HIRDETÉS

Csütörtökön rajtol a KIMENŐ összművészeti fesztivál

Gergely Imre 2012. április 10., 19:24 utolsó módosítás: 2012. április 10., 19:48

Harmadszorra találkozik Gyergyóalfaluban Erdély és általában a magyar nyelvterület kortárs irodalmának, művészetének egy igen népes csoportja. A neves meghívottak, előadók által kínált műsor mellett nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalok, gimnazisták és középiskolások kulturális nevelésére is. A KIMENŐ Összművészeti Diákfesztivál a 2010-ben és 2011-ben is megrendezett Faludyfesztből nőtte ki magát.

Száz éve született Örkény István, és idén ünnepeljük Karinthy Frigyes, valamint Áprily Lajos születésének százhuszonötödik évfordulóját is. Az első KIMENŐ fesztivál az ő emléküknek is adózik – említette Bonczidai Éva és Farkas Wellman Endre, valamint Szekeres Rita, a rendezvény három fő szervezője. Ennek megfelelően az alfalvi Petőfi Sándor Művelődési Ház Ártér Cafénak keresztelt termében sorra kerülő eseménysor napjai közül csütörtöknek az Áprily-nap, pénteknek az Örkény-nap, szombatnak a Karinthy-nap címet adták. Az esemény zárónapja, vasárnap a Faludy-nap lesz, ezzel is összekötve a KIMENŐ fesztivált elődjével, a Faludyfeszttel.

Délelőtt munka, délután kultúra, este szórakozás

A KIMENŐ fesztivált az Antropocentrum Egyesület mellett az alfalvi Sövér Elek Iskolaközpont is saját gyermekének tartja, és ezzel is magától értetődően az V–XII. osztályos diákság a megcélzott közönség. Az Erdély számos településéről, illetve Magyarországról érkező fiatalok közül sokan pályázat útján jutnak el a fesztiválra, ők a különböző szakmai műhelyek „tanoncaiként” nem csak szórakoznak, nem csak passzív nézőkként szívhatnak magukba kultúrát, hanem tevékenyen is részeseivé válnak. A fesztivál minden napján délelőttönként műhelyek működnek, ahol szakemberek irányításával alkothatnak az irodalom, a grafika, a zene, a színház és az újságírás iránt érdeklődő fiatalok. Az irodalom műhelyt Zalán Tibor költő, író fogja vezetni, a színházműhely irányítói Dézsi Szilárd rendező és Szabó Eduárd színművész, a grafika műhely vezetője Ferencz Zoltán képzőművész, grafikus, a zene műhelyé Lakatos Sándor dalszerző, az újságíró műhelyt Balázs Katalin, Gergely Imre és Pethő Melánia újságíró vezeti majd.

A zártkörű műhelymunkákat követi a naponta délután háromtól rajtoló nyilvános program. A délutáni–kora esti eseménysor rendre egy-egy, fiatalok által előadott műsorral kezdődik, az aznapi névadó alkotásaiból. Később pedig a profik, azaz hivatásos színészek produkciója válaszol erre – így érdekes összehasonlítási lehetőség lesz, hogy miként nyúl például egy Örkény-darabhoz a középiskolás fiatal és a neves színész – mondták a fesztiválszervezők. Irodalmi író-olvasó találkozókból sem lesz hiány. Itt lesz például Murányi Sándor Olivér, vagy a Helikon folyóirat több szerkesztője, de a Magyar Írószövetséget is több neves alkotó képviseli.

Esténként koncerteken, bulikon engedhetik ki a gőzt, oldódhatnak fel a fesztivál résztvevői és a közönség. Ahogy minden más program, a koncertek is ingyenesek. Csütörtök este rögtön egy meglepetéskoncert nyitja a sort. Hogy ki fog fellépni, az a kezdés időpontjáig szigorú titok – mondja Farkas Wellmann Endre, aki annyit elárult azért, hogy biztosan közönségsiker várható. Pénteken a Whisperblast, szombaton a KBB, azaz a Kolozsvári Barátok Band lép színpadra, míg vasárnap a gálaműsor és díjazás után a Kistehén együttes koncertezik.

A KIMENŐ fesztivál kiemelt támogatói a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Románia Kulturális Minisztériuma, Gyergyóalfalu Önkormányzata, Hargita Megye Tanácsa, a Communitas Alapítvány, Titandent, Mammooth Stage. A felsoroltak mellett még számos intézmény, vállalkozás és magánszemély hozzáteszi a rendezvényhez a maga segítségét – a lehetőségei szerint. A szervezők elmondták, még várják azon jóindulatú támogatók anyagi vagy akár erkölcsi hozzájárulását, melléállását, akik fontosnak tartják egy ilyen nagyszabású kulturális esemény létét Gyergyószéken, és azt, hogy fiataljaink ezáltal is lehetőséget nyerjenek a tanulásra, tapasztalatszerzésre a kultúra, a művészetek terén, illetve hogy a kortárs kulturális élet neves személyiségeitől kapjanak egy elindító ösztönzést, hogy később ők maguk legyenek, akik majd a nyomdokukba léphetnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS