HIRDETÉS

Szombaton ismét Erdélyi Anna-bál

Szász Cs. Emese 2013. július 25., 14:31 utolsó módosítás: 2013. július 25., 16:17

Csaknem kétszázéves hagyomány Balatonfüreden az Anna-bál, amit néhány éve Erdélyben is igyekeznek meghonosítani. A régmúlt nemesi világ hagyományai iránt érdeklődőket s a báli hangulat szerelmeseit várják idén is az immár harmadik Erdélyi Anna-bálba.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. A rendezvény hamarosan országos hírűvé nőtte ki magát, s olyan neves személyiségek tisztelték meg jelenlétükkel, mint Széchenyi István, Wesselényi Miklós és Vörösmarty Mihály. Azóta nem csak a Balaton melletti településen, hanem sok más helyszínen is szerveznek Anna-bálokat, a balatonfüredi azonban máig a legnépszerűbb, amelynek „szépére” az egész ország kíváncsi.

Ezt a hagyományt szeretné életre kelteni Erdélyben a Fóris család a marosugrai Haller-kastélyszállóban, ahol immár harmadik alkalommal szerveznek Erdélyi Anna-bált, az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton, vagyis idén július 27-én.

A bál megrendezésének céljai között szerepel a régmúlt idők nemesi világát felidéző hangulat megteremtése, a hagyomány megőrzése és a fiatalok bevezetése a bálozás világába. Ahogy a szervező Fóris Kinga fogalmaz: szeretnének egy olyan helyszínt teremteni, ahol a magyar családok, főként a fiatalok előkelőbb környezetben is találkozhatnak, nem csak az iskolákban, esetleg klubokban. A szombati programból, ami már biztos, hogy a főútról hintó viszi a marosugrai kastélyba a résztvevőket, ahol pezsgő, svédasztalos előétel, valamint báli vacsora lesz természetesen. A különleges minőségű borokról a házigazda gondoskodik.

Közben a Dance Art tánccsoport előadása szórakoztatja a résztvevőket, majd Balogh Ágnes balettprodukcióját láthatják a jelenlévők. Természetesen idén sem marad el az első bálozók bemutatása, valamint a bálkirálynő-választás sem. A rendezvényen fellép az Autostop zenekar, valamint Koós Éva magyar nóta- és népdalénekes, aki a bálanya szerepét is elvállalta.

A szervezők a korabeli stílusú kastélyban egy letűnt század szokásainak újjáéledését ígérik szombaton 19 órától, éppen ezért a résztvevőknek kötelező a „báli öltözék”. Fóris Kinga elmondta, a nagyestélyi mellett a résztvevők előszeretettel öltenek magukra székelyruhát, díszmagyart és egyéb zsinóros ruhakölteményeket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS