Sátrat bontott a nomádtábor Jobbágyfalván

Sátrat bontott a nomádtábor Jobbágyfalván

Fotó: Gligor Róbert László

Ötnapos nomádtábor zajlott az elmúlt napokban Jobbágyfalván. A mifelénk is szokatlan kezdeményezésről a marossárpataki Simon András tanárt, szervezőt kérdeztük. Kiderült: az egykori kultúrák elemeire építve keresztény értékrendet közvetítenek a gyerekeknek.

Gligor Róbert László

2012. augusztus 31., 12:582012. augusztus 31., 12:58

2012. augusztus 31., 13:362012. augusztus 31., 13:36

Tavaly Simon András és társai Rigmányban szerveztek első alkalommal nomádtábort, akkor a Szent Erzsébet Alapítvány és Pál atya által gondozott marosvásárhelyi és sárpataki otthonok „lakói” közül vittek huszonnégy magyar, cigány és román fiút. Az idén a nagyváradi baptista ifjúsági keresztény szervezet nevében Dohi Zoltán misszionárius kereste meg őket, hogy hasonló tábort szervezzenek. Ugyanis tavaly karácsony előtt a nagyváradiak meghirdettek egy fogalmazási versenyt Mi lenne az én ajándékom Krisztusnak? címmel. A beküldött több mint ötszáz munka szerzői közül a legjobb húsz gyereket azzal jutalmazták, hogy eljöhetnek egy ilyen táborba.

Mindannyian nomádok vagyunk

A tábor keresztény értékrendet közvetít az ifjúság számára, azt szerették volna elérni, ha a gyerekek ittlétük alatt közelebb kerülnének Istenhez. Megvilágították a nomadizmus, mint életforma, filozófia, létállapot történelmi hátterét kezdve az első nagy őszövetségi nomádtól, Ábrahámtól, aki civilizált városlakóból lett vándorló sátorlakó a küldetés beteljesítése céljából, eljutva magyar őseinkig, hitvilágukig, életmódukig, a keleti sztyeppék nomád kultúrájáig. De a modern kori nomadizmusra is rávilágítottak, a migráció, a ki- és bevándorlás kérdéseire, amellyel ez a felnövekvő nemzedék „élesben” fog találkozni. Más a szemlélete már az újszövetségi nomadizmusnak, Pál apostol gondolata szerint mi csak jövevények vagyunk e földön, ittlétünk csak felkészülés az örök létre.

A foglalkozások keretében mindezekre az elemekre játékokban, harcművészetben világítanak rá. A harc a keresztény ember létállapota, aki állandó belső és külső harcokban áll a kitűzött cél érdekében. Persze, a hangsúly a lelki síkon van, hiszen a test, a fizikum a lélek kiábrázolója, azt mutatja meg, mennyire erős a lelkünk.

Harc, túrázás, tanulás, verseny

A nagyváradi Evangélium Hangja baptista rádió által szervezett jobbágyfalvi táborba Nagyváradtól Sepsiszentgyörgyig számos településről érkezett tizenkilenc gyerek, mellettük pedig szervezők, pedagógusok és segítők. A különböző vallású és más-más családi, társadalmi háttérrel rendelkező gyerekek azonban hamar összerázódtak, megértették a tábor üzenetét és nagy élvezettel vettek részt a foglalkozásokon. A reggelizés és takarítás után ebédig lovaglást, íjazást, kardvívást, ostortechnikákat tanultak a Tündér Ilona völgyében, a délutáni pihenő után különböző játékokban vettek részt: számháború, vizes és labdajátékok, de fürödtek a Nyárádban is. Ezt közös áhítat, biblia lecketanulmányozás követte, majd vacsora után meseolvasás és a tanulságok levonása következett. Egy napot túrázásra szántak, a Só útján lovagolva, gyalog és szekérrel tettek meg egy szakaszt.

Utolsó este a gyerekek bemutatták a táborban tanultakat: ki tud pontosabban célba lőni, kardvívni, nagyobbat csattintani az ostorral vagy ügyesebben lovagolni. Az öt nap alatt három csapatba tömörülve szereztek pontokat minden területen: a szobák tisztaságától a konyhaszolgálatig, a harcművészeti vetélkedőktől a bibliai fogalalkozáson való aktív részvételig. A szervezők szerint egyetlen gyerek sem távozott üres kézzel a táborból, és használható tudást vittek haza, amelyből az otthoniaknak is tudnak majd átadni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!