Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kortárs táncműhely a pulzArton

Bús Ildikó 2013. augusztus 20., 12:21 utolsó módosítás: 2013. augusztus 20., 13:20

Sepsiszentgyörgyön szeptember 5–8. között, a pulzArt kortárs művészeti fesztivál ideje alatt Bordás Attila és Gothárd Veronika táncoktatók négynapos intenzív mozgásműhelyt tartanak.

Bordás Attila kortárs technikák elsajátítását tanítja, mint mondta, a kurzus célja, hogy a résztvevők, különböző kortárstánctechnikák segítségével felfedezzék saját testük határait, majd túllépve ezeken, eljussanak magához a tánchoz mint kifejezési eszközhöz. Mindezek mellett azt is keresik, hogy mi van a kivitelezésen, a betanult koreográfián avagy a formán túl.

Bordás Attila koreográfus, táncoktató – aki számos workshopot tartott már az ország minden részében – elmondása szerint a tánc povokálást, szabadságot, élterőt jelent, valamint ezek átadását az embereknek színpadon és tánckurzusokon egyaránt. „Az embernek, minden embernek köze van a tánchoz, és nem fordítva. A táncban kell legyen lelkiség, nem csak száraz mozdulatok kivitelézéséről szól” – nyilatkozta. A táncos azt is kiemelte: a részvételhez nem feltétlenül szükséges az előzetes felkészülés, mivel két csoport is lesz, kezdők és haladók.

A pulzArt ideje alatt egy másik képzés is indul, Gothárd Veronika Kontakt és improvizáció: a mozgó test és a hang címmel szervez műhelyt, amely játékos kísérleti folyamatot kínál lazító- és kontakttechnikákkal ötvözve, amely helyet ad a szabad és fókuszált megnyilvánulásoknak. Belső figyelem, külső figyelem és kompozíciós munka – összegezte a táncos. Gothárd Veronika sepsiszentgyörgyi születésű táncos és koreográfus. A Plugor Sándor Művészeti Líceum balett-tagozatán végzett. 2010-től a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koreográfia szakának hallgatója. Tizenegy éve találkozott a kontaktimprovizációval, amikor világossá vált számára, hogy ez az a stílus, amelyet mindig is keresett. Ebben a stílusban 2009 óta oktatóként is tevékenykedik.

\"Mindenkinek ajánlom a műhelyt, aki ki szeretné próbálni magát, megismerni testének szabad mozgásának örömét és lehetőségeit, aki meg szeretne ismerni egy új táncstílust, amelynek alapfeltétele a természetesség, a harmónia, az egymásra hangolódás, belső és külső figyelem növelése. És azoknak is ajánlom, akik betekintést szeretnének nyerni az improvizáció és kompozíciós munka rejtelmeibe, lehetőségeibe. Előzetes felkészültség nem szükséges, persze jó ha van egy kis mozgáskultúránk, de ez nem kizáró jellegű, ami szerintem fontosabb az a nyitottság, egy kicsit az everything is possible szlogent használnám, minden lehetséges, minden bennünk van és ez mindenkire érvényes, nem csak a táncosokra\" – mondta Veronika.

A műhely napi két, párhuzamosan zajló két és fél órás modulból áll, kezdő és haladó (középhaladó) érdeklődők jelentkezését várják. A jelentkezéshez szükséges ívet a rendezvény honlapján lehet kitölteni. A képzés résztvevői kedvezményes árú jegyet válthatnak a Frenák Pál Társulat InTimE című előadására.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS