Csíki jégkorongozók több generációját készítette fel

Csíki jégkorongozók több generációját készítette fel

Antal Zsombor edzőként évtizedekig nevelte a csíki jégkorong-utánpótlást

Fotó: Pinti Attila

Csíki gyermekként sajátította el a jégkorongozás alapjait, játékos pályafutása után edző lett, aki az évek során csíki jégkorongozók több generációját nevelte, készítette fel. Antal Zsombor mindig is a gyermekekkel szeretett dolgozni. Volt tanítványainak elismerése, szeretete jelenti a legnagyobb elégtételt számára.

Kovács Attila

2017. április 29., 14:282017. április 29., 14:28

Csíkszeredai családban született 1943-ban Antal Zsombor, akinek nagyapja, Antal Áron, a gimnázium egykori tanára volt. A család a második világháború végén elmenekült, de visszatértek.

Mint minden csíkszeredai gyermek, először a sível ismerkedtem meg. Ott volt a Nagymart domboldal, Somlyó, mindenki sízett, azzal az egy bakanccsal, ami volt, hol sílécet kötöttünk rá, hol korcsolyát

– emlékezett.

„A korcsolyázás elég hamar megfogott, nagyobb hatással volt rám, de szinte mindenki megpróbálta ezt a két sportot. Lakásunkhoz közel volt a mező, a patak kiöntött, megfagyott, egész télen volt jégfelület, ott gyülekeztünk. Észrevétlenül kezdték szervezni a csapatokat, így az akkori hagyományos Lendület, Termés csapatoknak is volt utánpótlása. Akik jobban mozogtak, azokat megfigyelték, odahívták. Kiemelném Gecse István sportvezető nevét, akinek a város sokat köszönhet, nemcsak a jégkorongban, hanem más sportágak kapcsán is – a röplabdát ő honosította meg, az ő érdeme, hogy magas szintre jutott ez a sportág. A hokicsapatot is ő irányította, amiből az ötvenes évek végére kialakult az országos bajnok Lendület, a város első csapata. Mindig csak a nagyok edzése után mehettünk a jégre, de ha kicsit lágyabb volt a jég, nem állhattuk jégre, hogy ne romoljon tovább.”

Mint elmesélte, érettségijük előtt, 1960-ban megjelent a városban Mihai Flamaropol, a román hoki mindenese, aki összehívta a szülőket, és próbálta meggyőzni őket, hogy küldjék a fiatal jégkorongozókat Bukarestbe, mert ott van felkészülési, tanulási lehetőség, jók a körülmények.

„Már akkor a kolozsvári hokicsapat illetékesével is egyezkedtünk, mert ott is voltak előttünk levő generációk Csíkból, de Flamaropol ajánlata jobbnak tűnt. Bukarestben megalakult a Știința (Tudomány) nevű csapat, jól fogadtak, a játékosok zöme a testnevelési főiskolára ment. Ferencz János volt az idősebb, ő irányított minket, 1960-ban velem együtt Janovits Endre, Rigó István, ifj. Vákár Lajos is ott folytatta, következő évben jött Vákár Tamás és Daradics András. Hazai viszonylatban jó csapat alakult ki, a harmadik helyekért, a bronzéremért játszottunk nagy mérkőzéseket a kolozsváriakkal.

Ott játszott Ion Țiriac is akivel csapattársak voltunk egy évig, utána döntenie kellett a hoki és a tenisz között.

Ezekből a játékosokból többen bekerültek a válogatottba, mint Ferencz János, Janovits Endre, Fogarassy Zoltán, én csak tartalék voltam, mert nagyon erős generáció volt akkor, jó játékosok voltak Kolozsváron is” – elevenítette fel.

Antal Zsombor játékoskarrierje a válogatott egy lengyelországi tornáján vett előre nem látott fordulatot, amikor eltörték a bokáját egy mérkőzésen. 1964-ben hazajött, 1968-ig még játszott itthon, aztán maradt a gimnáziumban a testnevelés tanításánál.

Pályák a semmiből

A gimnáziumban lelkesen hokizó gyermekekből verbuvált csapatot, és mivel nem volt, ahol edzeni, eldöntötte, hogy pályát hoznak létre maguknak.

A gimnázium udvarán egy elhanyagolt, kicsi terepből a csapattal és a szülőkkel összefogva megcsináltuk a pályát palánkkal együtt. Rákosi Zoltán mérnök segített, a zsögödi bányától kisebb vasúti síneket használhattunk fel

– említette.

De aztán más helyet kellett keresni, mert a gimnázium vízellátását veszélyeztette a pályához szükséges víz. Így a városi futballpálya közelében, a mostani salakos teniszpályák helyén készült egy új jégpálya, mivel a közelben folyt a patak. Az iskola asztalosa készítette a palánkokat.

„Egy adott pillanatban, amikor a műjégpályát építették, nem volt a nagy csapatnak ahol edzeni, ők is odajöttek, bajnoki mérkőzéseket is rendeztek ott, lelátó is volt” – elevenítette fel. Közben a jégkorong mellett szertornát, illetve kézilabdát is tanított a lányoknak, akik a tartományi versenyeken jól szerepeltek.

Az utánpótlás

Az általa összeállított jégkorongcsapattal nyerték meg először az ifjúsági bajnokságot, a Reménységek tornáját Bukarestben, az iskola támogatott, attól kezdve rendszeresen fejlődött az utánpótlás, és minden korosztály képviselve volt, 1968-ban megalakult a sportiskola, 1970-re megépült a műjégpálya is.

Fotó: Pinti Attila

„Sok generáció következett egymás után, az utolsó játékosok, akikkel dolgoztam az 1984–85-ben születettek, most még közülük játszanak felnőtt csapatokban. A legelső generációban volt Miklós Tibor, aki meghatározó egyénisége volt a nagy csapatnak, válogatottnak, illetve a Nagy testvérek. Mindig voltak tehetséges játékosok, egy kis segítséggel, irányítással érvényesültek. A sporttól kaptak egy olyan tartást, ami hozzásegítette őket, hogy az életben is megtalálják a helyüket. Öten voltunk hoki szakosok a sportiskolánál. Mindenkinek volt egy nagyobb csapata, amikor kinőttek ebből a korosztályból, kezdte elölről. Ez jól működött, ritkán veszítettünk bajnokságot, a bukarestiek mellett néha a galaciak szorongattak meg” – magyarázta.

1973-tól a csíkszeredai felnőtt csapatot is irányította három évig, de mint mondta, nem volt az ő világa. „Én a gyerekekkel tudtam jól dolgozni, jól bánni, a felnőtteknél nem minden megnyilvánulást fogadtam el. A közönség úgynevezett szeretete, ami abban mutatkozott meg, hogy »Gyere, fizetek egy féldecit!«, nagy megtiszteltetés volt a szurkolónak, hogy a jó hokistával ihatott egyet. De a hokistának?” – tette fel a kérdést.

Sok visszaélés volt

Szakmai fejlődésre kevés lehetőség volt, abban az időben, magyarországi, csehszlovákiai tornákon való részvételek alkalmával tudtak az edzők tanulni, anyagot összegyűjteni.

„A válogatottak gerincét csíkiak adták, de alig volt csíki edző az ifjúsági válogatottaknál. Ez rengeteg bosszúságot okozott, én is öt évig csináltam, de borzasztó volt végignézni a visszaéléseket, ami a pénz vagy a felszerelés kapcsán végbement. Minden világbajnokságon a csapatok kaptak 20–21 hokibotot, de nem engedték hogy odaadjuk a gyermekeknek. Még a buszról le sem szálltunk, a botok össze voltak kötve, később mentünk ki Magyarországra egy tornára, és a magyar gyerekeknek ott volt a kezükben a bot – egyből vitték oda eladni. Ez történt a korcsolyákkal, mindennel” – emlékezett.

Tanítványai közül nemcsak edzők, játékvezetők is kikerültek, mert voltak, akiket erre a pályára irányított.

Különösen büszke vagyok arra, hogy Nagy Attila játékvezető – aki gyermekkorában járt ide edzőtáborokba, és akit a játékvezetői pálya felé irányítottam –, ott van a jégkorong-világbajnokságokon, a magyar válogatott csapatvezetője, osztrák és holland bajnokságban vezet mérkőzéseket

– mondta el.

Antal Zsombor több mint tíz éve rendszeresen sok időt tölt az Amerikai Egyesült Államokban, mivel fia és lánya is ott él, és két unokája ott jégkorongozik. Így közelről követhette az ottani utánpótlás-nevelés módszereit, látta a különbségeket.

„Mindig mondjuk, hogy mennyivel jobbak, jobban korcsolyáznak a külföldiek, de őket erre külön szakember tanítja, aki csak korcsolyázik. Az első perctől kapusedző dolgozik a kapusokkal, egyéni edzések is vannak. Ezek akkora különbségek, hogy itt fel sem tudjuk fogni – az edző később nem azzal kell töltse az idejét, hogy javítgasson ezt vagy azt. Amerikában rengeteg jégpálya van, mindegyik magánvállalkozás, egy tető alatt legalább négy pálya – ebből egy, ahol elfér 500 néző, a többieknél nincs nézőtér. Mindenért fizetni kell – felszerelést, jégidőt – szerződés alapján. 150 korosztályos csapat van abban a ligában, ahol a kisebbik unokám játszik. Sok hagyományos tornán vesznek részt, minden szezon végén válogatót tartanak, 15 játékos van egy korosztályos csapat keretében – két kapus, három csatársor, két hátvédsor. Egy csapatnak négy edzője van – mi 35-40 gyermekkel dolgoztunk, akik közül az első tíz jól hokizott, az utolsó tíz pedig tanult korcsolyázni” – magyarázta.

Antal Zsombor egy 400 darabos koronggyűjteménnyel is rendelkezik, amit az évek során gyűjtött össze, unokái jelenleg is gyűjtik neki ezeket. Szívesen emlékszik a bajnoki címekre, a jó csapatokra, játékosokra, akikkel dolgozott, és örül, amikor volt tanítványai, akik közül többen külföldi csapatokban is szerepeltek, hazajönnek, meglátogatják, elbeszélgetnek.

Ezek mind olyan visszajelzések, hogy értékelték azt a munkát, nevelést, amit kaptak. Volt tanítványaim elismerése, szeretete jelzi azt, hogy nem hiába dolgoztam, az ő sikereik a sportban és az életben a legnagyobb elégtételt jelentik egy pedagógus számára

– zárta a beszélgetést.

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 149. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 149. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 22., kedd

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek

Március elsején kezdődött a székelyudvarhelyi utcák, utak takarítása, azóta több szakaszt is megtisztítottak. A munkálatok jelenleg a forgalmasabb útszakaszok és utcák mentén zajlanak, majd utána kezdődhet a lakótelepeken is a portalanítás.

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek
2022. március 22., kedd

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen

A Székelyudvarhelyen állandó problémává vált parkolóhelyhiány miatt ellenőrzik a hosszú távra bérbe adott, de a város tulajdonában lévő területekre épült garázsok rendeltetésszerű használatát.

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen
2022. március 22., kedd

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa

Fontos a magyarországi országgyűlési választásokra a helyesen kitöltött szavazólapok beküldése – hívták fel a figyelmet a keddi sajtótájékoztatón a háromszéki RMDSZ vezetői.

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa
2022. március 22., kedd

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték

Annyira népszerűnek bizonyult a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közös programja, ami alapján őshonos gyümölcsfákat adnak ingyen a sepsiszentgyörgyieknek, hogy két nap alatt elfogytak a csemeték.

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték
2022. március 22., kedd

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének

Összetett, személyiségfejlesztésre és tanácsadásra egyaránt hangsúlyt fektető, kétnyelvű pályaorientációs platformot hozott létre a Kovászna megyei tanfelügyelőség és a Kovászna Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ.

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének
2022. március 22., kedd

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák

Az első félévben a Kovászna megyei diákok 5,7 százalékát, 1407 tanulót nem tudtak lezárni, mert a hiányzások miatt nem volt elég jegyük. Tavaly több száz diák azért bukott osztályismétlőre, mert alig voltak iskolában. A lemorzsolódáson javítanának.

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák
2022. március 22., kedd

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek

Tizedik adományozói körét szervezi meg Marosvásárhelyen a Marosszéki Közösségi Alapítvány március 30-án. Ez alkalommal három civil szervezet projektjét támogatják és kezdeményeznek gyűjtést azok megvalósítása érdekében.

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek
2022. március 22., kedd

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől

Nyilvánosságra hozták azt a tíz nyertes lakossági ötletet, amelyet már idén megvalósít a marosvásárhelyi városháza. Az első alkalommal megszervezett részvételi költségvetés első szakasza nagy népszerűségnek örvendett.

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől
2022. március 22., kedd

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte

Egy lelőtt kutya lett a veszte két orvvadásznak a Maros megyei Fehéregyházán. A rendőrség ugyanis a kutya gazdájának értesítésére szállt ki a helyszínre és azonosította a törvényszegő vadászokat.

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte
2022. március 22., kedd

Ismét ég a Rez-tető

Újból ég a száraz növényzet a Székelyudvarhely kadicsfalvi határában álló Rez-tetőn, ezúttal is a domboldal erdős részén csaptak fel a lángok.

Ismét ég a Rez-tető
Ismét ég a Rez-tető
2022. március 22., kedd

Ismét ég a Rez-tető

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM