Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Öt csíki forrás vizét vizsgálták be, van, amelyiket egyáltalán nem ajánlják emberi fogyasztásra

Székelyhon 2018. október 17., 13:36 utolsó módosítás: 2018. október 17., 18:45
HIRDETÉS

Míg a Taplocai-, Somlyói- és Zsögödi-borvízforrás vizének minősége megfelelő, a Piricskei-forrás vize nem ajánlott emberi fogyasztásra – derítették ki egyetemisták mikrobiológiai vizsgálatok során.

A Piricskei-forrás októberi vízmintájából mikrobiológiai táptalajon kifejlődött baktériumok Fotó: Máthé István

Nyolc különböző mikrobiológiai vizsgálatot végeztek Csíkszéken a Taplocai-, Somlyói-, Zsögödi-, Borsáros- és Piricskei-forrásból vett vízmintákon a Sapientia egyetem fenntartható biotechnológiák mesteri szakjának első éves hallgatói. A laborgyakorlatok részeként október 11-én vettek vízmintákat az említett forrásokból. A mikrobiológiai vizsgálatok eredményeiből kiderült, hogy

a Taplocai-, Somlyói- és a Zsögödi-borvízforrás vizének minősége megfelelő volt a vizsgált időpontban

– tájékoztat Máthé István egyetemi oktató. A hallgatók kutatásainak vezetője ugyanakkor tudatta, a Borsáros-forrás vizében olyan coliform baktériumokat mutattak ki, amely mikrobacsoport nem tűrhető meg az ivóvíznek minősített folyadékban, amit egy vonatkozó törvényi előírás szabályoz.

HIRDETÉS

A Piricskei-forrás vize sem ajánlott emberi fogyasztásra, ugyanis a bevizsgált mintában nagyon magas volt a baktériumok összcsíraszáma, nagy mennyiségben azonosítottak benne coliform baktériumokat, fekális eredetű kólibacilusokat, illetve egyéb baktériumokat. Mint megtudtuk, ezek

elsősorban gyomorrontást, hasmenést okozhatnak.

Mivel a korábbi vizsgálatok során az említett forrás vize többször is tartalmazott hasonló baktériumokat, a szakember nem ajánlja emberi fogyasztásra, legfeljebb alapos felfőzés után. Mint a küldött tájékoztatóban Laczkó Attila geológusra hivatkozva leírják, „egy előzetes terepszemle alapján, a Piricskei-forrást tápláló víz a Kápolnás-patak baloldali mellékágából és annak a vízgyűjtő területéről származik. Ez a mellékág a Bor-hegy alatt ered, és egy intenzíven használt legelős területen folyik át. Ez a tény megmagyarázhatja a Piricskei-forrás szennyezettségét”. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS