Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Méhes György-díjat vehetett át György Attila és Varga László

Hírösszefoglaló 2014. május 10., 18:54 utolsó módosítás: 2014. május 10., 22:40

Posztumusz Lovagkereszttel (Ritterkreuz) tüntették ki szombaton Méhes György Kossuth-díjas írót. A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezett ünnepségen György Attila író Méhes György-nagydíjat, Varga László költő pedig Méhes György-debütdíjat vehetett át.

Fotó: MTI

Rüdiger Stix, a Lovagkereszt kitüntetést adományozó osztrák hadügyminiszter kabinetirodájának tagja laudációjában kiemelte: Méhes György a régi közép-európai kultúrát úgy örökítette meg, hogy ez egyetemes értékkel bír. „Megtestesíti a régi Magyarország nagy szellemét és közös, nagy kultúránkat. Műveiben magyarok, románok, németek és zsidók egyaránt szerepelnek, és elsősorban nem nemzeti, hanem emberi vonásaikkal különböznek egymástól” – fogalmazott Rüdiger Stix a „bécsi tisztek nevében” szólva.

Szőcs Géza költő mindenekelőtt azt méltatta, hogy Méhes kettős szorításban alkotott fontos életművet: egyszerre mondott nemet a „dühöngő proletkult” és az irodalmi sznobizmus elvárásaira. Kiemelte: az erdélyi írót a veleszületett, ösztönös epikai készség teszi jelentős íróvá, mely „beszippantja az olvasót a mű terébe”. Szőcs Géza hozzátette azt is, hogy Méhesnek sokszor „műfaji álruhákban” – meseformában, allegóriákban, parabolákban – kellett kifejeznie magát.

A Lovagkereszt (Ritterkreuz) kitüntetést az író fia, Nagy Elek vette át az édesapja születésnapja előtt néhány nappal megrendezett ünnepségen – a „Nagy Mesélő” most lenne 98 éves.

Az eseményen átadták az író által – a 2002-es Kossuth-díjával járó összegből alapított – két irodalmi díjat is, melyekkel az erdélyi magyar irodalom kiemelkedő alkotóit és fiatal tehetségeit ismerik el.
A 3 ezer euróval járó Méhes György-nagydíjat György Attila csíkszeredai író, újságíró, szerkesztő vehette át. Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke laudációjában úgy vélte, György Attila írásai mágikus töltésűek, olykor lírai sűrítettségűvé fokozódnak, a „mítosz sűrített levegőjét” ugyanakkor ragyogó humorral oldja. Úgy vélte, művei a mágikus realizmussal mutatnak rokonságot, magyar elődei között pedig Krúdy Gyula, Tamási Áron, Lázár Ervin és Méhes György említhetők.

Az ezer euróval járó Méhes György-debütdíjat kiadónk országos napilapjának, a Krónikának a kulturális rovatát vezető Varga László költő vehette át a hat év közel ötven versét felölelő, Cseréptavasz című kötetéért. Király Zoltán, az Erdélyi Magyar írók Ligájának ügyvezető elnöke méltatásában kijelentette: a fiatal szerző „teljes jogú költőként debütál a magyar irodalomban”.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz-termében, az Európa-napon megrendezett eseményen részt vett Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Hende Csaba honvédelmi miniszter, L. Simon László kormánybiztos, országgyűlési képviselő és Fred Korkisch, az Osztrák Külügyi Intézet igazgatója is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
6 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS