Rekordot döntött a bárányhús ára

Rekordot döntött a bárányhús ára

Fotó: Pinti Attila

A pénztárcánkhoz képest meglehetősen borsos áron kínálják a bárányhúst: esetenként 45–55 lejt is elkérnek egy kilogramm húsvéti eledelért a székelyföldi piacokon, boltokban. Ezért sokan csak fél vagy negyed bárányt vásárolnak, egy egész jószág ára ugyanis akár a 600 lejt is meghaladhatja. A drágaság mögött a gazdák szerint az áll, hogy élősúlyban jó áron, könnyebben értékesíthetik, így kevesebb állatot vágnak le eladásra a piacokon.

Székelyhon

2023. április 05., 21:022023. április 05., 21:02

Hargita megyében három ideiglenes vágópontnak adtak engedélyt a húsvéti ünnepek előtti bárányvágásra: Kászonban, Sófalván és Szépvízen – közölte lapunkkal a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője. István Róbert megjegyezte, mindezek a vágópontok több mint egy évtizede, hogy rendszeresen működnek az évnek ebben az időszakában. Ezeken kívül még Ivóban üzemel nagyvágóhíd, ahol kifejezetten csak bárányt vágnak egész évben, továbbá engedélyezett kisvágóhíd még a csomortáni szövetkezet létesítménye is.

Mint megtudtuk, az ideiglenes vágópontok csak a csíkszeredai piacot látják el bárányhússal, amit engedélyezett hűtőkocsikban szállítanak a helyszínre. Az állategészségügyi hatóság által kinevezett

állatorvosok vizsgálják meg a bárányokat, és pecséttel jelzik, hogy jótállnak érte, fogyasztható a hús.

Arról is érdeklődtünk, hogy mekkora bárányállománnyal érkeznek az eladók a piacra, ennek kapcsán az igazgató elmondta, évekkel ezelőtt sokkal több bárányt adtak el a csíkszeredai piacon, mint most. Mint magyarázta,

akkoriban Kászonból 600–800 bárányt is behoztak, további állatokat pedig Sófalváról és Szépvízről szállítottak a hargitai megyeszékhelyre.

Az utóbbi időben alig kétszáz bárányt biztosítanak Kászonból, és a másik két ideiglenes vágópontról is kevesebbet, mint korábban – jegyezte meg.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Az okok közé sorolta, hogy élősúlyban jó áron tudják értékesíteni a gazdák a bárányt, nagy szállítmányokat visznek el, egyszerre sok állatot tudnak eladni, így nem vessződnek a levágásukkal és az eladásukkal.

Ugyanakkor az is tény, hogy a vágott báránynak is jó ára van, az emberek viszont emiatt egyre kevesebbet, és egyre kisebb súlyban veszik a bárányhúst. Többen csak fél vagy negyed bárányt vásárolnak. Ezt tapasztaltuk mi is, amikor a helyi piacra látogattunk.

45–48 lej kilogrammja

A felsősófalvi Mátyus Zsigmond, aki több mint két évtizede árul a csíkszeredai piacon, érdeklődésünkre elmondta, többnyire 13–14 kilogrammos bárányai vannak levágva. Emlékei szerint tavaly is hasonló ára volt a báránynak. Standjánál egy kilogramm hús 48 lejbe került, így egy teljes bárány akár több mint 600 lejbe is kerülhet. Volt olyan bolt is, ahol 45 lejt kértek el a bárányhús kilójáért.

Kerekes Csaba csatószegi juhtartó gazdát arról kérdeztük, hogy miért ilyen drága idén a húsvéti eledel. Válaszában ezt azzal indokolta, hogy vidékünkön egyre kisebb a bárányállomány, így most 40–50 lejt is elkérnek egy kiló húsért. Ráadásul a húsvét korai időpontra esett, amely miatt kevesebb a vágósúlyt elérő állat.

A báránynak legalább hathetesnek és legkevesebb 8–10 kilogrammosnak kell lennie, hogy megérje levágni.

Továbbá kitért arra is, hogy a takarmány és a gabona ára is emelkedett, így költségesebbé vált a juhtartás.

A kisebb állatállománnyal rendelkező gazdák közül akadtak, akik a Facebookon is kínálták eladásra állataikat. Élősúlyban többnyire 20–25 lejt, levágva pedig 40–45 lejt kértek el a bárányhús kilogrammjáért.

Tíz évvel ezelőtt egyébként 29–30 lejt ért egy kilogramm bárányhús, tavaly látványosan többet, 40–45 lejt kértek el érte. Idén rekordot döntött az ár, 45–48 lejért adják a húsvéti eledel kilogrammját.

Udvarhelyen elmarad a bárányvásár a barompiacon

Bőven van kínálat bárányhúsból Székelyudvarhelyen és környékén, a jószágokat egészben, valamint félbe és negyedbe vágva is meg lehet vásárolni a hentesüzletekben. Ezek kilogrammonkénti ára némileg változó, ám átlagosan 50–55 lejbe kerülnek. Ennél valamivel jobban járhat az, aki gazdáktól vásárol, hiszen ők élősúlyban kilogrammonként nagyjából 25 lejért kínálják a bárányokat, levágva pedig 45–50 lejt kérnek ugyanekkora mennyiségért.

Galéria

Fotó: Fülöp Attila

Zörgő Noémi, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának szóvivője lapunknak elmondta, idén sajnos elmarad a hagyományos bárányvásár a barompiacon, hiszen azt nem engedélyezték az állategészségügyi hatóságok.

Online kereskednek Maros megyében is

Húsvét közeledtével egyre többen keresik a bárányhúst, ugyanakkor a gidahúsra is megnőtt a kereslet Maros megyében. A különböző közösségi csoportokban a gazdák a bárányt élősúlyban 20 lejért kínálják, aki házhoz szeretné kérni, annak valamivel többért. Levágva a bárányhús kilogrammja 45–50 lej között váltakozik.

Fél bárányt csak akkor adnak, ha megvan a másik félre is a vevő.

Aki inkább a gidahúst választja, az olcsóbban megússza: levágva és házhoz szállítva 40 lej kilogrammja. A kis állatok általában tíz kilogrammosok, élve.

Fontos tudnivaló, hogy mivel idén nem volt igény, nem is nyitnak vágópontot a marosvásárhelyi Cuza Voda utcai napi piacon, így nem lehet helyben bárányt kiválasztani és levágatni. A nagy üzletekben a bárányhús kilogrammja 47–55 lej között változik, de ezért az árért nem lehet csak combhúst kérni, hanem a csontosabb résszel együtt adják – csonton terem a hús alapon.

Csökkent a bárányállomány

Háromszéki állatorvosok egybehangzó véleménye, hogy tavalyhoz képest csökkent a bárányállomány Kovászna megyében, akárcsak Hargita megyében. Ami még ennél is aggasztóbb hír a vásárlók szemszögéből, hogy a legtöbb bárány külföldre kerül,

a nagygazdák 80 százaléka az arab államokban, illetve Olaszországban, Görögországban, Törökországban értékesíti az állatait.

„Az állattartó nagygazda dönt, előnyben van, ugyanis az említett országokban a kereslet mindenhol jelentős” – mondta Hencs András állatorvos.

Galéria

Infografika: Csáki Ferencz

Azok a háromszéki állattartók, akik kevesebb bárányt értékesítenek, azzal kell szembesüljenek, hogy olcsóbban tudják eladni mind a levágott, mind az élő állatot, mint tavaly. Székelyföld szintjén itt a legolcsóbb az ára. A fővárosban például 50–60 lej egy kiló bárányhús, Háromszéken pedig már 30–40 lejért be lehet szerezni. Tavaly egy kiló hús ára 40 lejtől kezdődött, tavalyelőtt 25–30 lejért lehetett vásárolni.

Az inflációt figyelembe véve, lényegesen olcsóbb, mint a tavaly, ez azzal magyarázható, hogy csökken a kereslet, az emberek pénztárcája egyre inkább megsínyli a válságot. Élősúlyban is kevesebbet kérnek idén: míg tavaly a kiinduló összeg 20 lej volt, ma már 18 lejért is lehet venni bárányt; Háromszéken.

5 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 19., kedd

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason

Kigyúlt lakóházhoz riasztották a marosvásárhelyi tűzoltókat, a helyszínen azonban kiderült, egy istálló ég Mezőmadarason.

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason
Istálló gyúlt ki Mezőmadarason
2024. március 19., kedd

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason

2024. március 19., kedd

Textilipari leépítés Székelyudvarhelyen: átképzésekkel is segítik az elbocsátottakat

Az előre bejelentettnél ugyan kisebb számban, de így is 130 alkalmazottjától volt kénytelen megválni az egyik székelyudvarhelyi textilipari vállalat. A munkaerő-elhelyező ügynökségnél vizsgálják annak a lehetőségét, hogy miként segíthetnek az embereken.

Textilipari leépítés Székelyudvarhelyen: átképzésekkel is segítik az elbocsátottakat
2024. március 19., kedd

Medve miatt riasztották a csíkszeredaiakat

Újra lakott településre merészkedett be a medve Csíkszeredában, ezúttal Zsögödfürdőre.

Medve miatt riasztották a csíkszeredaiakat
2024. március 19., kedd

Tovább bővítenék a baróti kórházat

A baróti kórház új épületszárnya négy kórházi osztály számára nyújtana új, felszerelt teret. A beruházás megvalósíthatósági tanulmányát már évekkel ezelőtt előkészítették, ennek frissítése jelenleg zajlik.

Tovább bővítenék a baróti kórházat
2024. március 19., kedd

Kutyasétáltatással az örökbefogadásért

Közös sétára hívják a sepsiszentgyörgyi gazdikat és örökbefogadott kedvenceiket március 23-án, szombaton délelőtt 10 órakor. A helyi állatvédő civil szervezetek kezdeményezésükkel az örökbefogadás fontosságára hívják fel a figyelmet.

Kutyasétáltatással az örökbefogadásért
2024. március 19., kedd

Újra iható a gyergyószentmiklósi Szarvas-forrás vize

Sokan fogyasztották a Gyergyószentmiklós közelében található Szarvas-forrás vizét, míg tavaly ősszel egy ellenőrzés bakteriális szennyeződést mutatott ki a vízben. Mostantól viszont újra bátran ihat belőle bárki.

Újra iható a gyergyószentmiklósi Szarvas-forrás vize
2024. március 19., kedd

Sok kicsi sokra megy – nem hátráltatja a kupakgyűjtést a betétdíjas rendszer

Hét éve alakult meg Sepsiszentgyörgyön a LAB Életmentő Kupakok Egyesület, amely műanyag kupakokat gyűjtve segít rászoruló családokon, beteg gyerekeken.

Sok kicsi sokra megy – nem hátráltatja a kupakgyűjtést a betétdíjas rendszer
2024. március 19., kedd

Halálos baleset Cikmántoron

Halálos áldozattal járó baleset történt kedden délután a Maros megyei Cikmántoron, emiatt részleges forgalomkorlátozásra volt szükség a forgalmas úton.

Halálos baleset Cikmántoron
Halálos baleset Cikmántoron
2024. március 19., kedd

Halálos baleset Cikmántoron

2024. március 19., kedd

Ezúttal végzős hallgatókkal közösködik az Udvartér Színház

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházzal közösen színre vitt Zsákbamacska után most újabb koprodukcióval rukkol elő a kézdivásárhelyi Udvartér Színház. Ezúttal a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzőseivel karöltve adják elő Ivan Viripajev Részegek című darabját.

Ezúttal végzős hallgatókkal közösködik az Udvartér Színház
2024. március 19., kedd

Hamarosan lejárt volna, de időt (és pénzt) nyertünk: meghosszabbították az alapélelmiszerek árréskorlátozását

Elfogadta kedden a képviselőház az alapélelmiszerek kereskedelmi árrését korlátozó sürgősségi kormányrendeletet, azzal a módosítással, hogy az intézkedés érvényességét 2024. december 31-éig hosszabbítja meg.

Hamarosan lejárt volna, de időt (és pénzt) nyertünk: meghosszabbították az alapélelmiszerek árréskorlátozását
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!