Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Új szabályok a legeltetésben, kitérve az agresszív pásztorkutyákra is

Fülöp-Székely Botond 2018. augusztus 30., 18:47 utolsó módosítás: 2018. augusztus 30., 18:48
HIRDETÉS

Május 1-jéig meg kell kötni a legeltetéssel kapcsolatos bérleti szerződéseket a Székelyudvarhelyhez tartozó adminisztratív területekre, ugyanakkor október 1-jéig nem szabad elhagyni azokat. Utóbbi alól kivételt képeznek azok a területek, ahol a szárazság miatt nincs elég táplálék vagy víz – hangzott el az augusztus havi udvarhelyi képviselő-testületi ülésen.

Az esztenáknak legalább ötszáz méterre kell lenniük a településtől, illetve 300 méterre az erdei és turistautaktól. Képünk illusztráció Fotó: Thomas Campean

Az állattartó gazdák és a majorok kötelesek biztosítani a legelők optimális felhasználását, nem adhatnak bérbe általuk bérelt területeket, és be kell tartaniuk az üzemterv által előírt optimális állatlétszámot. Amennyiben változik az egyedszám, azt jelenteni kell. Tilos továbbá a jószágokat olyan területekre terelni, amelyek tulajdonosával nincs a polgármesteri hivatal által is láttamozott írásos beleegyezés. Az említetteken kívül más állatokat – ló, sertés, kutya – csak úgy lehet tartani az esztena környékén, ha megfelelő helyet biztosítanak számukra, és nem szabadon kószálnak.

Az esztenáknak legalább ötszáz méterre kell lenniük a településtől, illetve 300 méterre az erdei és turistautaktól. A jószágokat csak annyi kutya kísérheti, amennyit a mindenkori törvénykezés szavatol.

A pásztorok kötelesek úgy megszervezni a legeltetést, hogy kutyáik ne zavarják a kirándulókat és a városlakókat, ha egy eb agresszívan lép fel az emberekkel szemben, azt tulajdonosának meg kell fékeznie.

A kutyáknak egyébként koloncot kell viselniük, és időszakosan be kell oltatni őket. A pásztorok és a majorok felelnek a gondnokságukra bízott állatok által okozott károkért, ugyanakkor a jószágok épségét és egészségi állapotát is rajtuk kell számon kérni. A tehenek esetében május 1-je és november 1-je között lehet legeltetni, míg a kecskék és juhok esetében ez az időszak április 24. és november 25. közé esik.

HIRDETÉS

A hivatal mezőgazdasági osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy az új szabályzatot a hivatalhoz beérkező panaszok, illetve a gazdákkal folytatott megbeszélések alapján fogalmazták meg. A szabályzat betartását a helyi rendőrség, illetve a polgármesteri hivatal munkatársai fogják ellenőrizni. Noha a szakbizottságok negatívan véleményezték a tervezetet, a képviselők mégis megszavazták.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS