Borboly Csaba négy évvel ezelőtt tett ígéretének története

Borboly Csaba négy évvel ezelőtt tett ígéretének története

Fotó: Veres Nándor

Ahány megkérdezett, annyi féle válasz született Borboly Csaba négy évvel ezelőtt tett ígéretéről: Antal Lóránt udvarhelyszéki szenátornak, Becze István területi ügyvezető elnöknek és Hajdu Gábor csíki parlamenti képviselőnek más-más dereng.

Kovács Attila

2024. március 21., 07:592024. március 21., 07:59

2024. március 21., 10:132024. március 21., 10:13

Miután sem Borboly Csaba, sem Bíró Barna Botond nem tért ki korábban annak az ígéretnek a részleteire és körülményeire, amelynek alapján a Hargita megyei tanács elnöki tisztségéért induló udvarhelyszéki jelölt az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének támogatására számított idén a csíkszéki jelöltnek nyújtott négy évvel ezelőtti támogatásért, Antal Lóránt udvarhelyszéki szenátor idézte fel kérésünkre az eseményeket. Ugyanakkor Becze István, a csíki területi szervezet ügyvezető elnöke szerint

noha ők szerették volna, semmilyen írásos egyezség nem született, így nincs amit számonkérni.

Hajdu Gábor csíki parlamenti képviselő pedig úgy fogalmazott, ígéreteket magánszemélyek tesznek.

korábban írtuk

Bíró Barna Botond emlékeztetett, Borboly Csaba ködösít
Bíró Barna Botond emlékeztetett, Borboly Csaba ködösít

Nem adott egyértelmű választ arra a kérdésünkre Borboly Csaba, hogy a csíkiak négy éve valóban megígérték-e, idén az udvarhelyszéki elnökjelöltséget támogatják, visszaadva a csíki jelöltnek nyújtott akkori támogatást.

Eddig nem tapasztalt versengés folyik az RMDSZ-en belül annak eldöntése érdekében, hogy ki legyen a szervezet jelöltje a Hargita megyei tanács elnöki tisztségére a június 9-ei helyhatósági választásokon. Miután négy évvel ezelőtt csak az egyik alelnök, Barti Tihamér indult jelöltként a tisztségben levő elnök, Borboly Csaba ellen,

most az újrázni készülő Borboly mellett a megyei tanács mindkét alelnöke, a gyergyószékieket képviselő Barti és az udvarhelyszéki Bíró Barna Botond is igényt tart a tisztségre.

Ráadásul szándéka bejelentésekor utóbbi emlékeztetett arra, hogy négy éve a csíkszéki jelölt, Borboly Csaba támogatásáért cserébe ígéretet kaptak, hogy idén ezt a támogatást viszonozzák nekik. Ahogy fogalmazott, az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

korábban írtuk

Borboly Csaba indul az ötödik mandátumért
Borboly Csaba indul az ötödik mandátumért

Összehívta szombaton a sajtó képviselőit Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, hogy bejelentse: indul az ötödik mandátumért. Az elnöki tisztségre pályázóknak egyébként Hargita megyében hozzávetőleg 10 ezer aláírást kell gyűjteniük.

korábban írtuk

Hivatalos: Barti Tihamér is tanácselnök lenne
Hivatalos: Barti Tihamér is tanácselnök lenne

Bejelentette tanácselnök-jelölési szándékát Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyószéki Szervezetének elnöke, Hargita Megye Tanácsának jelenlegi alelnöke a gyergyószéki önkormányzati vezetők társaságában, hétfőn. Immár hárman pályáznak egyetlen funkcióra.

korábban írtuk

Tanácselnök lenne Bíró Barna Botond
Tanácselnök lenne Bíró Barna Botond

Bejelentette tanácselnök-jelölési szándékát Bíró Barna Botond, az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezetének elnöke, Hargita Megye Tanácsának jelenlegi alelnöke szombaton, Székelyudvarhelyen. Az eseményen az udvarhelyszéki polgármesterek is jelen voltak.

Ennek a kijelentésnek, az ígéretnek a hátteréről, körülményeiről azóta sem közölt semmit egyik érintett sem, noha igyekeztük őket szóra bírni. Borboly kérdésünkre azt mondta korábban, hogy továbbra is érvényben van a három területi szervezet között az egyes választott tisztségek elosztására vonatkozó pontozási rendszer, amelyben szerepel, hogy a tisztségek és pontok alapján ki mire jogosult. Ugyanakkor a négy évvel ezelőtt történtekre úgy emlékezett,

sok egyeztetés zajlott, és szinte naponta változtak a vállalások, szándékok és tervek az RMDSZ területi szervezetei részéről.

Bíró Barna Botond pedig nagyon szűkszavúan annyit közölt, hogy nem csak ő hallotta és tud erről az ígéretről, hanem még sokan Udvarhelyszéken. Hozzátette, nem rajtuk áll, hogy betartja-e az ígéretét az, aki tette.

Támogatást ígért a támogatásért

Hogy kik hallották, és mikor hangzott el ez a bizonyos ígéret, azt Antal Lóránt udvarhelyszéki RMDSZ-szenátor, a szövetség székelyudvarhelyi szervezetének elnöke elevenítette fel kérdésünkre.

Idézet
Bíró Barna Botond udvarhelyszéki területi elnök elég világosan és határozottan megfogalmazta azt a közmondásra alapuló nyilatkozatát, hogy az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó

– szögezte le.

Galéria

Antal Lóránt részletekkel szolgált a négy évvel ezelőtt történtekről

Fotó: László Ildikó

Emlékeztetett, valamikor a három Hargita megyei területi szervezet képviselőiből álló Hargita Megyei Egyeztető Tanács (HET) egy rotációs elv alapján állapította meg a megyei tanács elnöki tisztségének betöltési módját, de ez utána a választási törvényt érintő módosítások nyomán megváltozott. „Tudjuk, hogy a jelenlegi elnök 16 éve vezeti a megyei tanácsot, és tudjuk azt is, hogy 2020-ban az udvarhelyszéki RMDSZ-szervezet, amely korrektül végzi a feladatát, és a nyilvánosságot is bevonja döntéseibe, amikor eljött a pillanat, hogy dönteni kellett a megyei tanács elnöki tisztségéről, Csíkszéket támogatta, Borboly Csaba személyében” – ismertette.

Kitért arra is, hogy 2020-ban is lehetőségük volt a megyei tanács elnöki tisztségére jelentkezőknek arra, hogy a három területi szervezetnél elkezdjék a támogatás megszerzését célzó tevékenységet.

Idézet
Borboly Csaba akkori elnök és jelölt megkereste az udvarhelyszéki szervezetet, és akkor is, ahogy most, az előválasztás kapcsán tettük, a fórumainkat hívtuk össze, hogy meghallgassuk az elnök-aspiránst és beszélgessünk a dolgainkról. Ez nem egy négy-, hat-, vagy nyolcszemközti beszélgetés volt, hanem az udvarhelyszéki RMDSZ elnökségét hívtuk össze, ahol akkor is, mint most, udvarhelyszéki polgármesterek töltöttek be tisztségeket. Ott többek között az is szóba került, hogy mi lesz négy év múlva, és 2024-et illetően meg volt erősítve, hogy támogatásukról biztosítják Udvarhelyszéket, ha az elnöki pozíciót megpályázza

– vázolta a szenátor, aki fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy

ezek az egyeztetések mindig vezetői szinten zajlanak, és Borboly akkor is a csíkszéki területi szervezet elnöke volt.

„Eljutottunk 2024-be, az udvarhelyszéki szervezet úgy döntött, hogy szeretné igényelni ezt a tisztséget. Több tucat érvet sorakoztattunk fel fórumainkon emellett, többek között azt, hogy Udvarhelyszék húsz éve nem volt a megyei tanács élén, és igényt tartunk erre a tisztségre. Mi nem valaki, vagy valakik ellen indulunk ezen a belső választáson, hanem az együttműködést keressük, és azt a konszenzusos megoldást, hogy a három területi szervezet bölcsen azt a döntést hozza, hogy Udvarhelyszéket támogatja a megyei tanács elnöki tisztségének megszerzéséért” – fejtette ki Antal Lóránt. Hozzátette, az is a HET-döntésén alapul, hogy a két alelnöki tisztség azon másik két területi szervezetet illeti meg, amelyek képviselői nem töltik be a megyei tanács elnöki pozícióját.

Nem volt írásbeli egyezség

Megkérdeztük Becze Istvánt, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének ügyvezető elnökét is az említett ígérettel kapcsolatban, aki szerint ha lenne erről egy írásos megállapodás, akkor azt Bíró Barna Botond elő is vette volna.

Idézet
Mi szerettünk volna akkor egy kiszámítható egyezséget, de nem voltak erre partnerek. Mert ha mindhárom területi szervezet aláírt volna egy megállapodást, az más lett volna. Így a régi megállapodás került elő, amelyben volt egy pontozásos rendszer annak alapján, hogy melyik területi szervezetnek hány magasabb tisztségviselője van

– mondta Becze István. Az említett rendszer alapján Gyergyószék hátrányban volt a két másik szervezettel szemben, az ügyvezető elnök ugyanakkor emlékeztetett, Udvarhelyszéknek az elmúlt négy évben is volt megyeitanács-alelnöke, megyemenedzsere, szenátora, képviselője.

Galéria

„Az az egyezség, amit leírunk és aláírunk, de nem volt ilyen. És ha lett volna, akkor nem kellett volna az egész döntés a Szövetségi Állandó Tanácshoz (SZÁT) kerüljön” – emlékeztetett. Az említett testület egyébként két SZKT-ülés között az RMDSZ döntéshozó testülete, négy éve oda is eljutott a két elnökjelölt, Borboly és Barti ügye, de a döntés jogát visszaadták a HET-nek.

Becze szerint biztos, hogy volt a beszélgetések során utalás arra, hogy kellene egy ilyen egyezség, hogy legyen kiszámítható a folyamat, de ez nem történt meg.

Hangsúlyozta, tiszteli a gyergyószéki és udvarhelyszéki jelölteket, akik jó kollégák.

Ígéreteket magánszemélyek tesznek?

A témáról Hajdu Gábort, az RMDSZ csíki parlamenti képviselőjét is megkérdeztük, aki újabb részletekkel szolgált a négy évvel ezelőtti eseményekről. Mint kifejtette, 2020-ban mindhárom területi szervezet vezetője tárgyalt egymással, és az udvarhelyiek a szavazataikat nem a csíki jelöltre adták, hanem egy részét Borboly Csabának, egy részét pedig Barti Tihamérnek. „Tehát mind a két döntős befutónak adtak támogatást. Akkor ez volt az udvarhelyszékiek politikája, mert ők sorban mind a két jelölttel megállapodtak a támogatásról” – emlékeztetett. Hozzátette, ő is olvasta, hogy a megyei tanács elnöki tisztségére történő jelöltség kapcsán ígéretekre hivatkoznak.

Idézet
Jogász vagyok és figyelek a használt kifejezésekre – ígéreteket magánszemélyek tesznek, tehát ilyesmire utalnak

– érvelt. Azt is megerősítette, 2020-ban nem született semmilyen szervezeti döntés Csíkban vagy Udvarhelyen, amely az idei választásokra elfogadott volna egy megállapodást, amelyet a jelöltek egymás között kitárgyaltak. „Az egész megye követi most a három elnökjelölt küzdelmét. Fontos az, hogy a megye vezetése egyrészt adminisztrációs feladat, másrészt közösségszervezési munka. Most a testületek kell egy jó döntést hozzanak, hogy a három jelölt közül ki a legjobb mind a két feladat teljesítésében” – húzta alá.

6 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 23., csütörtök

Éjjel is, nappal is medveriasztás Udvarhelyszéken

Csaknem minden napra jut egy medveriasztás az utóbbi időben Udvarhelyszéken: szerda éjszaka Székelyudvarhelyen, csütörtökön délelőtt pedig Ülkében járt a medve a Hargita megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint.

Éjjel is, nappal is medveriasztás Udvarhelyszéken
2024. május 23., csütörtök

Jó hír a marosvásárhelyieknek: reális tervek vannak a terelőút építésére

Marosvásárhely jövője és fejlődése érdekében sürgősen el kell kezdeni egy modern terelőút megépítését is.

Jó hír a marosvásárhelyieknek: reális tervek vannak a terelőút építésére
2024. május 23., csütörtök

Jól működik, de bajba kerülhet a gyergyószentmiklósi távhőszolgáltató

Először zárt nyereségesen a gyergyószentmiklósi közmű távhőszolgáltató részlege, a javításoknak köszönhetően szinte nullára csökkent a vízveszteség. Azonban a gázszolgáltató irányába felgyűlt adósság miatt bármikor zárolhatják a város és a cég számláit.

Jól működik, de bajba kerülhet a gyergyószentmiklósi távhőszolgáltató
2024. május 22., szerda

Esti programba nyúlt a székelyudvarhelyi RMDSZ-programbemutató

A közösséget, az infrastruktúrát, a kapcsolatokat és a gazdaságot is új lendületbe kell hozni Székelyudvarhelyen – véli Szakács-Paál István, az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje és tanácsosjelölt-csapata.

Esti programba nyúlt a székelyudvarhelyi RMDSZ-programbemutató
2024. május 22., szerda

A szászkézdi szász erődtemplom körüli teret is felújítják

Három és fél millió euró vissza nem terítendő támogatást kap a Segesvár melletti Szászkézd a szász erődtemplom körül levő tér átalakítására, felújítására.

A szászkézdi szász erődtemplom körüli teret is felújítják
2024. május 22., szerda

A Gryllus testvérek és Sebestyén Márta erdélyi koncertkörúton

Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a Kaláka együttes két alapító tagja és a világszerte főleg népdalénekesként ismert Sebestyén Márta erdélyi és székelyföldi templomokban lép fel június elején.

A Gryllus testvérek és Sebestyén Márta erdélyi koncertkörúton
2024. május 22., szerda

Újabb iskolákban vezetik be a társas tanulás oktatási módszert

Ötvenegy újabb pedagógus vállalta fel a társas tanulás pedagógiai módszertan bevezetését, amelyet ősztől már háromszéki tanintézményekben is használni fognak. Ez a legfőbb eredménye az ezzel kapcsolatos csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi konferenciáknak.

Újabb iskolákban vezetik be a társas tanulás oktatási módszert
2024. május 22., szerda

Hét év után újult erővel térnek vissza a kézdivásárhelyi diáknapok

Totál Ké(s)zdiáknapok néven szervezik meg hét év után a fiatalokat megmozgató hétvégét Kézdivásárhelyen május 24–26. között. Friss, ifjú csapat vette kézbe a szervezést, színes programkínálatot összeállítva hetven fiatal számára.

Hét év után újult erővel térnek vissza a kézdivásárhelyi diáknapok
2024. május 22., szerda

Versenyre hívják a horgászokat

Idén is megszervezi az AVPS-horgászversenyt a Gyergyószentmiklósi Vadász- és Sporthorgász-egyesület. Az immár ötödik ilyen versenynek ezúttal a gyergyóremetei bogárosi horgásztó ad helyet szombaton.

Versenyre hívják a horgászokat
Versenyre hívják a horgászokat
2024. május 22., szerda

Versenyre hívják a horgászokat

2024. május 22., szerda

Drogfüggőségről, tönkrement életekről kendőzetlenül

„A drogfüggők többségét a pszichiátria, a börtön vagy a temető várja, alig egy százalékuk képes abbahagyni a kábítószer-fogyasztást” – hangzott el azok szájából, akik drogdílerként, drogfüggőként éltek, és most diákoknak mesélik el történetüket.

Drogfüggőségről, tönkrement életekről kendőzetlenül
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!