Áldatlan állapotok uralkodnak mindhárom romatelepen

Áldatlan állapotok uralkodnak mindhárom romatelepen

Mélyszegénységben élő közösség Csíksomlyón

Fotó: Pinti Attila

Felzárkóztatnák a csíkszeredai romatelepek lakóit, ezért a Somlyó utca 33. szám alatti, illetve a Tavasz utcai területek kapcsán intézkedéstervet állított össze a városháza, hogy úgynevezett informális telepekké nyilváníthassa azokat. Az erről rendelkező helyi határozattervezetéből az is kiderül, hogy a telepeken élők közül nagyon sokan írástudatlanok.

Barabás Hajnal

2022. július 09., 18:002022. július 09., 18:00

Intézkedéscsomagot állított össze a csíkszeredai önkormányzat azzal a céllal, hogy a Somlyó, illetve a Tavasz utcai cigánytelepek felzárkóztatása kezdéseként informális telepekké nyilváníthassák a szóban forgó területeket. A dokumentációt tartalmazó határozattervezetet ugyan még nem tűzték napirendre, de feltehetően hamarosan a csíkszeredai önkormányzati képviselők napirendjére kerül. A tervezethez mellékelt tanulmányban részletesen feltérképezték a telepeket, lakóinak számát és helyzetét, a benne szereplő adatokból szemléztünk.

Somlyó 33. – sok az írástudatlan

A Somlyó 33-as nevű telep az 1980-as években jött létre, 4575 négyzetméteren fekszik. A telepen 38 lakásnak használt építményt vettek nyilvántartásba, amelyekből négy magánterületen áll. A tavaly januári tűzvészben egyébként húsz ház vált a lángok martalékává. Mindegyik építmény kitett az árvízveszélynek, és egyik sem földrengésbiztos

– áll a dokumentumban. Az adatlap szerint továbbá a 38 háztartásos telep lakóinak száma 169 (közülük 86 nő), a 14 év alattiak száma 82, mindenki roma származású. A tanulmányból kiderült az is, hogy a telepen mindössze kilenc személynek van állása, a többi munkanélküli. Huszonhat háztartás szociális segélyben részesül és ebből él. Kiugróan magas ebben a közösségben az írástudatlanok száma, mint a dokumentumból kiolvasható,

a 10–14 közötti gyerekek közül 40-et nem járattak iskolába, illetve a 10 éven felüli személyek közül negyvenen analfabéták.

Tavasz utcai I-es telep: szennyezésveszélyben

A Tavasz utcai I-es romatelepet elemző adatlap többek között a következő információkat tartalmazza: ez a telep is a 80-as években jött létre, a 20 521 négyzetméterén pedig 41 család lakik. Kilenc építmény vitatott tulajdonviszonyú területen, 24 építmény pedig magánterületen áll. Árvízveszélynek 29 lakóépítmény van kitéve, a derítőállomás közelsége révén az egész telep kitett az egyéb szennyezés veszélyének. Egyik építmény sem földrengésbiztos.

Fotó: Veres Nándor

Lakóinak száma 171, közülük 81 nő. Etnikai összetételük szerint 161 roma származású, kettő román, nyolc magyar nemzetiségű. Az iskolázottságot tekintve is vannak elmaradásaik, 82 tíz év fölötti személy nem fejezte be az iskolát, közülük 37-en írástudatlanok. A 14 év alatti gyermekek száma 58, közülük 26-an egyáltalán nincsenek beíratva iskolába.

A telep lakói többségének nincs munkahelye, a táblázat adatai szerint 163 személy munkanélküli, hat személy nyugdíjas.

Húsz család szociális segélyben részesül, azon kívül 15 személy a szociális konyhán étkezik. A megélhetést taglalva, vannak, akik fizetést kapnak, mások nyugdíjban részesülnek, sokan napszámosként keresik a betevőt, illetve szintén fontos jövedelemforrás számukra a különböző mezőgazdasági termények, erdei gyümölcsök, valamint a különböző szelektív hulladékok értékesítése.

Tavasz utcai II-es telep: munkahely nélkül

A 2004-es évre datálják a második Tavasz utcai telep létrejöttét, a 4012 négyzetméteres közterületen 36 lakóépítmény található, egyik sem védett az árvíztől és földrengéstől, továbbá szennyezésnek is kitettek.

Fotó: Veres Nándor

Az adatalap szerint 132 lakosú a telep, közülük 63 nő, a 14 év alatti gyermekek száma 36, közülük tíz nincs beíratva az iskolába.

A telepen mindenki roma származású, egyiküknek sincs munkahelye.

Iskolázottság tekintetében nem különbözik a többi teleptől, ugyanis 76 tíz év feletti személy nem fejezte be az iskolát, közülük 19-en írástudatlanok.  Jövedelemforrásuk többnyire a szociális segély mellett a napszámbér.

Megoldások a helyzetük javítására

„Az informális teleppé nyilvánítás szükségességét törvény írja elő, ehhez önkormányzati határozatra van szükség. A Hargita Megye Tanácsa kötelékében működő, a Hargita megyei informális települések lakói életkörülményeinek javítását célzó intézkedések végrehajtását koordináló bizottságtól erre megkaptuk az engedélyezést” – magyarázta Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere. Hozzátette,

azért fontos az informális teleppé való nyilvánítás, hogy lépéseket tehessenek egy ilyen terület felszámolásához.

Ehhez elengedhetetlen, hogy előbb beazonosítsák őket. Például, hogy hol helyezkednek el, milyen területen, hány és milyen engedély nélküli épület van a telepen, és hány, milyen összetételű család él ott.

Addig nem tudjuk kezelni a problémát, amíg nem ismerjük el, hogy van probléma, nem tesszük a jog és a közigazgatás számára láthatóvá

– jegyezte meg az alpolgármester.

Azzal, hogy beazonosítják a telepeket és az ott élő családokat, lehetőség nyílik arra, hogy beavatkozzanak. „Ez azt jelenti, hogy biztosíthatunk számukra bizonyos minimális létfeltételeket és egyéb szociális szolgáltatásokat, amelyek rövid és hosszabb távon hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek iskolába járhassanak, a felnőttek szakképesítéshez, munkahelyhez jussanak, és ez által hozzásegítjük őket ahhoz, hogy kikerülhessenek a nyomortelep áldatlan körülményeiből, saját vagy bérelt lakásba költözhessenek, és beilleszkedjenek a társadalomba” – vetítette elő Sógor Enikő. Hozzáfűzte, a minimális létfeltételek jelentik például a tisztálkodás lehetőségeinek megteremtését, de jelentik a beilleszkedés elősegítését is szociális felzárkóztató programok által, amelyek segítik a település tagjait munkahelyek megszerzésében és főleg megtartásában, iskolák elvégzésében, szakképességek elsajátításában.

Ha nem tesszük meg ezt a lépést, akkor nem avatkozhatunk be közvetlenül a telep életébe, nem tudunk célzott lépéseket tenni sem a lakók életkörülményeinek javítására, sem annak megakadályozására, hogy újabb és újabb személyek költözzenek oda, vagyis hagyjuk a problémát nőni. Úgy gondoljuk, hogy ez a rosszabb választás lenne

– szögezte le az alpolgármester. 

Informális település

A 2001-ből származó 350-es törvényt kiegészítő 2019-ből származó 151-es számú törvény vezet be egy új meghatározást, az informális telepeket/településeket (románul: așezare informală), amely szerint informális településnek számít legkevesebb három lakásnak minősülő egység, amely spontán alakult ki, és amelyeket hátrányos helyzetű személyek, családok foglalnak el. Ezek a telepek rendszerint a települések perifériáján helyezkednek el, és a szociodemográfiai jellemzői szegregációt, szociális marginalizációt eredményeznek.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. július 04., hétfő

Az egyik tornaterem építése jól halad, a másik elkezdését számos akadály hátráltatja

A Csíkszeredában készülő két iskolai tornaterem közül a Nagy István Művészeti Középiskolánál levő épület szerkezete idén elkészül, a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermének viszont még nyoma sincs.

Az egyik tornaterem építése jól halad, a másik elkezdését számos akadály hátráltatja
2022. július 04., hétfő

Már csak a virtuális irányítótorony hiányzik a brassói repülőtér beüzemeléséhez

A repülésirányítást kell még megoldani a Brassó–Vidombák Nemzetközi Repülőtér megnyitása előtt, és már több légitársasággal zajlanak a tárgyalások, sokan érdeklődnek – ismertette hétfőn Adrian Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke.

Már csak a virtuális irányítótorony hiányzik a brassói repülőtér beüzemeléséhez
2022. július 04., hétfő

Megszúrta és kilökte élettársát az ablakon

Megkéselte és kilökte az emeletről élettársát egy férfi Csíkszeredában szombaton, majd saját magát is összevagdosta.

Megszúrta és kilökte élettársát az ablakon
2022. július 04., hétfő

A zene legyőzi a rákot – jótékonysági koncert Sepsiszentgyörgyön

A Voces-ProArt Kulturális Egyesület szervezésében július 5-én, kedden 17.30 és 20 órától a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai zenészekből alakult Slang Gospel Band együttes adománygyűjtő koncertet tart A zene legyőzi a rákot címmel.

A zene legyőzi a rákot – jótékonysági koncert Sepsiszentgyörgyön
2022. július 04., hétfő

Mire azonosították a rendőrök a tolvajt, már eladta a lopott telefont

Egy Bihar megyei férfi eltulajdonított egy mobiltelefont Tusnádfürdőn pénteken, majd túl is adott rajta. A rendőrök végül Csíkszeredában azonosították a gyanúsítottat.

Mire azonosították a rendőrök a tolvajt, már eladta a lopott telefont
2022. július 04., hétfő

Hárman sérültek meg ittas vezetés miatt Homoródalmáson

Három férfi sérült meg egy balesetben, amikor az ittas sofőr elvesztette uralmát a járműve felett szombaton hajnalban Homoródalmáson.

Hárman sérültek meg ittas vezetés miatt Homoródalmáson
2022. július 04., hétfő

Továbbra sem lehet bóvlit árusítani a Segesvári Középkori Fesztivál területén

Július 29. és 31. között szervezik meg a Segesvári Középkori Fesztivált, amelynek szabályzatát jóváhagyta a segesvári önkormányzat is a legutóbbi tanácsülésen.

Továbbra sem lehet bóvlit árusítani a Segesvári Középkori Fesztivál területén
2022. július 04., hétfő

Megkapták a Covid-támogatást az állattenyésztő gazdák

Kilencmillió lejt kaptak a Hargita megyei állattartó gazdák abból a támogatási keretösszegből, amelyet a koronavírus-járvány okozta nehézségek áthidalására különített el az állam a szarvasmarha-, sertés- és szárnyastartó gazdák számára.

Megkapták a Covid-támogatást az állattenyésztő gazdák
2022. július 04., hétfő

Van esély a tízezer brassói magyarra

Országos szinten Brassó volt a legjobban teljesítő megye a népszámlálás önkitöltéses szakaszában, ezen felbuzdulva kereste fel portálunk Varga Nándort, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének ügyvezető elnökét, hogy fejtse ki véleményét az idei összeírásról.

Van esély a tízezer brassói magyarra
Van esély a tízezer brassói magyarra
2022. július 04., hétfő

Van esély a tízezer brassói magyarra

2022. július 04., hétfő

Csak jöttek és jöttek a medvék...

Tizenöt alkalommal érkezett vészhívás a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőséghez medveészlelés miatt az elmúlt héten és a hétvégén, de „csupán” ötször volt szükség beavatkozásra – derült ki az intézmény hétfői tájékoztatásából.

Csak jöttek és jöttek a medvék...
Csak jöttek és jöttek a medvék...
2022. július 04., hétfő

Csak jöttek és jöttek a medvék...

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM