HIRDETÉS

Életre keltett népi mesterségek

Simó Márton 2013. augusztus 05., 17:59 utolsó módosítás: 2013. augusztus 05., 18:11

Idén 13. alkalommal kerül sor Máréfalván a Kaláka Tábor megszervezésére. Szallós Kis Judit, a tábor vezetője szerint mintegy 50 fős a tábor lélekszáma, amely időnként változik, hiszen nem minden gyermek üli ki az egyhetes programokat.

Fotó: Thomas Campean

A tábor augusztus 1. és 7. között tart nyitva, amely idő alatt népi bútorfestést, fafaragást és ostorfonást tanulhatnak a résztvevők. A bútorfestés alapjait Csató Kunigunda és Tifán Irénke tanárnők vezetésével sajátíthatják el a kisebb és nagyobb táborlakók.

Csató Kunigunda – aki alapfoglalkozását tekintve ének- és zenetanár a Bethlen Gábor Általános Iskolában Székelyudvarhelyen – elmondta, hogy a bútorfestés terén itt ismeretlen a korosztályok szerinti különbség, a hároméves kisgyerek és az egyetemista korú fiatal egyaránt kezdőnek számít, ha nincsenek bútorfestési alapismeretei.

Először a mintákkal és motívumokkal ismerkednek, azokat rajzolják, majd az alapszínek és a formák elsajátítása után kezdik festeni az első munkájukat. Csató tanárnő annak idején azért látott hozzá a népi bútorfestéshez, mert az iskolájukban közösen – ugyanazzal a „gyermekanyaggal” – tartották, egymást követő időpontokban a zenei és a képzőművészeti foglalkozásokat. A várakozási idő alatt, puszta kíváncsiságból ismerkedett az alapfortélyokkal. Ma már maga is oktat, és Tifán tanárnővel együtt – aki a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskolában dolgozik – immár hosszú évek óta szerepet vállal a Kaláka Táborok szervezésében és bonyolításában, illetve tanév közben is bekapcsolódnak mindketten az iskolai és a városi kézműves megmozdulásokba.

Máréfalva az élő és működő népi fafaragás egyik fellegvára. Minden arra járó megcsodálhatja az ott álló díszes kapukat, amelyek ma egy megyei program keretében szépen újulnak. A Kaláka Tábor ifjú „inasai” is a kapukon használt motívumokkal ismerkednek. A Tájházhoz tartozó csűrben található a műhely, ahol – a falakon, a pajtában – fellelhetők az elbontok kapuk darabjai, amelyek egyúttal „katalógusként” élik mai utóéletüket. Idén nincsen lehetőség arra, hogy a tábor népe igazi kapu állításában vegyen részt, hanem „csak” ismerkednek az alapfogalmakkal.

Több huszonéves fiatal – Szima András, Sándor Attila, Nagy Zoltán – kisgyerek kora óta eljár a táborokba. Ők már kiválóan használják a szerszámokat, olyan anyag- és motívumismerettel rendelkeznek, hogy irányítani képesek a kezdőket.

Deák Huba vezetésével ostorfonást is tanulhattak. Többnyire fiúk vettek ebben részt. A tábor első napjaiban a teljes kenderkészletet kimerítették, úgyhogy a következőkben már a pattogtatás fortélyait próbálgatják. Arról nem esett szó, hogy ők hajtják ki a mezőre a tehéncsordát, de a betérő látogatóknak szívesen bemutatták ezt a különleges képességet. Csattogtak is rendesen az ostorok.

A Kaláka Tábor vezetője elmondta, hogy idén nem készítettek nagyobb pályázatokat, elégséges az a keret, amelyet Máréfalva Község Polgármesteri Hivatalától és a Hargita Megyei Tanácstól kapnak. A rendelkezésre álló helyszín – a Tájház, amelyet a Kőlik Egyesület gondoz – az eszközök, az itt felhalmozott tudás pillanatnyilag a képzést segíti, illetve azt is, ami egyáltalán nem mellékes, hogy pár tucatnyi gyermek – akiknek zöme, ha Magyarországról, ha Németországból érkezik is – itt tanulhatja meg a népi mesterségek alapfortélyaival a faluhoz, az igazi szülőföldhöz való ragaszkodást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS