HIRDETÉS

Heves reakciókat váltott ki az utcára tett diáklány ügye

Fülöp-Székely Botond 2017. január 11., 23:05 utolsó módosítás: 2017. január 12., 15:57

Kiskorú veszélyeztetése miatt tettek feljelentést az udvarhelyi ügyészségen annak a 16 éves diáklánynak a szülei, aki hétfőn este dermesztő hidegben volt kénytelen kiköltözni a székelyudvarhelyi Református Diákotthonból.

Fotó: Barabás Ákos

Porsche Éva elmondta, kiskorú veszélyeztetése miatt tettek feljelentést a szülők Dobai László, a bentlakás igazgatója ellen az udvarhelyi ügyészségen. A Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola igazgatónője ugyanakkor hangsúlyozta, ő nem tanintézet-vezetőként, hanem magánemberként segít a szülőknek.

A témában megjelent cikkünk facebookos ajánlója alatt sokan megosztották saját tapasztalataikat a bentlakásról, ezekből pedig kiderült, hogy az általunk bemutatott eset nem egyedi. Egy hozzászóló például azt állítja, őt azért rúgták ki, mert magán felejtette nyakláncát ebédnél, és amikor az igazgató erőszakkal próbálta eltávolítani, megfogta a kezét, mondván, hogy majd ő leveszi. Azonnal mennie kellett. Mást azért csaptak ki, mert egy családjában történt haláleset miatt nem tudott részt venni egy kötelező programon.

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, hozzájuk nem érkeztek az udvarhelyi Református Diákotthonnal kapcsolatos panaszok, a mostani esetről is csak a sajtóból értesült. Hozzátette, amennyiben az eset kivizsgálásával megbízott hatóságok felkérik erre, segíteni fogják a nyomozást.

Asztalos Lehel udvarhelyi iskolapszichológus a bentlakásban lévő szigorú szabályzattal kapcsolatban úgy fogalmazott, kellenek a szabályok, de a túlzott szigor szorongást és stresszt okoz a gyerekeknek, ami hosszú távon nem jó. A kicsapásokkal kapcsolatban megjegyezte, ezt kudarcként élik meg a gyerekek, főleg ha nem voltak rá nyomós okok, mint például lopás, rendszeres tekergés, verekedés vagy szexuális kapcsolat az intézményen belül. Ő is fontosnak tartja a fegyelmezést, de azt a megfelelő mértékben kell alkalmazni. „A fegyelem pozitív hatással van egy serdülőre. A baj akkor kezdődik, amikor a kés élén táncol valaki a diktatúra és a fegyelem között” – mondta.

Az iskola nem érintett

Tőkés Zsolt, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium igazgatója az eset kapcsán megkereste szerkesztőségünket, közölve, hogy a bentlakás bejáratához ki is volt függesztve: a diákotthonnak semmilyen kapcsolata nincs a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiummal. Ezt pedig ezúttal is hangsúlyozni kívánta az igazgató, hozzátéve, hogy elhatárolódik a történtektől.

A diákotthont egyébként egy, az állami oktatási rendszertől és a református egyháztól független alapítvány működteti, amelyet külföldi szervezetek támogatnak. Az alapítványt egy öttagú kuratórium vezeti, amelynek a diákotthon igazgatója, Dobai László az elnöke.

A diákotthon igazgatója szerint

Dobai László terjedelmes közleményben reagált a történtekre, amelyben hatáshajhásznak nevezi az Udvarhelyi Híradó írását. Állítja, az elbocsátott 16 éves lány többször is kereste a lehetőséget arra, hogy ne kelljen részt vennie a kötelező hétvégi csendes napokon, mivel fontos versenye lesz Csíkszeredában.

„Nem nyugodott bele az elutasító válaszba, mert olyan nincs, hogy valamit ne lehessen elintézni” – fogalmaz. Egy fényképet is mellékelt a diáklányról, amely állítása szerint Csíkszeredában készült, a csendes napok idején. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy hiteltelen a lány orvosi igazolása.

„Ha a kirakás szóhoz ragaszkodunk, akkor a lányt 2016. december 19-én raktuk ki a diákotthonból. Hogy a visszaköltözési próbálkozása sikertelen, azt az eljátszott kirakási jelenet előtt 24 órával is egyértelműen tudomására hoztuk az egész családjának. Ha aznap délben a Székelyudvarhelyen tartózkodó édesanyja – miután több forrásból is meggyőződött arról, hogy nem veszik vissza a lányát –, nem gondoskodott arról, hogy a lánya ne maradjon az utcán, akkor az egyébként pedagógus szülők felelősségtudatán el kell gondolkozni. Ha pedig tudta, hogy az egész csak egy színjáték, akkor nagyon szomorú, hogy pedagógusok ilyesmihez felhasználnak egy jóhiszemű 16 éves lányt” – közli.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
38 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS