Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tűzesethez riasztották a tűzoltó-konferencia részvevőit

Nagyálmos Ildikó 2014. március 24., 11:22 utolsó módosítás: 2014. március 24., 12:07

Tűzesethez riasztották a szentegyházi alakulatot, miközben a településen a hétvégén azért gyűltek össze a Hargita megyei önkéntes tűzoltók szakmai egyesületei, illetve meghívottaik, hogy székelyföldi tűzoltóhálózatot hozzanak létre. A konferenciáról azonnal a tűzeset helyszínére indultak a lánglovagok, akik derekasan helytálltak, és fél órán belül megfékezték a tüzet. Ettől függetlenül összejövetelük célja teljesült: megalakult a Székelyföldi Önkéntes Tűzoltók Hálózata.

Megalakult a Székelyföldi Önkéntes Tűzoltók Hálózata szombaton Szentegyházán a Hargita megyei önkéntes tűzoltók szakmai egyesületének koordinálásával és kezdeményezésével. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet vállalja a szervezetek közötti koordinációt, valamint további külhoni régiók hasonló célú törekvéseinek támogatását. A magyarországi kapcsolattartás szakmai operatív irányítását Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke látja el, aki szintén jelen volt a rendezvényen.

„A Nemzetstratégiai Kutatóintézet küldetése az, hogy az élet minden területén összefüggő Kárpát-medencei hálózatok, rendszerek építését kezdeményezze. Úgy gondoljuk, hogy az önkéntes tűzoltó tevékenység tipikusan olyan hivatás, küldetés, amely szintén hálózatba szervezhető Kárpát-medencei szinten. Ezért örültünk annak, hogy a székelyföldi hálózat létrejött, és most már csupán kiegészíteni kell a felvidéki, kárpátaljai és délvidéki szerveződésekkel. Ebben partnerünk a belügyminisztérium és a támogatását élvező Magyar Tűzoltó Szövetség is” – mondta el kérdésünkre Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója, aki úgy véli, közösen könnyebb lesz megfogalmazni a célokat, a fejlesztés területeit, a képzést, az eszközfejlesztésen át az ingatlanberuházásig, és azt tartják célravezetőnek, ha európai uniós forrásokkal is számolhatnak, ami fejlesztheti ezt a területet. „Azért tartjuk nemzetstratégiai jelentőségűnek az önkéntes tűzoltó-tevékenységet, mert a magyar emberek mentését és megtartását szolgálja, nem beszélve az anyagi vagyon fenntartásáról, megőrzéséről, mentéséről” – fogalmazott a kutatóintézet igazgatója.


Több száz önkéntes tűzoltó egy ernyő alatt

A rendezvényen három megye – Hargita, Kovászna, Maros – több mint ötven önkormányzatának kétszáz önkéntes tűzoltója vett részt. A tárgyalások és a szakmai egyeztetések Székelyföldön folyamatosak, ezért a csatlakozó szervezetek száma 2014 során várhatóan jelentősen növekedni fog. Albert Csaba, a székelyföldi szakmai egyesület elnöke a tűzoltómozgalom múltjáról, jelenéről és jövőéről tartott előadást. A székelyföldi önkéntes tűzoltóegységek humánerőforrás- és eszközállományának felmérését követően – a létrejövő hálózati együttműködés eredményeként – szervezetten és célzottan történhet a hálózat tagjainak megállapodásával a Magyarország részéről történő segítségnyújtás, adományozás.

A Magyar Tűzoltó Szövetséggel történő együttműködés lehetővé teszi a helyi tűzmegelőzési, tűz- és kárelhárítási feladatok ellátásához szükséges eszközállomány javítását, az önkéntes tűzoltók képzését, a tűzoltóhagyományok megőrzését, az utánpótlás nevelését és a nemzetközi találkozókon történő képviseletet. „Elsősorban a segítségnyújtás, a szakmai koordináció a legfontosabb számukra, hiszen szeretnénk, hogy az a támogatás, az a technikai eszköz és forrás, amelyet a kutatóintézettel közösen szeretnénk előteremteni, Székelyföldön belül oda kerüljön, ahol a legnagyobb szükség van rá. Szeretnénk elkerülni azt, hogy mindenki külön, egymás ellen pályázzon, ezért szükséges, hogy a székelyföldi kollégák felmérjék, mely tűzoltó-egyesület milyen eszközállománnyal, illetve milyen felkészültséggel rendelkezik. Akkor már látni fogjuk, hogy hol és mit kell segíteni” – mondta Dobson Tibor dandártábornok, hozzáfűzve, a képzésben és azon felszerelések, eszközök kiválasztásában szeretnének segíteni, amelyek a leghatékonyabbak és egyben olcsók is.

A hálózati együttműködés további célja, hogy tűzesetek, árvizek, tömegbalesetek, ipari katasztrófák bekövetkeztekor az önkéntes tűzoltó-hálózat tagszervezetei azonnal mozgósíthatók legyenek és a hivatásos egységekkel összehangoltan tudjanak segítséget nyújtani. A rendezvény záróakkordjaként minden jelen lévő önkéntes alakulatnak oklevelet adott át Dobson Tibor, ezt megelőzően pedig kitüntették Szabó László veterán tűzoltót.

Fásszínek égtek le

A szombati rendezvény ideje alatt tűzesethez riasztották a helyi alakulatot, amely azonnal indult a helyszínre, és derekasan helytállt. Fél órán belül sikerült megfékezniük a tüzet, melynek során Szentegyháza romanegyedében néhány egymáshoz épített fásszín égett le, és amelyet a szemtanúk szerint gyerekek gyújtottak meg játékból.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
6 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS