magyar önkormányzatokat, mert nálunk, nekünk kisebbségi kulturális intézményeink vannak. Ezzel szemben egy román kisvárosnak nem feltétlenül van szüksége külön színházra, különösen nemzetiségi társulatra, elegendő, ha van egy színháza a megyeszékhelynek, amely időnként elmegy vidékre és szórakoztatja a nagyérdeműt. Esetünkben azonban,

ha megszűnnének a székelyföldi színházak, ezt az űrt nem tudná betölteni egy román színház, vagy egy földrajzilag viszonylag távoli román állami magyar színház.

Arról azonban lehet(ne) vitát indítani, hogy Székelyföldnek hány magyar színházra van szüksége. Egy dolog azonban nyilvánvaló: a kulturális intézményeink és a sportklubjaink a megmaradásunk biztosítékai. A múzeumainkkal és kertészeteinkkel együtt.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 17., szombat

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön

Két tűzesethez is ki kellett vonulniuk szombaton a háromszéki tűzoltóknak. Sepsiszentgyörgyön egy tűzhelyen felejtett serpenyő, Bodzafordulón egy kazán miatt lobbantak fel a lángok – számolt be a Kovászna megyei tűzoltóság.

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön
2024. február 17., szombat

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során

Az elmúlt 24 órában összesen 822 gépjárművezetői jogosítványt vontak be a közlekedési rendőrök, 333-at gyorshajtásért, 51-et alkohol és 13-at kábítószer befolyása alatt történő vezetéséért.

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során
2024. február 17., szombat

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé

Két huszonéves fiatal ellen indulhat büntetőeljárás, ugyanis egyiküket tiltott szer használatának gyanújával, másikukat ittas vezetés közben kapta el a marosvásárhelyi rendőrség szombatra virradóra. Mellettük még további 25 sofőrt bírságoltak meg.

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé
2024. február 17., szombat

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi

Egy marosvásárhelyi lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik a lángok megfékezése után egy 84 éves férfi elszenesedett holttestét találták meg a lakásban szombat délben – tájékoztatott a Maros megyei rendőrség.

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi
2024. február 17., szombat

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön

Ragyogó napsütéses időben és jó hóviszonyok között rendezték meg szombaton Hargitafürdőn a 11. Konzul Kupa amatőr síversenyt. A vetélkedőn sífutásban és műlesiklásban mérte össze tudását több száz székelyföldi sportoló.

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön
2024. február 17., szombat

Világháborús lövedéket találtak Salamáson

A második világháborúból származó lövedéket fedezett fel egy ember Orotva-patakában szombat reggel a Hargita megyei Salamáson. A Hargita megyei tűzszerészek a helyszínre vonultak, és elszállították a lövedéket későbbi megsemmisítés céljából.

Világháborús lövedéket találtak Salamáson
2024. február 17., szombat

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni.

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat
2024. február 17., szombat

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban

Az Argylle: A szuperkém és a még mindig futó A méhész mellett olyan új filmek érkeztek a mozikínálatba, mint a Bob Marley életéről készült Bob Marley: One Love, de a Sonynál készült Madame Web is „behálózza” a vásznakat.

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban
2024. február 16., péntek

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban

A marosvásárhelyi Kárpátok sétánya lakótelep egyik lakásában talált két holttesthez riasztották péntek délután a rendőröket.

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

A marosvásárhelyi Poklos-patakhoz riasztották pénteken este a rendőrséget és a mentőegységeket.

Holttestet találtak a Poklos-patakban
Holttestet találtak a Poklos-patakban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM