Európában nincs párja a székelyföldi mofettáknak, és erről mindenkinek tudnia kell

Európában nincs párja a székelyföldi mofettáknak, és erről mindenkinek tudnia kell

Fotó: Tuchiluș Alex

A székelyföldi mofetták egyedülálló értéket képviselnek Európában, a kovásznai dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház területén lévő pedig ezek között is igazi kincs. Ahogy azt Gyerő József polgármester büszkén közölte, a legnagyobb gázkoncentrációval és befogadóképességgel rendelkezik, nem véletlenül szervezték a mofetták népszerűsítését célzó projekt lezáró sajtótájékoztatóját éppen ezen a helyszínen.

Bodor Tünde

2024. május 08., 20:392024. május 08., 20:39

A cselekvés, azaz a népszerűsítés indokoltságát Brassai Zoltán orvosprofesszor szavai jól alátámasztják:

Idézet
Egyrészt, figyelemreméltó a székelyföldi mofetták gyakori előfordulása, elterjedtsége. Másrészt, jelentős a mofetták és szénsavas vizek kimagasló töménysége. Továbbá fontos a hatásösszetevők komplex volta is; a magas szén-dioxid-tartalom mellett a kénhidrogén, a radon és a mofetták légterében keletkező negatív ionizáció kedvezően befolyásolják a terápiás effektust. Mindezek következtében a megelőzés, valamint a gyógyhatás eredményessége messze felülmúlja a mesterséges mofettákkal elérhető javulási fokot.

Ahogy azt Deák Gyöngyvér, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület vezetője elmondta, hiánypótló kezdeményezésről van szó, amely által a nagyközönségnek, a laikus használóknak egységes arculattal, a legmodernebb módon igyekeznek bemutatni a székelyföldi mofettákat: a projektben bemutatott gázfeltörések mindegyikéhez kihelyeznek egy lényegi információkat tartalmazó táblát. Erről egy QR-kód átvezet a turisztikai egyesület honlapjára, ahol részletesebb információkat is találnak az érdeklődők.

A mofetták népszerűsítésének érdeme elsősorban a Kovászna Megyei Művelődési Központé,

amely 2016-ban kezdte meg hosszútávú programját, a Kovászna Megyei Értéktár kiépítését. Ennek az értéktárnak részét képezik a háromszéki mofetták is, ezekről pedig a központ saját kiadója, a Háromszék Vármegye Kiadó 2017-ben megjelentetett egy digitális kiadványt, a Székelyföldi mofettáskönyvet. Ebben több mint 70 mofettát említenek meg – részletezte az előzményeket Szőts Papp Zsuzsa, a művelődési központ örökségvédelmi szakelőadója, a Kovászna Megyei Értéktár vezetője.

Innovatív elképzelés

A hiánypótló kiadványnak nagy sikere volt, és hamarosan megszületett az igény annak román és angol változatára is, erre viszont csak 2021-ben nyert finanszírozást a művelődési központ a magyarországi agrárminisztériumtól és a Hungarikum Bizottságtól. A kapott 3 millió forintos támogatásból nemcsak a fordítások készültek el, hanem egy általános és középiskolákban, földrajz, fizika, kémia vagy természetrajzórán használható digitális oktatási segédanyag, egy, a mofetták pontos helyét feltüntető háromnyelvű térkép, valamint a már említett tájékoztató táblák, melyek 21 helyszínre kerülnek ki: a sugásfürdői, hatolykai, torjai (Csiszárfürdő), málnásfürdői (Semseyné bugyogója), jajdonvölgyi mofettához, a petőfalvi fortyogóhoz, három kovásznai (Bene, Bardócz, szívkórházi) gázömléshez, a sepsibükszádi (Mikes) és zalánpataki, valamint a borszéki, csicsói (Csicsói Büdös), zsögödfürdői, csíklázárfalvi (Nyírfürdő), csíkbánfalvi (Adorjánfürdő és Bakay), csíkszentgyörgyi (Gatalalatti), tusnádi, szejkefürdői, hargitafürdői, csíkszentimrei (Büdösfürdő) mofettákhoz.

Galéria

A sajtótájékoztató résztvevői a Benedek Géza Szívkórház ebédlőjében

Fotó: Tuchiluș Alex

A teljes projektet tavaly októberben Karlovy Varyban a 27. ESPA - Európai Gyógyfürdő- és Balneológiai kongresszuson „Innovatív gyógyfürdő oktatás” díjjal jutalmazták.

Sok a téves információ, pedig jó óvatosnak lenni

A táblákra főleg azért van nagy szükség, mert a mofetták többsége olyan kis falvakban, eldugott helyeken található, ahol nincs, aki útba igazítsa az érdeklődőt, figyelmeztesse a gázfürdő használatának szabályaira. A szén-dioxid gázok jótékony hatásairól és használatuk ellenjavallatairól Enea Nicolae, a szívkórház orvosigazgatója szólt röviden. Mint mondta,

főleg a krónikus szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében nagyon hasznosak, mivel kitágítják a perifériás és agyi ereket.

Ellenjavallatai is vannak, a szívritmuszavarban, epilepsziában, daganatos betegségekben, fertőző bőrbetegségekben szenvedőknek, illetve bármilyen más betegség akut fázisában nem ajánlott gázfürdőzni.

Galéria

Az információs táblák ehhez hasonlóak lesznek – vagy még jobbak, de hasonló tartalommal

Fotó: Tuchiluș Alex

Sporea Monica, a kórház menedzsere büszkén közölte, rengeteg vendégük van, jelenleg is 450 személyt kezelnek, ez a szám az elmúlt állami szabadnapokon még magasabb volt. Örvendetes módon sikerült fiatal szakorvosokat is szerződtetniük, akik folytatják azon elődök munkáját, akik a ’70-es, ’80-as években tanulmányozták itt a gázok hatásmechanizmusát, de erre vonatkozóan további tanulmányokat szükséges végezni és tudományos bizonyítékokat felmutatni.

Jakab István Barna, a Kovászna megyei tanács alelnöke, illetve a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület elnöke megerősítette, fontos informálni az érdeklődőket, hiszen ma már kevesebben tudnak a mofettákról, mivel könnyebb bevenni egy pirulát, mint aktívan igénybe venni a természet gyógyerejét.

Székelyföld identitásának részei a mofetták

A sajtótájékoztatón Gyerő József kovásznai polgármester közölte, az 1000 borvíz városa brandet már korábban bejegyeztették az Állami Védjegyhivatalnál, de örül minden kezdeményezésnek, mely a helyi erőforrásokat kiaknázza, népszerűsíti. A helyi ózondús levegő, valamint a mofetták kétségtelenül ilyen értékeket jelentenek.

Már a múlt század ’60-as, ’70-es éveitől kezdve a helyi gazdaság egyik tartópillére a gyógyturizmus, éppen ezért a helyi önkormányzatnak kiemelten fontos a mofetták ismertetése és népszerűsítése: ezáltal nyernek a turisták, a kezelésre érkezők, és ugyanúgy a helybéliek is. Ezt az irányt a városfejlesztési tervben is leszögezték. 2023-ban a szívkórházban 11 122 személy kezeltek (a városban összesen 65 265-öt).

Idézet
A Székelyföldön megtalálható természeti kincsek gazdagsága egyedülálló lehetőséget biztosít az itt élő közösségek és az ide látogatók számára, e helyek nélkül nem tudjuk magunkat értelmezni.

– áll a Kovászna Megyei Művelődési Központ közleményében.

A Székelyföldi mofetták dokumentációját az Erdélyi Értéktár tovább terjesztette a Kiemelkedő Nemzeti Érték kategóriába – jelenleg elbírálásra vár.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 11., csütörtök

Árvízkészültség a kánikulában Hargita megyében is

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) nyolc megyében.

Árvízkészültség a kánikulában Hargita megyében is
2024. július 11., csütörtök

Népszerű a dálnoki búvártóban elhelyezett medvés fotókiállítás

A szokásosnál is nagyobb sikernek örvend a dálnoki búvártó az idei szezonban: a július első hetétől megtekinthető, medve–ember kapcsolatot bemutató fotókiállítás elhelyezésekor több tucat kíváncsiskodó akadt, a bátrabbak a merülésre is vállalkoztak.

Népszerű a dálnoki búvártóban elhelyezett medvés fotókiállítás
2024. július 11., csütörtök

Kelemen Hunor: visszatérő kihívás a román nyelv oktatása

Visszatérő kihívás a román nyelv oktatása a hazai magyar tanulók számára, és Székelyföld jelentős része küzd ezzel a kihívással, hiszen itt jóval gyengébb eredmények születtek a román érettségin, mint például az anyanyelvi vagy matematika vizsgán.

Kelemen Hunor: visszatérő kihívás a román nyelv oktatása
2024. július 11., csütörtök

Kinek kell eltakarítania az utcára hulló fosókaszilvát?

Büntetést nem, felszólítást viszont kaphatnak azok a lakók, akik nem viselnek gondot a környezetükben lévő zöldövezetekre. Ilyen példák a járdák és utak fölé belógó, gyalogosokat vagy az autók közlekedését zavaró faágak, illetve a földre hulló gyümölcsök.

Kinek kell eltakarítania az utcára hulló fosókaszilvát?
2024. július 11., csütörtök

Hogy ne büntessék az ártatlanokat: ismét módosították az alkohol- és drogtesztekkel kapcsolatos szabályozást

A gépkocsivezetők és a civil szervezetek tiltakozása nyomán ismét módosította a kormány csütörtökön a közúti ellenőrzéseknél használt alkohol- és drogtesztekkel kapcsolatos, két hete hatályba léptetett közlekedésbiztonsági sürgősségi rendeletet.

Hogy ne büntessék az ártatlanokat: ismét módosították az alkohol- és drogtesztekkel kapcsolatos szabályozást
2024. július 11., csütörtök

Megpróbálnak felkészülni a hétvégére jósolt, 40 fok feletti kánikulára

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter csütörtökön közölte, hogy videókonferenciát hívott össze a helyi hatóságok képviselőivel a vörös kódú hőséghullámmal kapcsolatos intézkedésekről.

Megpróbálnak felkészülni a hétvégére jósolt, 40 fok feletti kánikulára
2024. július 11., csütörtök

Tízből mindössze két forrás vize bizonyult fogyasztásra alkalmasnak

Marosvásárhelyen csak a Moldova és a Nyíres utcai forrás vize alkalmas emberi fogyasztásra, a többi nyolc csorgóból vett minta nem nem felel meg az egészségügyi előírásoknak – derül ki a marosvásárhelyi városháza megrendelésére végzett vizsgálatokból.

Tízből mindössze két forrás vize bizonyult fogyasztásra alkalmasnak
2024. július 11., csütörtök

Ebben a táborban többet kaphatunk, mint terveket és stratégiákat

Hogyan lépjünk a tettek mezejére, hogy ne csak tervekkel, stratégiákkal maradjunk – erre keresi a választ a sepsiszentgyörgyi Junior Business Club (JBC) augusztus 22-25. között megszervezett hagyományos gazdasági műhelytábora.

Ebben a táborban többet kaphatunk, mint terveket és stratégiákat
2024. július 11., csütörtök

Több mint háromszáz háziállatot öltek meg a medvék idén Hargita megyében

Év eleje óta 123 vadtámadást jelentettek a Hargita megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél (APM), az estek túlnyomó többségében medve támadt a háziállatokra vagy emberekre.

Több mint háromszáz háziállatot öltek meg a medvék idén Hargita megyében
2024. július 11., csütörtök

Költözik a színház, új helyszíneken mutatják be az új évad előadásait

Ősztől más helyszíneken tartják a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásait, a bejelentést a Küküllő-folyó fölött húzódó hídra szerelt molinók is hirdetik.

Költözik a színház, új helyszíneken mutatják be az új évad előadásait
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!