„Mindig figyelni az idők jeleire” – Pálosok a székelyudvarhelyi múzeumban

„Mindig figyelni az idők jeleire” – Pálosok a székelyudvarhelyi múzeumban

Fotó: László Ildikó

Rendhagyó helyszínen, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébániatemplomban tartották meg csütörtökön a pálos rend történetét bemutató Pálosok című vándorkiállítás ünnepi megnyitóját. A Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Pálos Rend és a Haáz Rezső Múzeum együttműködésével megvalósult kiállítás az évszázadok emlékeit mutatja be, és a pálos lelkületet, a rend jólétét, gazdálkodását, alkotó tevékenységét, majd hanyatlását és újjászületését, a szentek kultuszát, a pálosok és a világ kapcsolatát, valamint a rend anyagi és szellemi örökségét.

Széchely István

2023. február 02., 22:442023. február 02., 22:44

2023. február 02., 23:292023. február 02., 23:29

„Eljött hozzánk a nemzet múzeuma – ez mindenképpen léptékváltást jelent számunkra” – fogalmazott köszöntőbeszédében a vándorkiállításnak otthont adó Haáz Rezső Múzeum igazgatója, Miklós Zoltán.

Az elmúlt 13 esztendőben 23 olyan kiállítás volt a székelyudvarhelyi múzeumban, amelyeket budapesti múzeumokból hoztak el vándorkiállításként,

elevenítette fel, hozzáfűzve, hogy nem kívánja sorrendbe állítani azokat, de úgy érzi, hogy ezúttal új szintre léptek.

Galéria

Miklós Zoltán múzeumigazgató

Fotó: László Ildikó

A kisvárosi, kis léptékű múzeumoknak jövőképet ad az, hogy lehetőségük van ilyen anyaországi partnerekkel együttműködni, és ez a szimbolikus megerősítés egy nagyon fontos üzenet – mondta, köszönetét fejezve ki a magyar kormánynak a támogatásért, L. Simon Lászlónak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának és munkatársainak, a Magyar Pálos Rendnek, a műtárgyakat kölcsönző intézményeknek, a székelyföldi múzeumok vezetőinek, a kurátoroknak, a Székelyudvarhely önkormányzatának, a Kis Szent Teréz Plébániának, továbbá saját kollégáinak és a helyi támogatóknak is.

Galéria

Ölvedi Zsolt alpolgármester

Fotó: László Ildikó

Ölvedi Zsolt, Székelyudvarhely alpolgármestere elismerően mondott köszönetet a múzeum igazgatójának, hogy kapcsolataik révén egy újabb egyedi gyűjteményt mutathatnak be a székelyudvarhelyieknek, továbbá azért is, hogy rendtörténeti, egyházi jellegű kiállításról lévén szó, Isten házában tartják az ünnepélyes megnyitót.

Erőt adó példák

A pálos rend megalapítását és viszontagságos történetét elevenítette fel beszédében Beke Mihály András, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának első beosztott konzulja. A szerzetesrendet a tizenharmadik századi megalapítása óta három nagy csapás is érte – a török betörés, II. József császár uralkodása, valamint a kommunizmus idején –, de mindhármat átvészelték.

Galéria

Beke Mihály András első beosztott konzul

Fotó: László Ildikó

Ebben nyilván az is közrejátszott, hogy

nem jámbor, gyámoltalan szerzetesekről van szó, hiszen amikor kellett, komoly vitézi virtusról tettek tanúbizonyságot, a török betörés idején is szembeszálltak az ellenséggel, „és ebből a szívós túlélési erőből nem lehet nem levonni bizonyos bátorító példát mindannyiunk számára, közösségként és egyénként is.”

„Ilyen erőt adót példákra és tanulságokra ma rendkívüli szükségünk van. (…) Nekünk, mai európaiaknak azzal a felismeréssel kell szembesülnünk, hogy – Robert Schuman sokat idézett szavaival – a huszonegyedik században »Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz« többé. Ebben a világban, ebben az összefüggésben egy magyar keresztény rend szívós életereje, megtartó hite erőt adó példát és biztatást jelenthet” – fogalmazott Beke Mihály András.

L. Simon László: lelket építő szakrális tér a kiállítás

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója múlt heti, Szentföldön tett zarándoklatát idézte fel a kiállításmegnyitón. Izraeli látogatása Jézus útjának a nyomon követéséről szólt, de a magyar vonatkozású emlékeket is megtekintette.

Ez a történet a Tábor-hegyen fonódott össze a pálos rend históriájával, „hiszen a történeti hagyomány szerint a viszonylag fiatal pálos rendünk tagjai éppen II. András királyunkkal mentek a Szentföldre, és a szentföldi jelenlétünknek köszönhetően a Tábor-hegyen templomot emeltek.”

Idézet
Milyen jó érzés volt azzal szembesülnöm, hogy a régészeti, a történeti leletanyagokban is ott vannak a mi elődeinknek, a mi magyarjainknak a nyomai

– mondta a pálosok által egykor épített templomnak a régészeti nyomaival kapcsolatban.

Galéria

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

Fotó: László Ildikó

„Itt, Székelyudvarhelyen olyan kiállítást láthatunk, ahol az ember úgy érzi, hogy nem is a pálos rend történeti emlékeinek a tárgyai, régészeti leletek, dokumentumok, kegytárgyak között sétálunk, hanem belépünk egy valóságos, lelket építő, lelket emelő szakrális térbe, amiért nagyon hálás vagyok az itteni munkatársaknak, hogy ilyen csodát varázsoltak nekünk” – fogalmazott a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. L. Simon László elmondta, egyre erősebb az együttműködésük a székelyföldi múzeumokkal, ezáltal is egyértelművé szeretnék tenni mindenki számára, „hogy egy nemzeti közösségnek, egy nyelvi, kulturális, szellemi és lelki közösségnek vagyunk a tagjai”. Köszönetét fejezte ki ugyanakkor a magyar kormánynak, amely a Bethlen Gábor Alapon keresztül jelentős támogatást biztosított a vándorkiállítás létrehozásához. Megköszönte ugyanakkor kollégái munkáját is.

Bátor Botond: az a fontos, hogy normális ember legyél

A Magyar Pálos Rend képviseletében Bátor Botond hargitafürdői plébános mondott beszédet az ünnepélyes kiállításmegnyitón. Számára az volt a legmegragadóbb, amikor 1990-ben belépett a szerzetesrendbe, hogy tudta, mennyi mindenen mentek keresztül a rend tagjai.

Galéria

Bátor Botond hargitafürdői plébános

Fotó: László Ildikó

„Egy nagyon nehéz időszakban, a kommunizmus időszakában kellett nekik ezt a hivatást vállalni, és bizony nem volt ez egyszerű. (…) Ebből az időszakból is láthatunk emlékeket ezen a kiállításon. És ami nekem annyira megragadó volt, hogy minden nehézség ellenére mennyire normális emberekkel találkoztam ezekben az idős pálosokban, ami csak arra ösztönzött, hogy legalább egy kicsi százalékban én magam is ezt az utat járjam. Mert ők maguk mondták el: nem az a fontos, hogy jó szerzetes, jó pap legyél, hanem normális ember legyél, akit Jézus Krisztus szeret, és akit nagyon szeretsz te is.” Ez azért nagyon fontos – folytatta – mert ez a fajta normalitás mutatkozik meg nagyon sokszor a történelem folyamán a pálos rend életében.

Galéria

Fotó: László Ildikó

„Egészen sajátos jelleggel éppen annak a kornak megfelelően mutatkozott meg ez az emberséges szerzetesi élet a pálosok életében, ahogy az a kor, időszak tőlük követelte.

Idézet
Nem véletlen, hogy a szabályzatunkban van egy ilyen kitétel – amellett, hogy közösségünk egy szemlélődő, lelkipásztorkodó közösség – hogy »mindig figyelni az idők jeleire«. A pálos közösség ezt tette, a kiállítás is visszahoz valamit belőle, hiszen látjuk, hogy milyen volt a kezdet, milyen volt a középkor, milyen volt a barokk virágzás, s aztán milyen volt az az időszak, amikor a kommunizmus alatt akár titokban kellett megélniük saját kis hivatásukat.

Majd a jelenbe is belekóstolhatunk, abba, hogy a pálos szerzetesek hogyan és miképpen szeretnék ezt az emberséges hivatást, Jézus Krisztusról ilyen formán tanúságot téve megélni” – mondta Bátor Botond.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Az ünnepélyes kiállításmegnyitón közreműködött Petrás Mária csángó népdalénekes és a Lux Aurumque Kamarakórus. A Pálosok című kiállítás május 31-ig tekinthető meg a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban.

Galéria

Fotó: László Ildikó

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Kiszorult az MPE a sepsiszentgyörgyi választási bizottságokból, etikátlansággal vádolják az RMDSZ-t

Erőss Bulcsú, a Magyar Polgári Erő párt sepsiszentgyörgyi polgármesterjelöltje hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján számukra súlyosan diszkriminatív, etikátlan háttéralkuval vádolta az RMDSZ-t és a polgármestert.

Kiszorult az MPE a sepsiszentgyörgyi választási bizottságokból, etikátlansággal vádolják az RMDSZ-t
2024. május 27., hétfő

Még nem tudják, mihez kezdjenek a volt székházzal

Az már kiderült, hogy a tervekkel ellentétben mégsem lesz szociális szolgáltatási központ a Csíkszereda központi részén található, üresen maradt, leromlott állagú épületben, de az még nem, hogy akkor mit is kezdjen vele a város. Keresik a megoldást.

Még nem tudják, mihez kezdjenek a volt székházzal
2024. május 27., hétfő

Más megyékből is érkeznek koldusok Marosvásárhelyre

Az elmúlt napokban Kolozs megyei és nagybányai kéregetők is megjelentek Marosvásárhely utcáin. A helyi rendőrséghez naponta több bejelentés érkezik a kéregetők miatt.

Más megyékből is érkeznek koldusok Marosvásárhelyre
2024. május 27., hétfő

Kezdi visszanyerni eredeti színét a Zeyk Domokos Szakközépiskola épülete

Eredeti, fehér színárnyalatban tündököl a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola épületfrontjának egy része a tavaly megkezdett felújítási munkálatoknak köszönhetően. A tervek szerint jövő tanévtől a diákok is visszaköltözhetnek az épületbe.

Kezdi visszanyerni eredeti színét a Zeyk Domokos Szakközépiskola épülete
2024. május 27., hétfő

Idős nőt kellett kimenekíteni lakástűz miatt

Ki kellett menekíteni egy idős embert, miután tűz ütött ki egy marosvásárhelyi lakásban hétfőn délelőtt – adja hírül a Maros megyei tűzoltóság rövid közleményben.

Idős nőt kellett kimenekíteni lakástűz miatt
2024. május 27., hétfő

Gyereknapi játék a Rádió GaGán!

Imádjuk a gyerekszájakat, és akár évek múlva is kacagva idézzük a vicces mondatokat. De vajon te mindig érted, miről beszélnek a lurkók? Teszteld magad a Rádió GaGa Gyereknapi játékában, és vidd haza értékes nyereményeink egyikét!

Gyereknapi játék a Rádió GaGán!
Gyereknapi játék a Rádió GaGán!
2024. május 27., hétfő

Gyereknapi játék a Rádió GaGán!

2024. május 27., hétfő

Sokunk legmélyebb álma alatt történt a hétfői első földrengés – aztán jött még egy

A Richter-skálán 3,5-ös erősségű földrengés volt hétfőre virradóan 1 óra 41 perckor Vrancea megyében – tájékoztatott az országos földfizikai intézet (INCDFP).

Sokunk legmélyebb álma alatt történt a hétfői első földrengés – aztán jött még egy
2024. május 27., hétfő

Medveriasztásoktól volt hangos a hétvége

Nem csökken a medveriasztások száma: Hargita megyében a hétvégén több településen riasztották Ro-Alert üzenetben a lakosságot medve lakott területen való jelenléte miatt.

Medveriasztásoktól volt hangos a hétvége
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

Mezőgazdasági munkagép alá szorult egy férfi a Maros megyei Marossolymoson vasárnap este – értesít a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Munkagép alá szorult egy férfi
Munkagép alá szorult egy férfi
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

2024. május 26., vasárnap

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép

Minden demográfiai csoportra kiterjedő előadást tartott Sepsiszentgyörgyön az MCC szervezésében Guld Ádám médiakutató a minap. Az egyetemi oktató a mai fiatalok magatartásának és a digitalizációnak az összefüggéseire is ráirányította a figyelmet.

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!