Nagyboldogasszony ünnepe, Szárhegy nagy napja

Nagyboldogasszony ünnepe, Szárhegy nagy napja

Nagyboldogasszony napjának Szárhegyen kiemelkedő fontossága van, hisz ekkor tartják a búcsút is. A hétfői búcsúünneplést három napos rendezvény előzte meg, amelyben minden korosztály találhatott kedvére valót.

Csata Beáta

2011. augusztus 15., 19:102011. augusztus 15., 19:10

2011. augusztus 16., 19:072011. augusztus 16., 19:07

Búcsús szentmise

Hétfőn hivatalosan is munkaszüneti nap volt mindenki számára, így sem a szárhegyieknek, sem a környező falvakból érkezett ünnepelni vágyóknak nem volt akadálya a délben kezdődő búcsús szentmisén való résztvételnek. Ezt bizonyítja az a kígyózó sor is, amely haladt felfelé egészen a plébániatemplomig, ahol a szabad ég alatt a hívők együtt vehettek részt az ünnepi szentmisén. Az ünnepre Alfaluból, Ditróból, Maroshévízről és Szárhegy testvértelepüléseiről is többen érkeztek. Az egybegyűlteket György Balázs szárhegyi pap köszöntötte, az elmélkedést György Tibor, a marosvásárhelyi Szent Miklós-templom plébánosa tartotta. Prédikációja során a nevek jelentéséről beszélt. Elmondta, hogy a nevek mindig egy küldetést jelölnek. Jézus nevének jelentése „Isten, aki meg fog szabadítani mindentől”.

Az elmélkedést György Tibor marosvásárhelyi plébános tartotta

A Mária név sokféle jelentése

György Tibor szerint nincs még egy olyan név, amelynek annyi jelentése lenne, mint a Mária névnek. Az arám nyelvből származik, jelentése a „keserűség tengere”, de ugyanakkor „lázadót” is jelent. György Tibor párhuzamot vont Éva és Mária közt: Éva Isten ellen és Mária a tisztaságával a gonosz ellen lázadt. Éva engedetlen volt, de Mária engedelmes. A Mária név másik fontos jelentése a „tökéletes szent”, amit Istenen kívül csak rá lehet mondani. „Bízz Istenben, ne magyarázkodj”. Mária anyaként kíséri Jézust a kereszthez, de akkor sem szólt semmit, mert tudta, hogy a gyerek, akit megszült, az nem az övé. A legtöbb anya nem tudná elfogadni ezt, Máriának innen jön a szentsége – tette hozzá György Tibor. Az elmélkedés során azt is megjegyezte, hogy büszke lehet az, akit Máriának hívnak, ami „Úrnőt” is jelent. Ez a tiszteletet, megbecsülést, jámborságot fejezi ki.

Falunapos vigadalom

Danguly Ervin, a szárhegyi falunapok főszervezője elmondta, hogy szűk keretből kellett az idén megvalósítaniuk a rendezvényt, ezért nem tudtak hívni nevesebb együtteseket. De annál jobban meg vannak elégedve a szárhegyi vagy erdélyi együttesek fellépésével, akik meglepően színvonalas műsort produkáltak – tette hozzá a főszervező, aki azt is elmondta, hogy próbáltak olyan programokat szervezni, ami összekovácsolja a közösséget. Ezért volt több vetélkedő és sportverseny. Ezekre a versenyekre a szomszéd falvakból is érkeztek, néhol az első díjat is bezsebelték. A sakkbajnokság résztvevői szinte rekord számban, negyvenöten jelentek meg a versenyen.

A főszervezőt is díjaztuk a versenyek győztesei mellett

A falunapok során kiemelkedő eseménynek számított szombaton dr. Müzlinger Attila fotókiállításának megnyitója és egyben a polgármesteri hivatal avatóünnepsége, melyen részt vett Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke és Moldován József államtitkár is. Az épületet Ervin atya áldotta meg. Dr. Müzlinger Attila fotói a hivatal falait fogják díszíteni, és állandó jelleggel megtekinthetők lesznek ott.

Színvonalasak voltak a helyi együttesek fellépései

Vasárnap a gyergyói hagyományőrzők íjászatra tanították az érdeklődőket, a színpadot újfalvi, remetei és szárhegyi néptánccsoportok népesítették be. A szkander- és dartsbajnokság résztvevőinek is szurkolhattak az ismerősök. Később a Cika zenekarral táncházra gyűlhettek össze a fiatalok. A vasárnap estét tűzijáték zárta, amit Vakaria Ernő és György Endre helyi vállalkozók közreműködésével valósítottak meg idén. Danguly Ervin sikeresnek könyvelte el az idei falunapok rendezvénysorozatát, szerinte a kerethez képest minden korosztálynak megfelelő programot tudtak összeállítani, és reméli, jövőben még többet valósíthatnak meg.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!