HIRDETÉS

Keretbe zárt történet – Sikeres volt a szentgyörgyi Reflex fesztivál

Bíró Blanka 2015. április 02., 20:53

Két meghatározó előadás foglalta keretbe a sepsiszentgyörgyi Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivált: a Szerb Nemzeti Színház által színre vitt Sirály és a litván Oskaras Koršunovas Miranda című előadása.

Fotó: Barabás Zsolt

Tomi Janežič rendező Csehov darabjával a színházi eszköztár széles skáláját felvonultatva egyedülálló jelenségként fogalmazza át és újra a színház helyét, szerepét, míg a Reflexre visszajáró Oskaras Koršunovas Shakespeare A vihar című drámájának szövegére építve, a saját lakásába száműzött értelmiségi Prospero és lánya, Miranda történetével megrázó produkciót hoz létre, melyet világszerte a „totális színházként” tartanak számon.

Két színész a bezárt térben megidézi A vihar történetét, és ezen túl a megkeseredett, alkoholba menekülő apa és autista lánya bonyolult viszonyrendszerét, a külvilág, a diktatúra mindennapjainak beszivárgását, a teremtést és a pusztítást.

A fesztivál tizennégy napja alatt 19 színházi előadást láthattak a nézők, kilenc meghívott, és négy helyi társulat lépett fel.

A vendégtársulatok Lengyelországból, Litvániából, Szerbiából, valamint Budapestről, Bukarestből és Temesvárról érkeztek.

A rendezvényen két meghívott és több helyi zenekar koncertezett, nyolc közönségtalálkozón mutatkoztak be az előadások alkotói, megemlékeztek a száz éve született Tadeusz Kantorról, fotókiállítást és képzőművészeti tárlatot is megnyitottak a fesztivál keretében.

Bocsárdi László rendező, a fesztivál ötletgazdája és igazgatója úgy fogalmazott, nem tudta teljesen feldolgozni a rendezvény egészét, hiszen még mindig az utolsó, Koršunovas-produkció hatása alatt áll, amely meglátása szerint a legerősebb volt azok számára, akik el tudtak indulni a rendező és a színészek által javasolt kalandra.

Bocsárdi sikerként könyvelte el, hogy két meghatározó előadás zárta közre a fesztivált. Hozzátette, az a vágya, hogy ráébressze a közönséget, milyen csodálatos dolog a színház. „Ez a fesztivál bebizonyította, hogy a színház rendkívüli erőforrás, sok olyan energiát szabadít fel, amivel tovább tudunk lépni, és megérteti, hogy mégsem felszínes az életünk” – fogalmazta meg Bocsárdi László.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS