Gyalogos küldetésben Csíksomlyótól Budapestig

Gyalogos küldetésben Csíksomlyótól Budapestig

Július 9-én indult a Szent Jobb-zarándoklat Csíksomlyóról Máriacellbe. A hatvan napos út során mintegy 1400 kilométert tehetnek meg azok, akik erre elhívást éreznek.

Gligor Róbert László

2012. július 24., 09:522012. július 24., 09:52

2012. július 24., 10:032012. július 24., 10:03

Tavaly született az ötlet, hogy ne csak Csíksomlyó felé, hanem onnan is induljon gyalogos zarándoklat nyugati irányba. A kezdeményezést hozzákapcsolták a középkorban már létezett, de elfeledett Szent Jobb-zarándoklat ötletéhez, harmadsorban pedig idén tartják a Mária út avatását, amelyre szintén zarándoklatot szerveztek. A szerencsés hármas találkozás nyomán indult el öt személy Csíksomlyóról a zarándokútra, közülük egy nyíregyházi hölgy, Bartók Márta vállalta, hogy megteszi a gyalogutat Budapestig. Onnan már egy másik csoport indul tovább Máriacell felé, hogy az induláskor kapott Mária-képet célba juttassa. A zarándoklat célja, hogy a Szűzanyához imádkozzanak a Kárpát-medencei magyarságért.

Az ivóvizét is odaadta másnak

Márta eredetileg Magyarországról indult volna Máriacellbe, de végül úgy döntött, hogy Csíksomlyótól vág neki a budapesti, mintegy ezer kilométeres szakasznak. Az első napokban elkísérték néhányan, mert olyan területen kellett áthaladnia, ahol medveveszély is volt, de a kutyariasztást már megtanulta – mondja nevetve portálunknak. Útközben plébánosokkal is találkozik, így ezek áldásával halad tovább. De találkozik egyszerű emberekkel is, van aki elkíséri egy rövid szakaszon, mások a csomagját viszik. „Látszik rajtuk, hogy őrült dolognak tartják” – neveti el ismét magát. Egy román pásztornak pedig az ivóvizét is odaadta, hogy az ne szomjúhozzon a hegyekben.

Hogy miért vállalkozott egy ilyen útra? Nehéz megfogalmaznia. Tavalyelőtt két napig részt vett Magyarországon egy zarándoklaton, akkor határozta el, hogy gyalogos útra indul. Tavaly már Csíksomlyóig jött, több betegsége ellenére is felvállalta a hosszú utat. Talán belső késztetést, küldetést érzett, hogy ez az ő feladata, és az akadályokat legyőzve ezt meg tudja tenni. Ehhez égi segítséget is kap, no meg az erdélyi barátai is sokat segítenek, hiszen egyedül nem tudná megtenni az utat a körülmények és a helyismeret miatt.

Elkíséri ismerősét

Jobbágyfalván csatlakozott hozzá egy másik magyarországi. Viski György tavaly többek között Mártával együtt zarándokolt Csíksomlyóra. Mivel látta az interneten, hogy a nő egyedül vágott neki az útnak Budapestig, családja támogatásával jó ismerőse mellé szegődött, bár egyáltalán nem állt szándékában ismét útra kelni, hiszen az idén már háta mögött tud egy zarándoklatot. Úgy érezte, el tudja kísérni Mártát, amíg szükség lesz rá, ezért átutazott Erdélybe. Szerinte elhívást érez az ember, amikor egy zarándoklatra indul. Ez nem kalandvágy, nem egy teljesítménytúra. Valami megfogja az embert, hiszen a Szűzanya nem kíván akkora áldozatot, hogy ekkora távokat gyalog tegyenek meg, de ők úgy érzik, menniük kell. Magyarországon már mások is csatlakoznak hozzájuk, de addig igénybe veszik az erdélyi barátok segítségét. Az otthoniak pedig buzdítják őket, imádkoznak érettük, hogy a fizikai és egyéb fájdalmak ellenére is megtehessék az utat.

Jeddi férfi is csatlakozott

Ugyancsak Jobbágyfalván csatlakozott hozzájuk a jeddi Kovács Albert, aki Szilágysomlyóig tart a zarándoklattal. Hogy miért teszi? Talán meg is lehetne magyarázni, de ő a megérzésére hagyatkozott. Magáénak is érzi a Mária utat, és úgy érezte, mennie kell neki is, ott a helye a zarándokok között.

Az út során részt vettek a mezőmadarasi búcsún, a héten pedig a Máriapócsra érkeznek a búcsúra. Augusztus 15-én Mátraverebély-Szentkút búcsúján, majd a budapesti Szent Jobb-körmenet és búcsú következik. Az onnan továbbindulók a szeptember 8-iki Kisboldogasszony napi búcsúra Máriacellbe érkeznek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!