Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Visszatértek a varrógépes csalók

Simon Virág 2018. november 29., 22:35 utolsó módosítás: 2018. november 30., 17:44
HIRDETÉS

Több ezer euróval kecsegtető hirdetések jelentek meg Marosvásárhelyen a villanyoszlopokon és a forgalmas helyeken található bódékon. A hirdető régi német varrógépeket akar felvásárolni, és 60-70 ezer eurót is ígér egy eredeti darabért.

Singer varrógép. Sokat ér, de könnyű pénz reményében nem érdemes megválni tőle Fotó: Pixabay.com

A rendőrségnél is jelentették már a hirdetések megjelenését, ezért a hatóságiak közleményben hívják fel a lakók figyelmet, hogy kezeljék fenntartással az ilyen hirdetéseket, és

ne dőljenek be a csalóknak.

A rendőrség tájékoztatása szerint a régi varrógépek vásárlását hirdető személyek először a varrógép márkájáról és formájáról érdeklődnek, és megkérdik, hogy van-e eredetiséget bizonyító irata a tulajdonosnak. Ha nincs, akkor egy harmadik személyhez irányítják, aki a Singer varrógépek szakértőknek adja ki magát, és azt állítja, hogy eredetiséget igazoló iratot tud adni. Természetesen ezt nem ingyen teszi, hanem jelentős összeg fejében.

A csalók más forgatókönyvhöz is folyamodhatnak, azt állítva, hogy akkor veszik meg az eredeti német varrógépet, ha a tulajdonos megvásárolja a párját, ami egy szomszédos településen található, mivel szerintük kettő többet ér.

Mindkét esetben becsapják a gyanútlan embereket, hiszen az eredetiséget igazoló irat mindig hamis, és a bankszámlára elküldött összegért a vásárló nem kap másik varrógépet.

Miután az üzletet megkötötték, többet nem veszik fel a telefont, és bottal lehet ütni a nyomukat.

Korábban Marosvásárhelyen, de Erdély számos városában is voltak hasonló csalások, akkor a varrógép szériaszámát kérték el a tulajdonostól, és azzal hitegették, hogy rendkívül ritka darabbal rendelkezik, ami nagy összeget ér. De ezt az pénzt csak akkor kaphatja meg, ha befizet egy bizonyos összeget egy bankszámlára, „amiből felmérik, hogy valóban eredeti-e a nála levő darab.”

A rendőrség arra is felhívja az emberek figyelmét, hogy ha beleestek a csalók csapdájába, akkor szégyen nélkül jelentsék az esetet a rendőrségen, hogy nyomozást tudjanak indítani az ügyben.

2014-ben a Fehér Megyei Bíróság 2-12 évre ítélt 32 csalót, akik több mint 1700 személyt csaptak be a varrógépes módszerrel. Az általuk okozott kár értéke 2,5 millió lejt volt. Korábban szintén a Singer varrógépek ügyében  tizennégy csalót ítéltek el 2001 és 2004 közötti tevékenységükért.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS