HIRDETÉS

Esélyt kapott az új kezdetre Szász Loránd

R. Kiss Edit 2013. augusztus 05., 16:58 utolsó módosítás: 2013. augusztus 05., 20:04

Megtörtént a csíkszentmiklósi Szász Loránd csontvelő-átültetése múlt héten. A fiatalember jelenleg még nem érzi jól magát, szülei azonban bíznak felépülésében. Közben megoldódtak az anyagi gondok, összegyűlt a szükséges pénz.

Fotó: Kristó Róbert

Marosvásárhelyi kollégáink beszámolója szerint sajtótájékoztatón közölte múlt héten Benedek István hematológus főorvos, a marosvásárhelyi Csontvelő-átültetési Központ vezetője, hogy lezajlott a csíkszentmiklósi fiatalember csontvelő-átültetése. A 19 éves Szász Loránd súlyos aplasztikus vérszegénységben szenvedett, életét csak a csontvelő-átültetés tudta megmenteni, az ehhez szükséges költséges elő-, illetve utókezelés anyagi fedezetére kért családja segítséget és többször cikkeztünk helyzetéről.

Lengyelországban találtak az orvosok donort számára, és amint Benedek István közölte, a múlt csütörtökön lezajlott beavatkozás úttörő jellegűnek számított, a csontvelőt ugyanis Marosvásárhelyen dolgozták fel, meg kellett tisztítani a vértől, mert a donor vércsoportja nem egyezett a műtétre szoruló fiatalember vércsoportjával. A műtétet múlt csütörtökön reggel fél óra alatt elvégezték, és amint az orvos akkor mondta, a neheze ezután jön. A steril szobában fekvő beteg felépülése várhatóan hat hónapig tart, az immunrendszer működésének teljes visszaállása pedig egy évbe telik.

Amint édesanyja, Szász Eszter hétfőn elmondta, Loránd egyelőre nem érzi jól magát, komplikációk adódtak, amelyek nagyon megviselik az amúgy is legyengült szervezetét. Most szülei sem mehetnek be hozzá, csak egy ablakon keresztül nézhetik – mesélte el az édesanya. „Kérjük a Jóistent, hogy segítse meg, imádkozunk érte” – mondta Szász Eszter. A faluból többen és a szülők is ismételten vért adtak, hogy Loránd trombocitáit pótolhassák. Szász Eszter kifejezte köszönetüket ezért, illetve az orvosoknak, nővéreknek is a munkájukért.

Ugyanakkor elmondta, hálásan köszönik a pénzbeli adományokat is, mert közben megoldódott az anyagi probléma. Az egészségügyi tárca jóváhagyta Loránd költséges elő- és utókezelésének részleges támogatását, így nem a korábban megadott 58 ezer lejre, hanem 25 ezer lejre van szükség a kezeléshez. Az üzletekben kihelyezett dobozokba is gyűlt pénz, a polgármester kezdeményezésére Szépvízről, Szentmiklósról, Borzsovából is összesen 15 ezer lej gyűlt össze a községbeliektől, és az újságban korábban közölt számlákra is utaltak pénzt. A Csíki Hírlap szerkesztőségébe 720 lejt hoztak be adakozók és a Csíki Anyák Egyesülete a csíkszeredai városnapokon, illetve Tusványoson közel ötszáz lejt gyűjtött össze. Megvan a szükséges összeg, és a további kiadásokra, gyógyszerekre, egyéb felszerelésre is marad – mondta Szász Eszter, aki továbbra is nagyon aggódik a fiáért, de reméli a felépülését.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS