Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Sötét felhők Székelyudvarhely fölött
Geréb László

2020. február 24., 13:38

Sötét felhők Székelyudvarhely fölött

A múlt héten megtörtént az, amire a négy évvel ezelőtti koalíciós győzelemkor senki sem gondolt: Székelyudvarhely városvezetői ijesztő módon estek egymás nyakának a költségvetési vitában. Ezzel sikerült az önkormányzati döntéshozatal intézményét régen látott mélységekbe süllyeszteni a bevásárlókocsitól a személyes fenyegetésekig.

Elképzelhető, hogy a szóban forgó tanácsülés minden egyes résztvevője jó szándékkal ült az asztal körül, hogy senki nem akart rosszat a városnak. Mindezek ellenére csak a háború jött át, építkezésnek semmi nyoma. Így

Székelyudvarhely tovább folytathatja leszakadását a székelyföldi városok versenyében, lassan már a községi bajnokság élmezőnyéből is kiesve.

Persze, ezért egyenként senki sem kiáltható ki bűnbaknak. Mert miközben mindenki a másikat szidja, valójában együtt, közösen hibásak. Az is jól látható, hogy sokan messiásnak láttatják magukat Székelyudvarhely politikai életében, miközben egyértelműnek tűnik, hogy legfeljebb a saját befolyásukat építik és óvják.

A mostani politikai állapot – a megmerevedett vonalakkal – semmi jót nem jelent a város számára.

A politikai támogatás nélküli polgármester pártokkal vívott harcából mindenki vesztesként tér haza.

A legnagyobb vesztes mégis az egyszerű városlakó. A politikai csatározásban épp magát, a nemes célt nullázzák le, vagyis a várost, Székelyudvarhelyt. De a kampány hevében ez már senkit nem érdekel. S még mindig nem ez a legrosszabb hír.

A választások előtt pár hónappal a részvevők esélyeit latolgatva az körvonalazódik, hogy ez az állapot a következő négy évre is át fog menni, konzerválva a jó ideje tapasztalható állóháborút. A jelenlegi párt nélküli polgármester jó eséllyel nyerheti a választásokat, míg a pártok különböző arányban osztozhatnak a tanácsosi mandátumokon. És ezzel már adott is következő négy év politikai állapota:

egy független polgármester harca pártokkal, és fordítva.

Ha ebben a politikai szembenállásban csak az ő vérük folyna, hadd legyen… de hát ki szeret aknamezőn sétálgatni? Ha ez a harc a következő négy évben is marad, ezzel folytatódni fog Székelyudvarhely elszigetelődése, erősödni fog az a karantén, amibe a város került mind Budapest, mind Bukarest irányából.

Ennek a helyzetnek a kialakulásában mindenkinek nagy felelőssége van, politikai szervezetként és emberként egyaránt és egyformán. Ha a polgármester nem ismeri fel, hogy a legtisztességesebb városvezetőnek is együttműködésre kell törekedni a döntéshozókkal, ha számára a harc lesz továbbra is az alapállapot, és továbbra sem tud megegyezni egyik párttal sem, azzal csak a saját politikai sírját fogja megásni. És emellett a városét is. Ugyanez érvényes a különböző pártokra is. Amíg egyetlen céljuk a városháza és a polgármester szívatása, addig egyáltalán nincsenek a közösség hasznára, bármit is hirdessenek magukról.

Igen, most igazán nagy szükség lenne a politika felnőttségre, a kompromisszumokra, a megegyezésre minden érintett részéről. Mert ha nincs megegyezés, ha marad ez az állapot a következő négy évre is, akkor… akkor Isten óvja Székelyudvarhelyt.

A krónikások csak jegyzik a történelmet. A történelmet, amely miatt nem a jelenlegi vétkesek, hanem azok unokái kell majd szégyenkezzenek évtizedek múlva.

4 HOZZÁSZÓLÁS
Hétfőn kezdik, áprilisban fejezik be a tavaszi nagytakarítást Csíkszeredában
Korpos Attila 2020. március 12., csütörtök

Hétfőn kezdik, áprilisban fejezik be a tavaszi nagytakarítást Csíkszeredában

Március 16-án kezdődik Csíkszeredában az általános tavaszi nagytakarítás. A polgármesteri hivatal és az Eco-Csík Kft. közös városszépítő akciója április 3-ig tart.

Továbbra sincs előrelépés Borbolyék perében, most épp az új bíró megbízását vitatják
Kovács Attila 2020. március 12., csütörtök

Továbbra sincs előrelépés Borbolyék perében, most épp az új bíró megbízását vitatják

A Borboly Csaba és tizenkét másik személy elleni büntetőper tárgyalását vezető legújabb bíró korrupciós ügyekre történt szakosítását kifogásolják az ügyvédek, akik szerint így nem folytatódhat a per tárgyalása.

HIRDETÉS
Székelyudvarhelyi óvintézkedések a koronavírus-fertőzések megelőzéséért
Fülöp-Székely Botond 2020. március 12., csütörtök

Székelyudvarhelyi óvintézkedések a koronavírus-fertőzések megelőzéséért

Korlátozzák az ügyfélfogadást, inkább az online és a telefonos ügyintézésre helyezik a hangsúlyt a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban, illetve a kocsmák nyitva tartását este tizenegy óráig engedélyezik.

Fogynak a megelőzési eszközök, nem folytonos az utánpótlás a gyógyszertárakban
Kovács Eszter 2020. március 12., csütörtök

Fogynak a megelőzési eszközök, nem folytonos az utánpótlás a gyógyszertárakban

A fokozódó járványügyi óvintézkedések nyomán utánajártunk, milyen készítményeket és fertőtlenítő szereket szereznek be leginkább a székelyföldi megyék lakosai a gyógyszertárakból. Mint kiderült: egyre növekvő a kereslet, hiánnyal küszködnek a patikák.

HIRDETÉS
Koronavírus-terjedés: a második szintben vagyunk, a kérdés, hogy meddig
Széchely István 2020. március 11., szerda

Koronavírus-terjedés: a második szintben vagyunk, a kérdés, hogy meddig

Csütörtöktől tilos megtartani a száz főnél népesebb beltéri rendezvényeket, a 99 főnél nagyobb személyzettel rendelkező közintézményekben bevezetik a szakaszos munkaprogramkezdést és -befejezést, de ez a megyeközpontok és a főváros magánvállalatainak is ajánlott. Újabb járványmegelőzési óvintézkedések.

Kamerákkal érnék tetten a parkolókban szemetelőket
Bíró Blanka 2020. március 11., szerda

Kamerákkal érnék tetten a parkolókban szemetelőket

Térfigyelő kamerákat szerelnek fel az országút-menti parkolókban, hogy megelőzzék a szemetelést, tetten érjék az elkövetőket – tájékoztat Elekes Róbert, a Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság szóvivője.

HIRDETÉS
Koronavírus: plusz egy intelem Székelyudvarhelyen a szokásosak mellett
Fülöp-Székely Botond 2020. március 11., szerda

Koronavírus: plusz egy intelem Székelyudvarhelyen a szokásosak mellett

A székelyudvarhelyi katasztrófavédelmi bizottság is ülésezett szerdán a polgármesteri hivatalban, hogy meghozzák a koronavírus terjedésének megfékezéséhez szükséges óvintézkedéseket.

Gyergyószentmiklósi óvintézkedések a koronavírus terjedésének megfékezésére
Gergely Imre 2020. március 11., szerda

Gyergyószentmiklósi óvintézkedések a koronavírus terjedésének megfékezésére

A koronavírus-járvány jelentette kockázatok miatt, illetve a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében ült össze szerdán délben a sürgősségi esetekben illetékes gyergyószentmiklósi bizottság.

Koronavírus: utas nélkül tért vissza Marosvásárhelyről Németországba egy repülőjárat
Simon Virág 2020. március 11., szerda

Koronavírus: utas nélkül tért vissza Marosvásárhelyről Németországba egy repülőjárat

A WizzAir légitársaság döntése alapján szerdán utas nélkül tért vissza Németországba a Marosvásárhely–Dortmund-járat. Az indulásra készen állók a légikikötőben maradtak. Közben a járattal érkezők közül 41 személyt házi karanténba helyeztek.

Korszerű orvosi felszereléseket kapott a gyergyószentmiklósi kórház
Hegyi Zsuzsánna 2020. március 11., szerda

Korszerű orvosi felszereléseket kapott a gyergyószentmiklósi kórház

Legújabb generációs orvosi eszközöket és felszereléseket kapott a gyergyószentmiklósi kórház a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány támogatásával. A 212 ezer euró értékű felajánlásról közleményben tájékoztattak a támogatók.

HIRDETÉS
Vélemény
Korodi – Ráduly: 3-1
Kozán István: Korodi – Ráduly: 3-1

Az RMDSZ csíkszeredai előválasztásának tulajdonképpen egyetlen kérdése volt: 2020-ra összegyűl-e ...

Válaszféle Geréb Lászlónak és Komoróczy Zsoltnak
: Válaszféle Geréb Lászlónak és Komoróczy Zsoltnak

Válasz, ami nem nektek szól. Egyetértünk. Gáz van, középszerűség van, elvtelen és semmibe ...

Valóság nevű nagybátyánk – Válasz Geréb Lászlónak
Komoróczy Zsolt: Valóság nevű nagybátyánk – Válasz Geréb Lászlónak

A politika olyan fontos dolog, hogy nem is szabadna a politikusokra bízni – mondta egykoron egyik tanárom. Számomra sosem ...

HIRDETÉS