Sikeres nyitány a Só útja évadban

Sikeres nyitány a Só útja évadban

Fotó: Gligor Róbert László

Rengeteg gyerek vágott neki a gyaloglásnak és a természetnek Maros megye egyetlen zöld útjának idei évadnyitóján.

Gligor Róbert László

2013. április 05., 10:182013. április 05., 10:18

A marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ (FÖK) és a jobbágyfalvi Tündér Ilona Vendégház szervezésében már hatodik alkalommal került sor a Só útja évadnyitó rendezvényére. A gyönyörű tavaszi nap sok gyereket csalogatott a természetbe, idén mintegy hatszázan jelentkeztek. Amíg a gyerekek Székelybő és Mikháza megismerése után gyalogosan járták végig az út egy néhány kilométeres szakaszát, addig a jobbágyfalvi Tündér Ilona-völgyben négy csapat sürgölődött az üstök körül. Ott volt közöttük Marosvásárhely alpolgármestere, Józsa Tibor is, de nem hiányzott az állandó partner, a megyei tanács alelnöke, Lokodi Edit Emőke sem, aki lilahagyma-lével festett tojással és báránybelsőségekből készült különlegességgel kínálta meg a szervezőket és házigazdákat, akik között egy francia diáklány is volt: ő egy mezőgazdasági tanintézetből érkezett gyakorlatra a Nyárádmentére.

Ébred a természet

A gyalogtúrában több marosvásárhelyi tanintézet diákjai vettek részt: Romulus Guga, Dacia, Mihai Viteazul, a 10. és 18. számú iskolák, a Szász Adalbert Sportiskola, a pedagógiai és művészeti líceumok, de egy vidéki iskola is képviseltette magát, a koronkai Tholdalagi Mihály. A Jobbágyfalvára érkező gyerekeket a rövid pihenés után gulyásevésre várták, hisz a Daliák, az Anyósok és a helyi férfikórus csapatai kitűnő ebédet készítettek. Ebéd után egyesek a focipályát vették birtokba, mások számháborúztak, három csapat induló költésére vállalkozott, mások limbóztak, volt bemutató a Natura 2000 programról, és több csapat is benevezett különböző természetismereti versenyekre. A legügyesebbnek a Természetjárók, a Felhők, a Székely bajusz csapatai bizonyultak, dicséretben részesült a KKT, míg középiskolai szinten a pedagógiai líceum 9. osztálya biznyult a legjobbnak. A rendezvény házigazdája ajándékként kedvezményt fog biztosítani abban az esetben, ha a legjobbak a vendégházat választják majd táborhelyül.

Kérdésünkre Hajdu Erzsébet szervező elmondta: ennek a természetjáró útnak nemcsak a gyaloglás a célja, hanem a gyerekeknek az is feladatuk volt, hogy vigyázzanak az ébredő természetre. Útjuk során a diákok meglátták az első gólyákat, katicabogarakat, megismerték az első szál korai tavaszi virágokat: kakasmandikót, csillagvirágot, de a ritka kökörcsint is sikerült már lencsevégre kapni.

Elégedettek a szervezők

A FÖK elnöke, dr. Hajdu Zoltán nagyon elégedett azzal, ahogyan a Só útja program fejlődik, továbbá örömét fejezte ki, hogy ez a kezdeményezés egyre népszerűbb, ami azt jelenti, hogy a természetbarát turizmus is teret hódít a fiatalok körében. Az idei megnyitót az eddigi legsikeresebbnek tartja. Szász Csaba Levente házigazda a sikeres szervezést és a szervezők kitűnő együttmüködését emelte ki, hangsúlyozva azt is, hogy mekkora vendégszeretettel fogadták a túrázókat Székelybőben. Számára nagy öröm, hogy ennyi gyerek ellátogat Tündér Ilona-völgyébe és jól érzi itt magát. A megyei tanács alelnöke, Lokodi Edit Emőke szerint felemelő érzés ennyi gyereket látni itt. Ez rekord év volt a részvétel szempontjából, de reméli, hogy minden évben egyre több gyerek jön megismerni a Nyárádmentét. Nagyon jó nap ez a gyerekek számára, mert együtt vannak és a természetet is megismerhetik – mondta el portálunknak Lokodi, kiemelve a házigazdák és a főzőcsapatok szerepét is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!