Vágóhidak nélkül félkarú óriás az állattartó ágazat Hargita megyében

Vágóhidak nélkül félkarú óriás az állattartó ágazat Hargita megyében

Hargita megyében 27 585 állattartó gazdaság működik, ezek között a szarvasmarha-, illetve juhtartó gazdaságok száma a legnagyobb

Fotó: Haáz Vince

Stabilizálódott az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok száma Hargita megyében, ahol évről-évre nő az állatállomány, a többletet pedig már jórészt a helyi szaporulat adja az új fajták esetében is. Az állattenyésztés szempontjából a legnagyobb hátrányt az jelenti, hogy nincs már egyetlen vágóhíd sem a megyében. Ezzel kapcsolatban azonban kedvező lehetőségek körvonalazódnak.

Széchely István

2021. szeptember 12., 09:522021. szeptember 12., 09:52

Dinamikusan fejlődő ágazat az állattenyésztés Hargita megyében, ahol a mezőgazdasági területek jelentős részét a legelők és kaszálók teszik ki, és a szántóterületeken is egyre inkább takarmánynövényeket termesztenek a gazdák.

A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság jelentést készített az állattenyésztés helyzetéről, amelyből kitűnik, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a haszonállat-állomány a megyében. A legjelentősebb növekedést a szarvasmarha-, illetve juhállomány esetében mérték: idén már több mint 95 ezer szarvasmarhát tartanak a megyében, miközben ez a szám tavaly még kevesebb mint 87 ezer volt, a juhállomány egyedszáma pedig 251 ezerre nőtt a tavalyi 194 ezerről. Növekedés tapasztalható kecske-, sertés-, szárnyas- és házinyúl-állomány esetében is.

Stabilizálódott a gazdaságok száma

Az állattenyésztés megerősödése azzal magyarázható, hogy mostanra stabilizálódott az ilyen jellegű gazdaságok száma a megyében – mondta el megkeresésünkre a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

Korábban sokan belefogtak az állattartásba, aztán pár év múlva felhagytak vele, ám ez a hullámzás megszűnt, azok, akik most farmokat működtetnek és pályáznak, tényleg állattartással kívánnak foglalkozni

– magyarázta az ágazat fejlődésének az okát Romfeld Zsolt. Hargita megyében egyébként 27 585 állattartó gazdaság működik, ezek között a szarvasmarha-, illetve juhtartó gazdaságok száma (12 ezer, 11 ezer) a legnagyobb. A stabilizálódás eredménye egyébként a hatékonyságban is megmutatkozik: az igazgatóság jelentésből kiderül, hogy a szarvasmarhák esetében az utóbbi időszakban az állomány koncentrálódása figyelhető meg, nincsenek már egy-két állatot tartó kis, háztáji gazdaságok, egyre több viszont a 15-20 egyedes állománnyal rendelkező farm, ami az ágazat gyorsabb fejlődésének, illetve az EU-s finanszírozási forrásokhoz való hozzáférés feltétele. Mindazonáltal Hargita megyében továbbra is sok szarvasmarhatartó gazdaság működik viszonylag kis állatállománnyal, ezeknek a többsége családi gazdaság. A jelentés szerint valamivel több mint 12 ezer szarvasmarhatartó gazdaság működik a megyében, ezekben átlagban 8 marhát tartanak.

A gyarapodást már a helyi szaporulat adja

Az ágazat erősödésére utal az is, hogy a megyei szarvasmarha-állomány növekedését már a helyi szaporulat adja a korábban behozott új fajták – hús- és tejelőmarhák – esetében is, amelyek lassan felváltják az eddigi legelterjedtebb fajtát, a román tarkát. Az utánpótlást maguk a gazdák nevelik saját szelekció alapján, az első- és másodéves szaporulatok már kezdenek akklimatizálódni erre a vidékre – magyarázta Romfeld Zsolt. A Hargita megyében tartott tejelőmarhák átlagban összesen 2 millió hektoliternyi tejet adnak évente, a juhok mintegy 100 ezer hektoliternyit, a kecsketej mennyisége pedig átlagban 27-33 ezer hektoliter között ingadozott az elmúlt években.

Termelés

Legnagyobb számban szárnyasokat tartanak a Hargita megyei farmokon, az állomány idén meghaladja a 684 ezres egyedszámot. Ez tavalyelőtt is hasonló volt, tavaly viszont majdnem a felére csökkent, ez viszont egy természetes hullámzás eredmény, jórészt attól függ, hogy a nagy farmokon mikor történnek a telepítések, illetve vágások.

A Hargita megyei tyúkfarmokon átlagban valamivel több mint 50 millió tojást termelnek évente, idén július végéig ez a mennyiség már megközelítette a 30 milliót.

A méztermést – ami az utóbbi három évben folyamatosan csökkent, 293 tonnáról 237-re – mintegy 20 ezer méhcsalád adja. Az igazgatóság adatai szerint a lóállomány nagyjából stabil a megyében, 13 ezres az egyedszáma évek óta, ám ők csak a genetikai megőrzés alá tartozó, illetve lóútlevéllel rendelkező egyedeket tartják számon, a többi azonosított egyed a helyi állatorvosok nyilvántartásában szerepel. A valóságban csökken a lóállomány a megyében, ennek pedig egyértelműen a mezőgazdasági gépesítés az oka – mondta el Romfeld Zsolt.

Jórészt csak élve tudják értékesíteni az állatokat

A hús értékesítése szempontjából Hargita megyében nagy hátrányt jelent az, hogy nincs egyetlen vágóhíd sem a megyében. Ez miatt

a Hargita megyei húsmarhák mintegy 85-90 százaléka élő állatként exportra kerül, vágóhidakra csak kereskedőkön keresztül jutnak el.

2019-ben közel 44 ezer állatot értékesítettek a gazdák, tavaly mintegy 35 ezret, idén július végéig pedig közel 15 ezret. A juhok és kecskék esetében szezonális értékesítés zajlik, húsvétra adják el a bárányokat a gazdák, illetve felhizlalva exportra küldik. Ebben az ágazatban is csökkent az értékesítés: 2019-ben 153 ezer juhot és bárányt adtak el a Hargita megyei állattenyésztők, 2020-ban 136 ezret, idén július végéig pedig 85 ezret. A sertéseket a Hargita megyei gazdák jórészt saját, illetve családi fogyasztásra nevelik, egy kis részét pedig közvetlen értékesítés során adják el.

Három vágóhíd épül

A megye adottságai kedveznek az állattenyésztésnek, a szomorú az, hogy jórészt csak élőállat-kereskedelem zajlik a megyében, mert nincs egy vágóhíd sem. Ha lenne, az itt nevelt állatok húsát mint kész árut – tehát feldolgozott termékként – lehetne értékesíteni, ami pluszjövedelmet hozna a gazdáknak, ami egy ösztönző tényező lenne az ágazatban – magyarázta Romfeld Zsolt. A megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője ugyanakkor e tekintetben egy kedvező hírről is beszámolt:

folyamatban van már három vágóhíd létrehozása a megyében.

Hamarosan elkészülnek ezek az egységek, amelyek közül az egyik egy kisvágóhíd, úgynevezett vágópont lesz, a másik kettő pedig hagyományos vágóhíd. Az állattartásnak kedvez egyébként a mezőgazdasági területek megoszlása is Hargita megyében: az igazgatóság adatai szerint az agrárterületek 81 százaléka kaszáló és legelő. Ez összesen több mint 310 ezer hektárnyi területet jelent, ugyanakkor – amint arról Romfeld Zsolt beszámolt – a szántóterületeken (72,8 ezer hektár – 18,61%) is egyre jellemzőbben az állatok táplálásához szükséges takarmánynövényeket termesztenek a gazdák.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 06., csütörtök

Felvonták az Európassió Kongresszus zászlaját

Hivatalosan is kezdetét vette csütörtök este az Európassió Kongresszus. Habár a megnyitó csak pénteken lesz, a nulladik napon felvonták az ünnepi lobogót.

Felvonták az Európassió Kongresszus zászlaját
Felvonták az Európassió Kongresszus zászlaját
2024. június 06., csütörtök

Felvonták az Európassió Kongresszus zászlaját

2024. június 06., csütörtök

Esetenként olcsóbb lenne újat építeni, mint a meglévőt felújítani

Választási kampányhoz dukáló ígéretet tett Antal Árpád: a bölcsődétől az egyetemig 2030-ig hét új építésű tanintézménnyel bővül a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által fenntartott tanügyi rendszer, és minden meglévő iskolát és óvodát felújítanak.

Esetenként olcsóbb lenne újat építeni, mint a meglévőt felújítani
2024. június 06., csütörtök

Új otthonba költöztek az ott ellátott gyerekek a Gyárfás-kúriából

Két családi típusú házat avattak fel csütörtökön Székelykeresztúron és egy nappali tanácsadói központot is létrehoztak a sérült gyermekeknek.

Új otthonba költöztek az ott ellátott gyerekek a Gyárfás-kúriából
2024. június 06., csütörtök

Bizonyítottak az elektromos buszok, tovább okosodik a sepsiszentgyörgyi közszállítási rendszer

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által 2017-ben elfogadott mobilitási tervben meghatározott célokból még nincs minden teljesítve, de már nagyon sok előrehaladás van a környezetkímélő, civilizált, elérhető közszállítás kiépítése felé vezető úton.

Bizonyítottak az elektromos buszok, tovább okosodik a sepsiszentgyörgyi közszállítási rendszer
2024. június 06., csütörtök

Fogyatékkal élő és beteg gyerekeknek szerveznek programot a Marosvásárhelyi Állatkertben

Fogyatékkal élő és krónikus beteg gyermekeknek és hozzátartozóiknak szervezik meg immár hetedik alkalommal az Áloméj az állatkertben eseményt pénteken Marosvásárhelyen.

Fogyatékkal élő és beteg gyerekeknek szerveznek programot a Marosvásárhelyi Állatkertben
2024. június 06., csütörtök

Talán csak egy nagy kukoricás lenne ott, ahol ma az ország sportéletének egyik központja körvonalazódik

Az épülő sepsiszentgyörgyi elkerülőút leghosszabb hídján tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, valamint Tamás Sándor és Antal Árpád, a Kovászna megyei és megyeszékhelyi önkormányzatok vezetői.

Talán csak egy nagy kukoricás lenne ott, ahol ma az ország sportéletének egyik központja körvonalazódik
2024. június 06., csütörtök

Súlyos baleset történt Libánfalván, az érintett útszakaszt lezárták

Közúti baleset történt Libánfalván, melynek során több személy is megsérült, egyet közülük mentőhelikopterrel szállítottak kórházba, csütörtökön délután – tájékoztat közleményében a Maros megyei tűzoltóság.

Súlyos baleset történt Libánfalván, az érintett útszakaszt lezárták
2024. június 06., csütörtök

Klein László: néhány gondolat Székelykeresztúr jövőjéről

Székelykeresztúr történelmileg is mindig a kis térség központja volt. Ezt a központi szerepet meg kell erősítsük, annál is inkább hiszen Hargita megye tanácsának az élére Bíró Barna Botondot támogatva Udvarhelyszék és Keresztúr fiúszék jövőbeni kilátásai javulni fognak.

Klein László: néhány gondolat Székelykeresztúr jövőjéről
2024. június 06., csütörtök

A polgármester legjobb barátja az aszfalt – de ez nem elég

A helyhatósági választások kitűzött időpontjához közeledve több más város után Sepsiszentgyörgyön is megmondóestre hívta a politika iránt érdeklődő polgárokat az RMDSZ a Székely Nemzeti Múzeum kertjében felállított hatalmas sátorba szerdán.

A polgármester legjobb barátja az aszfalt – de ez nem elég
2024. június 06., csütörtök

Itt a (road)show ideje – turnéra indul a Rádió GaGa

Ezen a nyáron a Rádió GaGa csapata nyakába veszi Székelyföldet és öt nagyrendezvényen is jelen lesz a Duma Dubával. A GaGa műsorvezetőivel és munkatársaival a NyárON Szeredán, a Sokadalom rendezvényén, a VIBE Fesztiválon, Tusványoson és a Tabakón is találkozhattok.

Itt a (road)show ideje – turnéra indul a Rádió GaGa
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!