Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Egyes igénylők csak jövőre kapják meg az oktatási-nevelési juttatást

Széchely István 2019. október 21., 13:00

Néhány napon belül megkezdődhet a Szülőföldön magyarul program támogatásainak a folyósítása, már zajlik a kifizetések banki beütemezése. A program kései indulása ellenére szinte a tavalyival azonos időben kaphatja kézhez a juttatást az igénylők többsége. Egy kis részüknek viszont jövő év elejéig várnia kell.

Egyes igénylők csak jövőre kapják meg az oktatási-nevelési juttatást
galéria
Napokon belül megkezdődhet a kétlépcsős támogatásfolyósítás első szakasza Fotó: Kristó Róbert

Sikerült behoznia a lemaradást a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ), kiküszöbölték a Szülőföldön magyarul program idei kései kiírása miatt keletkezett időbeli csúszás jelentős részét, így napokon belül megkezdődik a támogatások folyósítása. Már zajlik a kifizetések banki beütemezése, vagyis az átutalások sorrendjének a felállítása – tájékoztatott Ady-Kovács-Ferenczi Noémi programkoordinátor, az RMPSZ munkatársa.

HIRDETÉS

Akárcsak tavaly, idén is ABC-sorrendben, tehát az igénylők családnevének kezdőbetűje szerint utalja ki az OTP Bank Románia a juttatásokat.

Valamivel több mint 137 ezer igénylőnek kezdik el folyósítani az oktatási-nevelési támogatást, ők azok, akik hiánytalanul adták le az igénylési dossziékat.

A hiányosan beküldött igénylési dossziék esetében a hiánypótlás még jelenleg is zajlik, ezért idén kénytelenek kétlépcsős kifizetést alkalmazni a programban – az utóbbi csoportba tartozók csak késve kaphatják meg az oktatási-nevelési, valamint hallgatói támogatásokat. Ennek az a legfőbb oka, hogy a program kései indulása miatt a hiányos iratcsomók esetében a hiánypótlás ezúttal nem kezdődhetett meg a nyári vakáció előtt, csak utána, jelentősen késleltetve a kifizetés időpontját.

Nem valószínű, hogy ők idén megkaphatják a juttatást, ugyanis esetükben a hiánypótlást követően a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. bizottsága még döntést kell hozzon a támogatás jóváhagyásáról – mondta Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, hozzáfűzve, hogy a kifizetés már gyorsan lezajlik majd, mert nincsenek sokan azok, akik ki kell egészítsék hiányos igénylési iratcsomójukat.

Idén 139 737 támogatási kérelem érkezett be az RMPSZ-hez a Szülőföldön magyarul programban, ebből 139 085 oktatási-nevelési támogatásra, 652 pedig hallgatói támogatásra.

A 139 737 kérésből 138 409 volt teljes, 1328 dosszié viszont hiánypótlásra szorult, kiegészítésük jelenleg zajlik. A 138 409 dosszié közül 916-nál már a beérkezéskor világossá vált, hogy érvénytelenek.

A Szülőföldön magyarul programban akárcsak tavaly, idén is 22 400 forint (közel 330 lej) a magyar állam által óvodásoknak és iskolásoknak nyújtott támogatás értéke, az egyetemistáknak folyósított hallgatói támogatásé pedig 2800 forint (mintegy 40 lej). A juttatás kiutalását idén is az OTP Bank Románia fogja elvégezni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS