HIRDETÉS

Öt juhot pusztítottak el a farkasok Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2016. december 21., 16:52 utolsó módosítás: 2016. december 21., 17:42

A Felszegben, az Erdő utca egyik gazdaságában öltek meg öt juhot a farkasok szerdán kora reggel. A gazda, Csergő József hét óra előtt engedte ki 11 juhát az istállóból az udvarra, és fél nyolc körül arra lett figyelmes, hogy öt közülük véresen, élettelenül fekszik a hóban.

A nyomokból hamar megállapították, farkas volt a „tettes” és nem egy, hanem legalább négy ragadozó nyomait találták meg a hóban az esetről értesített vadászok.

A gazda csodálkozott azon, hogy a portájára betörő vadak az egyik juhot közvetlenül az utcára nyíló kapu mellett ölték meg. Az is meglepte, hogy az istálló mellett megkötött házőrzőtől alig pár méterre talált rá több juh tetemre. Mindegyik juhnak a torkát harapták át.

Az életben maradt juhokat valószínűleg az mentette meg, hogy az egyébként lakatlan ház tornáca alá menekültek és ott bújtak össze, a farkasokat pedig megriaszthatta valami, és elmenekültek, miután több juhot is elpusztította.

Csergő József elmondta, a szomszédoktól érdeklődött, senki nem hallott semmi szokatlant, illetve, annyit igen, hogy a környék kutyái nagyon ugattak hat óra körül. Ez azonban nem különös az erdő alatt fekvő házaknál.

A károsult gazda értesítette a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatalt. A városháza munkatársa Kibédi Szilárd elmondta, beszélt vadászokkal, akik egy öt fős farkasfalkát láttak korábban nem messze az eset helyszínétől, szerintük valószínűleg ezek ölhették meg a juhokat. A farkasok ellen nem sokat tehetnek kilövési engedély hiányában. Kibédi hozzátette, ha az illetékes minisztérium továbbra is fenntartja a ragadozók vadászatának tiltását, egyre több hasonló esetről lehet majd hallani.

A juhok elpusztításáról jegyzőkönyvet írtak, a gazda juhonként 200 lejes kárpótlásra számíthat majd – a tapasztalatok szerint évek múlva.

Gyergyószentmiklós ebben az évben szerencsésebb volt, itt nem jelentettek hasonló támadásokat a gazdák. Pár hete azonban lakóházak közelében terítettek le egy szarvastehenet a farkasok. A környéken azonban volt bőven a ragadozók által okozott károkból. Ditróban, Orotván, Tekerőpatakon, Kilyénfalván, és két hete Vaslábon is történtek farkasok, vagy medvék által okozott pusztítások.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS