Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A gázrobbanás okozóját még nem találták meg, a felújítás is egy helyben áll

Simon Virág 2020. március 14., 09:09

Öt éve élnek bizonytalanságban, a fejük fölött lerobbantott épületben Marosvásárhelyen a Nagydisznód utcában. A 2014-ben történt robbanásban még nem született ítélethirdetés, így nem tudni, hogy ki vonható felelősségre. A városháza segítséget ígért, de egyelőre ezen a téren sem történt előrelépés.

A gázrobbanás okozóját még nem találták meg, a felújítás is egy helyben áll
galéria
A Nagydisznód utcában így néz ki öt éve egy tömbház felső emelete Fotó: Haáz Vince

Nagy visszhangja volt Marosvásárhelyen 2014-ben, amikor egy decemberi vasárnap a Nagydisznód utcában robbanás történt és egy négyemeletes tömbházlakás felső szintje használhatatlanná vált. Csoda folytán senki nem vesztette életét. A lakásban, ahol a robbanás történt, egy nagymama és egy akkor tíz éves kislány tartózkodott. Őket kórházba szállították, ahogy két másik szomszédjukat is, akik pánikrohamot kaptak. Az első vizsgálatok alapján egy szomszéd barkácsolt gázszerelést végzett a lakásban, miután a gázszolgáltató nála megszüntette a szolgáltatást, s lehetséges, hogy miatta következett be a robbanás.

A hat család, akiknek lakása a negyedik emeleten volt és teljesen tönkrement, azóta sem tudott visszaköltözni.

Schmith János a beázott falat mutatja Fotó: Haáz Vince

Schmith János a harmadik emeleten lakik, ugyanabban a tömbházban. Mint mondta, nemcsak a negyedik emeleti családok érintettek, hanem ők is. A robbanásban tönkrement, elhagyatottan álló felső emelet azóta egy fertővé változott, az ő lakása pedig folyamatosan ázik. „Fóliával próbáltuk bevonni a fal és tető nélkül maradt lakást, hogy ne ázzunk be. Ezt rendszeresen cserélni kell. A lakásba és folyosóra galambok vertek fészket, minden tiszta piszok, büdös és szerintem akár fertőzésveszély is fennáll.

Télen, havonta 150 lejjel nagyobb gázszámlát kell fizessünk, hiszen felettünk fúj a szél, havazik.

Mi, akik itt maradtunk a tömbházban, hiába kértük a polgármesteri hivatalt és a gázszolgáltatót is, hogy öt év után mondjanak már valamit, segítsenek, semmi nem történt” – nehezményezte az elkeseredett érintett.

A negyedik emelet, ahol öt családnak volt az otthona Fotó: Haáz Vince

A helyi önkormányzat több ízben próbált megoldást találni, hogy segíteni tudjon az érintetteknek. A robbanáskor gyorssegélyt utaltak ki és felajánlották, hogy ideiglenesen a Mihai Eminescu Ifjúsági Ház szállodarészében költözhetnek. Majd Peti András akkori alpolgármester kezdeményezésére, a szakhatóságokkal egyeztetve kidolgoztak egy olyan határozattervezetet, amely alapján a tömbházlakók átadják a hivatalnak a lépcsőház tetejét, és arra a hivatal manzárdot épít.

Mivel a tömbház magántulajdon, más módon a hivatal nem tudott közpénzen segíteni. A manzárdosítás során elsőként megerősítenék a negyedik emeletet, visszaépítenék a hiányzó lakrészt és csak azután építenék fel a manzárdot. A tetőtérben kialakított lakások a város tulajdonáét képeznék. Ennek a megoldásnak az életbe ültetéséről a marosvásárhelyi önkormányzat már 2016 októberében elfogadott egy határozatot.

Előrelépés azonban nem történt.

A Székelyhon érdeklődésére a marosvásárhelyi városháza sajtószóvivője, Cosmin Blaga elmondta, hogy 2019-ben összeállították a tervezéshez, kivitelezéshez szükséges iratcsomókat és  három alkalommal hirdették meg a versenytárgyalást. Első alkalommal június 24-én, majd szeptember 3-án, végül október 8-án. Ezekre, sajnálatos módon senki nem jelentkezett. Idén frissíteni fogják a pénzügyi, műszaki adatokat és újra megszervezik a licitet, remélve, hogy valaki elvállalja a tömbház manzárdosítását.

Megkeresésünkre az E-on gázszolgáltató egy pársoros tájékoztatót küldött, amelyben leírja, hogy a 2014 decemberében a Nagydisznód utcában történt gázrobbanás ügyében „még folyamatban van a bűnügyi per. A kivizsgálást végző szervek keresik a bizonyítékokat, hogy tisztázzák azokat a körülményeket, amelyek a robbanáshoz vezettek. Cégünk minden alkalommal a kivizsgálást végzők rendelkezésére bocsájtotta a kért adatokat. Amíg a per le nem jár, nem áll módunkban nyilatkozni erről az esetről”.

Ez maradt a lakásból, ahol a robbanás történt Fotó: Haáz Vince

A Nagydisznód utca 13. szám alatt élők és azok, akik a robbanás nyomán kénytelenek voltak elhagyni otthonukat, tehetetlenek. A közvetlen érintettek máshol kell meghúzzak magukat, immár ötödik éve. A harmadik emeleten élők pedig próbálnak normális életet élni. Lakásuk beázik, saját költségükön kell védőfóliát vegyenek, hogy az esőtől, galamboktól védjék a falak nélkül maradt felső emeletet.

Ottjártunkkor háborús övezethez hasonlított az öt éve megrongálódott és azóta magára hagyott felső emelet. A fürdőkádban madár fészkelt, a törmelékdarabok és málló falak ijesztő látványt nyújtottak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat