Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szerteágazó községi ünnep Nyárádremetén

Nyulas Piroska 2014. szeptember 07., 15:33 utolsó módosítás: 2014. szeptember 07., 17:18

Községi napokat tartottak a hétvégén Nyárádremetén. A háromnapos rendezvénysorozaton színes kulturális programok, tartalmas népművészeti előadások várták az ide látogatókat. Mártélyról, Tápióságról, Halmajról, Felsődobszáról és Grestenből látogattak ide külhoni vendégek és mulatoztak a helyiekkel.

Fotó: Nyulas Piroska

„Egy Brüsszelben nyert pályázatból finanszíroztuk a községi napokat. Ez egy 14 000 eurós nagyságrendű pályázat, tehát a község költségvetését nem terhelik a kiadások. Ennek a pályázatnak a tematikája a testvértelepülések találkozása, a testvérkapcsolatok ápolása és az első világháborús megemlékezés, s ezért is szerveződik ezek a tematikák köré rendezvény” – nyilatkozta portálunknak  Magyari Péter, Nyárádremete polgármestere. A helyi civil szervezetek is részt vettek az esemény lebonyolításában, a nőszövetség felelt a vendégek étkeztetéséért, illetve besegítettek az önkéntes tűzoltók és családjaik is, tudtuk meg a polgármestertől.


Helyi tehetségek a reflektorfényben

Az eseményt péntek délután a méltán híres Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar nyitotta. A nemzetközi sikereiről ismert kórus több tagja is a község szülötte. Az előadás végén Czakó Gabriella, a Tündérkert Alapítvány lelkes munkatársa, aki a gyerekeket énekelni tanítja, megköszönte a község vezetőségének és tagjainak a támogatást és az együttműködést.

A továbbiakban a nyárádremetei iskolásokból alig néhány éve alakult Pipacsok nevű ifjúsági csoport énekelt és gitározott. Ezt követte az óvodások népdalokból, néptáncból álló műsora Török Kinga óvónő vezetésével. A kulturális műsort káprázatos előadásával a Bekecs táncegyüttes zárta. Az este folyamán az Insect együttes, majd Bokor Sándor zenés műsora szórakoztatta a könnyűzene kedvelőit.


A tűzoltók is ünnepeltek

Nem új keletű a nyárádremeteiek körében a tűzoltó-felvonulás, hiszen régen is volt a faluban tűzoltó alakulat. Szombaton reggel kilenc órakor a székelyvajai fúvószenekarral indult útnak hét tűzoltó autó, bejárva a község öt faluját. Az esemény résztvevői ákosfalvi, csíkfalvi, erdőszentgyörgyi, szovátai, jeddi, mártélyi (Magyarország) és gresteni (Ausztria) tűzoltócsapatok voltak. Szirénázva, zenélve járták be a településeket, ahol az emberek a kapukba kiállva köszöntötték őket, volt aki régi szokás szerint virágcsokrot dobott a tűzoltó autókra. A sportpályán szakmai tudásukat mérhették össze az önkéntes tűzoltók képviselői.

Napközben kézműves és helyi termékek vására várta a látogatókat, a kicsik figyelmét pedig egy kis vidámpark kötötte le. A délutáni műsor összeállítást a Napsugár tánccsoport nyitotta, majd meglepetésként a tápiósági Vadvirág asszonykórusának jelen lévő négy tagja, talpig népviseletben, ajándékozta meg a jelenlevőket egy nótacsokorral. Őket követte egy hosszasabb nótázgatás Ábrám Tiborral és zenekarával.

A sportpályán felállított hatalmas sátorban estére már fesztiválhangulat alakult ki, összegyűltek a vendégek, a hazalátogató rokonok, ismerősök és a helybéliek és a nap hátra levő részében „fergeteges koncertparádén” mulattak együtt. Az est fénypontja a Bojtorján koncert és a kihagyhatatlan tűzijáték volt.


Első világháborús megemlékezés

Vasárnap reggel megkoszorúzták a nyárádköszvényesi első világháborús emlékművet a római katolikus templom udvarán, majd a nyárádremetei templomban tartott misén vettek részt a vendégek és vendéglátóik.

Innen már átvették a főszerepet a csőszök, hiszen szeptember első vasárnapjáról lévén szó, ezen a napon szervezik meg a szüreti bált is Nyárádremetén. A mise végén a falu parkjában fényképezkedtek a testvértelepülésekről ékezettekkel, majd ebédelni mentek. A program szerint délután zenés kísérettel, lóháton vonulnak fel Remete és Köszvényes fő útszakaszán, este bállal zárják a napot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS