Hétvégi házas övezetté váló székely falvak

Hétvégi házas övezetté váló székely falvak

Nyolc falut fog össze Kányád község

Fotó: Mihály Csaba

Hiába akad egyre több üres ház, ritkán válnak eladóvá a székely falvakban. Sok esetben ugyanis fenntartják az őseik falusi házát a külföldre vagy a közeli városokba költözött utódok – így vált néhány székely falu hétvégi házas övezetté. Az elszigetelt székely falvak azonban nehéz helyzetben vannak a fennmaradásukat tekintve.

Barabás Hajnal

2024. május 06., 21:152024. május 06., 21:15

Néhány székelyföldi község vezetőit kerestük fel, hogy megkérdezzük, nyilvántartják-e a kiüresedett házak számát, csökkent, vagy nőtt a népesség, és hogyan tekintenek a jövőbe.

Néhány falu az elöregedés útján áll, azonban akadnak biztató példák is,

ahol a külföldről hazatérő fiatalok családalapítással növelik a népességszámot.

Nyolc faluban más-más a helyzet

György Sándor, az udvarhelyszéki Kányád község polgármestere a téma kapcsán a Székelyhonnak elmondta, egyelőre nem térképezték fel az üresen álló lakóházakat a község területén, mert azok száma folyton változik. Mint mondta, általában ezeket a házakat eladják, bár többségüket nem hirdetik meg, mert szomszédi, rokonsági, ismerősi körben kerül gazdája.

Ritka, hogy teljesen idegen vásároljon lakóházat

a hozzájuk tartozó településeken. Kiemelte azt is, hogy Székelyudvarhelyhez közelebb eső falvakban jobb a helyzet, a távolabb eső települések esetében azonban már más a helyzet. A községük nyolc faluból áll.

Idézet
Vannak ugyan lakatlan házak, de ez nem azt jelenti, hogy gazdátlanok, vagy hogy eladók lennének. A tulajdonosok ugyanis vagy külföldön dolgoznak, vagy a közeli városokban, és fenntartják a házat, javítgatják, kertészkednek. Ha a településekre vezető megyei utakat felújítanák, akkor sokan visszatelepülnének, mert akkor az ingázás sem lenne probléma

– magyarázta a községvezető.

A polgármester szerint az elmúlt években növekedett valamelyest a népesség, és az a tapasztalata, hogy a külföldön munkát vállaló fiatalok nagyrészt visszatelepülnek. „Gyakorlatilag azt a pénzt, amit kint megkeresnek, azt többnyire hazahozzák, és itthon értékesítik, befektetnek, itthon építkeznek, vagy felújítanak” – osztotta meg György Sándor. Tőle tudjuk, hogy a községben 740 lakóház van.

Homoródszentlászló és Ábránfalva állandó lakossága elenyésző, hétköznap alig harmincan, ha élnek ott – hétvégenként azonban mindkét falu megtelik élettel.

A távolabbi települések, mint Székelydálya, Székelypetek is hétvégén népesül be, és a nyári vakációban. „Sokan hétvégi háznak használják a lakóházakat” – jegyezte meg a községvezető.

Galéria

Székelypetek is hétvégén népesül be leginkább

Fotó: Erdély Bálint Előd

Kányád községhez tartozik egyébként Kányád, Homoródszentlászló, Jászfalva, Miklósfalva, Székelypetek, Székelydálya, Ábránfalva és Ége. A község népessége 1068 fő.

Egyik falu virágzik, a másik hanyatlik

Kristóf József Lóránt, a Maros megyei Magyaró község polgármestere megkeresésünkre közölte, hogy a korábbi népszámlálás óta valamelyest csökkent a népesség a községben, jelenleg 2995 lakosa van. „Gyakorlatilag hat emberen múlott, hogy tizenháromról tizenegyre csökkent a tanácsosok száma az önkormányzatban. Ez elszomorító” – mondta a polgármester. Tőle tudjuk, hogy a községhez tartozó Fickópatakán kevesebb volt az elhalálozás, mint a születés, ami pozitív a népesség szempontjából. Jelenleg 470-en lakják.

Idézet
Fickópataka száz százalékban lakott, Holtmaros 95 százalékban, mert ott sincs sok üres ház, viszont Magyaró már csak nyolcvan százalékban

– jegyezte meg a községvezető. Hozzátette, öt százaléka a házaknak azért üres, mert a tulajdonosok külföldön vannak, a legtöbb esetben viszont azért, mert kihaltak az idősek. „A fiatalok azonban karban tartják ezeket a házakat is, csak néhány elhanyagolt épület van, amelyekről nem gondoskodik senki. A három település közül Fickópataka fejlődik a legjobban, terjeszkedik Magyaró fele, az önkormányzat ugyanis beltelekké sorolta a két település közötti területeket. Ott már nagyon sok telket megvásároltak, új házak is jó számban épülnek, tudtuk meg.

Magyaró községhez tartozik Magyaró, Fickópataka és Holtmaros.

Az elszigetelt falu öregedik el

Szotyori Angéla Gizella, a Kovászna megyei Málnás község polgármestere szerint általános jelenség a falvak elöregedése, akárcsak az, hogy egyre több az elhagyatott lakóház a településeken. Tőle tudjuk, hogy

Málnáson nagyon hamar elkelnek a házak, ha meghirdetik őket eladásra, mert a település alig 18 kilométerre fekszik Sepsiszentgyörgytől, ráadásul jó út vezet a városig.

„Akad néhány üres szülői ház, ahonnan elköltöztek a gyerekek, és még nem adták el, de romosodó ház csak egy van” – osztotta meg a községvezető.

Galéria

A Málnás községhez tartozó Zalánpatak esetében azonban már más a helyzet, ugyanis eléggé elszigetelt, nehezen megközelíthető falu. „Ott elég súlyos a probléma, nagyon kevés a fiatal, kevés a gyerek és nagyon sok az idős. Nincs munkalehetőség, nehéz megközelíteni” – sorolta a nehézségeket a községvezető. Hozzátette, szerették volna európai uniós forrásból a Málnással összekötő tizenkét kilométeres útszakaszt felújítani, de egyelőre nem nyertek rá finanszírozást, a költségeit pedig az ezres nagyságú község önerőből nem tudja előteremteni.

Idézet
Próbáljuk javítani, karbantartani, járhatóvá tenni télen is, hogy ne kelljen 40 kilométerre kerülni az ott lakóknak. Sajnos most már a tejet sem gyűjtik be tőlük, így akinek több szarvasmarhája volt, le kellett mondjon róla, akik megtartották, azok sajtot készítenek, s a mezőgazdasági támogatásért tartják csak. Nehéz a megélhetés ott, és a gyermekeknek az iskoláztatása is kilencedik osztálytól kezdve. Akinek gyereke van, az inkább arra gondol, hogy akkor jobb, ha vásárol egy lakást a városba, hogy ne fizessen bért

– fogalmazott a háromszéki elöljáró.

Zalánpataknak egyébként hetven-nyolcvan állandó lakosa van, a fiatalok, ha tehetik, elköltöznek, nagyrészt Németországba mennek dolgozni, a hazahozott pénzből modernizálják a lakásokat, de többnyire a városban, vagy ahhoz közelebb vásárolnak lakást. Ebben a faluban is jellemző, hogy hétvégi házként használják a házakat, vannak, akik kifejezetten erre a célra vásároltak ott ingatlant. Az is köztudott, hogy III. Károly brit királynak is van birtoka itt, aki még hercegként szívesen látogatott Zalánpatakra.

Galéria

A brit királyi birtok bejárata Zalánpatakon

Fotó: Makkay József

Málnás községhez tartozik Málnásfürdő, Zalánpatak. Népessége 1024 fő.

Hazatérnek a fiatalok

Kedves Róbert, a felcsíki Csíkszenttamás község polgármestere a témához kapcsolódóan elmondta, hosszú évek óta az elhalálozások száma meghaladta a születésszámot, az elmúlt tíz évben százzal csökkent a népesség száma. Ez a tendencia most megfordulni látszik, hiszen egyre több gyermek születik a községben, vannak családok, ahol bevállalják a harmadik gyermeket is, jegyezte meg a községvezető.

Tavaly több mint harminc keresztelőt tartottak.

„Ez jó irányt mutat az elmúlt évekhez képest” – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy egyre több fiatal, akik kimentek korábban dolgozni külföldre, költöznek haza. Többségük visszatér a szülőfaluba. Vannak ugyan üres házak a faluban, de nem eladók.

Idézet
A fiatalok, akik még külföldön vannak, igényt tartanak ezekre. Amikor hazajönnek, akkor bővítik, vagy újat építenek helyükre

– magyarázta. A településen valamivel több mint ezer háztartás van nyilvántartva, azonban egy portán belül akár több lakóház is lehet, több generáció is élhet együtt.

Galéria

Csíkszenttamás és a Csonkatorony látványossága

Fotó: Pinti Attila

Csíkszenttamás 2004 óta önálló község, korábban Karcfalvához tartozott. Népessége 2430 fő.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 09., kedd

A tavalyi összeg felét osztják ki idén civil szervezeteknek szóló pályázatokra Marosvásárhelyen

A közösségek összetartozását erősítő programok megszervezésére hirdetett pályázatot a marosvásárhelyi városháza. Idén késett a pályázati kiírás és sokkal kevesebb összeget osztanak szét, de más korlátozások is vannak.

A tavalyi összeg felét osztják ki idén civil szervezeteknek szóló pályázatokra Marosvásárhelyen
2024. július 09., kedd

Tűz ütött ki egy zeteváraljai fűrésztelepen

Lángok csaptak fel egy zeteváraljai fűrésztelepen kedden délelőtt, az esethez hivatásos és önkéntes alakulatokat is riasztottak – adja hírül a Hargita megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Tűz ütött ki egy zeteváraljai fűrésztelepen
2024. július 09., kedd

Úszómedencét is terveztek az újonnan épülő tömbházak mellé Székelyudvarhelyen

Újabb három tömbház, összesen 132 lakás épül a székelyudvarhelyi Fortuna Parkban, ezúttal pedig egy úszómedencét is kialakítanak, hogy még komfortosabb legyen a környezet a lakók számára.

Úszómedencét is terveztek az újonnan épülő tömbházak mellé Székelyudvarhelyen
2024. július 09., kedd

Közel negyven udvarról kellett kiszivattyúzni a vizet Maroshévízen

Közel negyven udvart és több pincét árasztott el a víz hétfő este Maroshévízen. A károk felszámolásán Hargita és Maros megyei tűzoltók egyaránt dolgoztak – adja hírül a Hargita megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Közel negyven udvarról kellett kiszivattyúzni a vizet Maroshévízen
2024. július 08., hétfő

Módosítás: ha 72 órán belül nem készül el a laborvizsgálat eredménye, a sofőr visszakapja a jogosítványát

Ha a pozitív eredményt produkáló drogteszt elvégzésétől számított 72 órán belül nem kapják kézhez a hatóságok a vérmintán végzett laborvizsgálat eredményét, a sofőr visszakapja a bevont jogosítványát.

Módosítás: ha 72 órán belül nem készül el a laborvizsgálat eredménye, a sofőr visszakapja a jogosítványát
2024. július 08., hétfő

Pincéket és udvarokat árasztott el a víz Maroshévízen

Jelentős károkat okozott a hétfő esti vihar Maroshévízen, hiszen udvarokat és pincéket árasztott el az esővíz – közli a Hargita megyei tűzoltóság.

Pincéket és udvarokat árasztott el a víz Maroshévízen
2024. július 08., hétfő

Új szolgáltatások az egészségbiztosítási rendszerben

Főleg az egészségbiztosítással nem rendelkezők számára hoz újdonságokat az egészségügyi keretszerződés júliustól érvénybe lépett melléklete: bizonyos körülmények között ők ugyanolyan, állami pénzből finanszírozott ellátást kaphatnak, mint a biztosítottak.

Új szolgáltatások az egészségbiztosítási rendszerben
2024. július 08., hétfő

Ilyen volt a 2024-es Vibe a fesztiválozók szemével

Mintegy 113 ezer embert látott vendégül idén a marosszentgyörgyi Vibe Fesztivál. Videós beszámolónkban fesztiválozókkal beszélgettünk, és megörökítettük a Vibe legérdekesebb mozzanatait.

Ilyen volt a 2024-es Vibe a fesztiválozók szemével
2024. július 08., hétfő

Villám csapott egy lakóházba Maroshévízen

Lakóházba csapott a villám hétfőn este Maroshévízen, a tűzoltók a helyszínre siettek – közli a Hargita megyei katasztrófavédelem.

Villám csapott egy lakóházba Maroshévízen
2024. július 08., hétfő

Viharra figyelmeztetnek Hargita megye északi részén

Villámlásra, jégesőre és heves széllökésekre figyelmeztet a Hargita megyei katasztrófavédelem – elsősorban a megye északi része érintett, a narancssárga jelzésű riasztás este fél kilencig van érvényben.

Viharra figyelmeztetnek Hargita megye északi részén
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!