Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Tömegbalesetet szimuláltak Marosvásárhelyen

Antal Erika 2019. március 08., 17:35

Nagyszabású katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak pénteken Marosvásárhelyen. Azt mérték fel, hogy egy tömegbaleset vagy üzemi szerencsétlenség esetén hogyan sikerül megszervezniük a mozgósítást, majd a mentést. A szimuláció didaktikai célt szolgált, mivel orvosi kongresszust tartanak a hétvégén a városban, amely témája a sürgősségi ellátás.

A mentés mellett a tűzet is oltani kellett, valamint megakadályozni a további robbanásokat Fotó: Haáz Vince

Harmincan sérültek meg abban a „balesetben”, amelynek okát még nem sikerült kideríteni, még az sem tudható, mennyire súlyosak a sérülések – ismertette az újságírókkal Călin Handrea ezredes a péntek délutáni tűzoltósági és rohammentői gyakorlatot, amelynek a volt fotópapírgyár épülete és udvara adott helyet. 

A környéket már a gyakorlat megkezdése előtt lezárták, a rendőrség és csendőrség felügyelte, hogy kik mehetnek be a helyszínre.

Egyetemi hallgatók, önkéntesek, tűzoltók, sürgősségi orvosok, asszisztensek sokasága végezte a feladatát, ahogy megkezdődött az akció.

A gyár udvarába mentőautók, tűzoltókocsik hajtottak be, hogy „mentsék” azokat, akik éppen a helyszínen tartózkodtak, amikor a robbanások történtek. Az épület tetejére ipari alpinisták másztak fel és úgy segítettek az épületből kimenekíteni a „sérülteket”.

Hetven személy vett részt az akcióban, tíznél is több gépkocsi – tűzoltók, mentők, rendőrség –, de a környező megyéktől nem kellett segítséget kérni

– magyarázta Cristian Virag, a Maros megyei tűzoltóság szóvivője. Megjelent a helyszínen Mircea Dușă prefektus is, illetve Raed Arafat egészségügyi államtitkár.

Mircea Dușă prefektus és Raed Arafat egészségügyi államtitkár a helyszínen figyelte a mentést Fotó: Haáz Vince

A forgatókönyvet ismertetve Călin Handrea ezredes elmondta, a vörös bevetési kód tervei szerint láttak hozzá a mentéshez, a helyi tűzoltó-alakulat mellett Dicsőszentmártonból, Segesvárról és Szászrégenből is érkezett segítség. Amíg a beavatkozás menetét ismertették, a tűzoltók javában „dolgoztak” már, hordágyon hozták a „sérülteket”, akiket önkéntesek, egyetemi hallgatók alakítottak. A volt fotópapírgyár előtti téren felállított sátrakhoz szállították, ahol további ellátásban részesítették őket a rohammentős orvosok. Közben a mentőhelikopter is megérkezett, sérülteket szállított el, majd újból visszatért, ezt többször is megismételve. 

Mentőhelikopter is érkezett a helyszínre  Fotó: Haáz Vince

A nagyszabású gyakorlat didaktikai célt szolgált

– magyarázta a tűzoltó ezredes.

A hétvégén Marosvásárhelyen ugyanis egy orvosi kongresszust tartanak, ahol a téma a sürgősségi orvosi beavatkozás. A szimuláció ennek része volt, amikor felmérték, hogy egy nagyobb tömegbalesetnél, üzemi katasztrófánál melyek a lehetőségek, hogyan sikerül megszervezni a mozgósítást, mentést. 

A sérültek kimentése volt az elsődleges feladat Fotó: Haáz Vince

Ha valódi baleset történne, a megyei alakulatok készen állnak az azonnali bevetésekre, de a környező megyékből is lehet segítséget kérni, akár személyzetre van szükség, akár járművekre, vagy a menéshez szükséges műszaki eszközökre – mondta az ezredes.

<span class=• Fotó: Haáz Vince">
Fotó: Haáz Vince
<span class=• Fotó: Haáz Vince">
Fotó: Haáz Vince
<span class=• Fotó: Haáz Vince">
Fotó: Haáz Vince
<span class=• Fotó: Haáz Vince">
Fotó: Haáz Vince
<span class=• Fotó: Haáz Vince">
Fotó: Haáz Vince
<span class=• Fotó: Haáz Vince">
Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat