Előbb chips-, majd malátagyár létesül Csíkszentsimonban

Előbb chips-, majd malátagyár létesül Csíkszentsimonban

A malátaüzem látványterve. A sörgyár szomszédságában fog helyet kapni. • Forrás: Tiltott Csíki Sör

Egy év múlva elkezdődhet a helyi pityókából és egyéb zöldségekből előállított nassolnivalók gyártása a csíkszentsimoni chipsgyárban. Emellett egy malátaüzem létrehozásán is dolgozik a Tiltott Csíki Sört gyártó Lixid Projekt Kft. A két gyár több mint száz embernek biztosítana munkahelyet, illetve több ezer termelő számára jelenthet bevételi forrást.

Iszlai Katalin

2019. november 08., 21:462019. november 08., 21:46

Két nagyipari beruházáson dolgozik a Tiltott Csíki Sört gyártó Lixid Projekt Kft.: egy éven belül beindul a termelés a chipsgyárban, két év múlva pedig malátaüzem is lesz. Mindkét üzem esetében beszerezték már a szükséges engedélyeket, így a következő években mindkettőben elkezdődhet a gyártás – tudtuk meg Lénárd Andrástól, a Lixid Projekt Kft. tulajdonosától.

A chipsgyárról

A chipsgyárként emlegetett üzem valójában egy zöldség- és gabonafeldolgozó lesz. Lénárd András elmondása szerint nemcsak burgonyaszirmot fognak előállítani, hanem többek között különböző zöldségekből nassolnivalókat, továbbá bébiételeket, müzliféléket, pattogatott kukoricát és levesgolyókat.

Természetesen mivel a krumpli számít a legfőbb helyi jellegzetességnek, a termékek 70-80 százaléka erre épül majd, a maradék 20-30 százalék pedig egyéb típusú helyi zöldségekre és gabonafélékre.

A sörgyár szomszédságában helyet kapó gyár kivitelezésén egyébként már régóta dolgoznak. Évekkel ezelőtt megvásároltak a Hargita Gyöngye Rt.-től egy csíkszentsimoni épületet, itt zajlik majd a gyártás. Építeni fognak továbbá egy közös raktárt is a sörnek és a nassonlivalóknak, hiszen együtt fogják szállítani ezeket a hatékony helykihasználás érdekében. A raktár kivitelezése néhány héttel ezelőtt már elkezdődött, emellett pedig egy 3000 négyzetméteres krumplitározó is épül majd, ehhez jövő tavasszal látnak hozzá. Utóbbi várhatóan szeptemberre készül el, így Lénárd András szerint október-novemberben elindulhat a gyártás is.

Galéria

Lénárd András, a Lixid Projekt Kft. tulajdonosa

Fotó: Veres Nándor

A tervek szerint hozzávetőleg hatezer tonna krumpliból 1800 tonna különböző ízesítésű, székely pityókából készült chipset állítanának majd elő évente. Lénárd arra is kitért, hogy

próbálnak a helyi adottságokra építeni, ezért a parajdi sót például fűszerként használják majd a nassolnivalók előállításához. A pityókát kizárólag székelyföldi gazdáktól vásárolnák fel.

A tulajdonos azt is elárulta, hogy már most próbasütéseket végeznek, krumplifajtákat elemeznek a legjobb megoldás megtalálása érdekében.

A malátaüzemről

A chipsgyár mellett a malátagyár kivitelezése is jól halad. Mint Lénárd András elmondta, a csíkszentsimoni sörgyár mögött mintegy 15-20 régi épület áll, amelyek a régi szeszgyárhoz tartoztak. Ezeket mind lebontják, a munkálatokhoz egy-két héten belül hozzá is fognak. Az így megüresedő területen tavasszal látnak hozzá a malátaüzem építéséhez, amelyet a tervek szerint 2021-ben nyitnak meg. Akkor várhatóan az első fázis indul el, ami évi 10 ezer tonnás kapacitást jelent, a következő egy évben pedig a tervek szerint továbbfejlesztik az üzemet 20 ezer tonnás kapacitásra. A gyártáshoz szükséges nyersanyagot ebben az esetben is helyi gazdáktól vásárolnák fel. A mezőgazdászok már folyamatos párbeszédet folytatnak a gazdákkal, hiszen a sörárpa legfőbb tulajdonsága az, hogy alacsony a fehérjetartalma, a helyi, megszokott árpa azonban az állattenyésztés miatt magas fehérjetartalmú.

„Sok türelemre és egyeztetésre lesz szükség, amíg a megfelelő minőséget helyben meg tudják termelni. Székelyföld azonban krumpli- és árpatermesztésre is kimondottan alkalmas, így biztosan nem lesz probléma” – magyarázta. Hozzátette, a megfelelő alapanyag még nem elég, hiszen az árpának összetett technológiai folyamaton kell átmennie, míg maláta lesz belőle. Ennek része az áztatás, a csíráztatás, a szárítás és a pörkölés is. A tulajdonos arra is kitért, hogy

Romániában mintegy 200 ezer tonna malátát használnak el évente, de ennek csak felét termelik meg az országban. A nagy malátagyárak ezért kisebb sörgyárakkal nem is állnak szóba, így a Tiltott Csíki Sör gyártásához szükséges malátát eddig Felvidékről voltak kénytelenek beszerezni, viszonylag borsos áron. A helyi alapanyagok használata és a termelők támogatása mellett tehát anyagi szempontból is jövedelmezőbb Székelyföldön előállítani a malátát.

Arról nem is beszélve, hogy a tervezett kapacitás jóval nagyobb annál, mint amennyire a simoni sörgyárnak szüksége van.

Galéria

A nagyszabású beruházásokat a magyar-magyar összefogás tette lehetővé

Fotó: csikisor.hu

Éppen ezért

együttműködési megállapodást kötöttek a Heineken csíkszeredai gyárával, hogy az üzemben megtermelt maláta azon részét, amelyet a simoni sörgyárban nem használnak fel, felvásárolják, amennyiben az árat és a minőséget megfelelőnek találják.

„Pár éve még nem néztünk jó szemmel egymásra, mostanra azonban a viszonyunk már sokkal jobbnak mondható, főként ebben az esetben, amikor mindkét fél nyerne az együttműködésből” – emelte ki Lénárd.

Elhárult az akadály

A tervek ismertetése után a tulajdonos arról is beszélt, hogy a chipsgyár az értékesítőkkel együtt 70-80 személynek biztosítana munkahelyet, a malátagyár pedig mintegy negyvennek. Ezek a számok azonban csak a közvetlenül a gyárakban dolgozókra vonatkoznak, de mivel az alapanyagokat helyi termelőktől vásárolnák fel, valójában ezrek megélhetéséhez járulhatnának hozzá. A nagyszabású beruházásokat Lénárd szerint a magyar-magyar összefogás tette lehetővé, hiszen a Csíki Sör esetében is van egy tulajdonostársuk egy felvidéki vállalkozó személyében, illetve a jelenlegi beruházások esetében magyar kormányzati támogatásban részesültek a Székelyföldi Gazdaságfejlesztési Program által. A két gyár kivitelezésének több mint fele azonban így is saját forrásokból valósul majd meg.

A chipsgyár beüzemelésén egyébként 2017 óta dolgoznak, és a malátagyár ötlete is már tavaly megszületett, viszont a két, mintegy 25 millió euró összértékű beruházás megvalósítását akadályozta a csíkszentsimoni gázhálózat hiánya.

Most azonban úgy tűnik, ez a probléma is megoldódni látszik, mert Hargita Megye Tanácsa a napokban döntött arról, hogy a község számára 410 ezer lejt utal ki egy gázelosztó állomásra. Emellett Lénárd elmondása szerint a helyi polgármesteri hivataltól is ígéretet kaptak arra, hogy mire a gyárak felépülnek, a földgáz is biztosítva lesz.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 23., szombat

Még tart a böjti időszak, de recepteket azért már szabad nézegetni

A bárányhús nagyon megosztó tud lenni, és nem csak húsvét tájékán: vagy ínyencségnek tartják, vagy viszolyognak tőle, az átmeneti állapot fölöttébb ritka – pedig nem árt tudni, hogy hajdanán a székelység alapeledelének számított a gyapjas jószág.

Még tart a böjti időszak, de recepteket azért már szabad nézegetni
2024. március 23., szombat

Kigyulladt és porrá égett egy autó a templom mellett

Teljesen kiégett egy személyautó szombaton az apoldi vártemplom közelében.

Kigyulladt és porrá égett egy autó a templom mellett
2024. március 23., szombat

A Perkőn köszöntötték a tavaszt

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szervezett Tavaszünnepet szombaton a kézdivásárhelyi Waldorf-közösség. A Perkőn megtartott, családias hangulatú eseményen a gyerekek ügyességi játékokon vehettek részt, de volt séta, piknik és magbörze is.

A Perkőn köszöntötték a tavaszt
A Perkőn köszöntötték a tavaszt
2024. március 23., szombat

A Perkőn köszöntötték a tavaszt

2024. március 23., szombat

Szalmabálák kaptak lángra a zabolai Páván

Pincében tárolt szalmabálák kaptak lángra a Zabolához tartozó Páva falurészen szombaton délután. A hivatásos és önkéntes alakulatok jelenleg is dolgoznak az oltáson, személyi sérülés nem történt.

Szalmabálák kaptak lángra a zabolai Páván
2024. március 23., szombat

Különleges tárlattal ünneplik a színház világnapját Háromszéken

A színház világnapja alkalmából a magyar színjátszás hőskorát megidéző kiállítással tiszteleg a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, együttműködésben a kassai Thália Színházzal és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházzal.

Különleges tárlattal ünneplik a színház világnapját Háromszéken
2024. március 23., szombat

Erdély legnagyobb villamosításfejlesztése valósul meg Gyergyószéken

Gyergyószék mint Hargita megye energetikai csomópontja, újabb mérföldkőhöz érkezett az infrastrukturális fejlesztések terén. Gyergyóremetén egy 110 ezer voltos villanytelep épül. Jelenleg ez az országban a legnagyobb ilyen típusú beruházás.

Erdély legnagyobb villamosításfejlesztése valósul meg Gyergyószéken
2024. március 22., péntek

Száraz növényzet kapott lángra Csüdőtelkén

Tűz ütött ki a Dicsőszentmártonhoz tartozó Csüdőtelkén péntek este, a lángoló növényzet kioltásán jelenleg is dolgoznak – közölte a Maros megyei katasztrófavédelem.

Száraz növényzet kapott lángra Csüdőtelkén
2024. március 22., péntek

Új határidő a bírságra az elektronikus számlázás ügyében

Csak június 1-jétől jár bírság a számlák eFactura rendszerbe történő feltöltésének elmulasztása esetén – jelentette be pénteken a pénzügyminiszter.

Új határidő a bírságra az elektronikus számlázás ügyében
2024. március 22., péntek

Hétvégén nyit a borszéki bobpálya

A tavasz beköszöntével újra elindítják a nyári bobpályát Borszéken március utolsó előtti hétvégéjén. A látogatóknak szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között lesz lehetőségük újra bobszánkóba pattanni a Reménység Síközpontnál található pályán.

Hétvégén nyit a borszéki bobpálya
Hétvégén nyit a borszéki bobpálya
2024. március 22., péntek

Hétvégén nyit a borszéki bobpálya

2024. március 22., péntek

Áprilisban debütál a mezőzáhi kastélynál a Bazsarózsa-fesztivál

A Visit Maros Egyesület első alkalommal rendezi meg a Bazsarózsa-fesztivált a mezőzáhi Ugron-kastélynál április 23–29. között, a sztyeppei bazsarózsa virágzási időszakában – számolt be az Agerpres hírügynökség.

Áprilisban debütál a mezőzáhi kastélynál a Bazsarózsa-fesztivál
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!