Szinte színházat sem látott, mégis színésznő lett

Szinte színházat sem látott, mégis színésznő lett

Érzi az elfogadást, a szeretet

Nem kényeztették el szerepekkel, sokáig kézzel-lábbal kellett csápolnia a színpadon, hogy végre észrevegyék, most pedig összesen húsz egyéni díjjal büszkélkedhet. B. Fülöp Erzsébet többek közt Jászai Mari-díjas művész, egy hete pedig Kemény-díjat vehetett át kollégáitól a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház „71. születésnapján”.

Szász Cs. Emese

2017. március 21., 16:022017. március 21., 16:02

Az elismerésekről és az észrevétlenségről is kérdezte a Székelyhon, a kollégák és barátok körében csak Bözseként emlegetett közkedvelt színésznőt.

– Sokadik egyéni díja a nemrég megkapott Kemény-díj. Mit jelentenek ezek az elismerések?

– Igazából visszaigazolás arra, hogy milyen úton jársz, színészileg hol tartasz. Amikor megszületik benned egy karakter, akkor természetesen nem gondolsz díjra. Az a szerencsés azonban, hogyha a színház igazgatása afelé irányítja az előadást, hogy meghordozzuk, hogy fesztiválokra vigyék, hogy lássa a szakma is. Mert én lassan 20 éve vagyok itt színésznő, sok előadásban játsztam, amit nagyon szerettünk, mégsem kapott nyilvánosságot. De most olyan jó éveket élünk meg, igazából, amióta igazgatóváltás volt, azóta beindult a színház. Kialakult egyfajta szakmai profizmus a színház körül, ami a rendezők meghívásában is megnyilvánul, mert nem akármilyen kaliberű rendezők jönnek. Én például vagy 20 éve szerettem volna Radu Afrimmal dolgozni, s ahogy művészeti vezető lett Keresztes Attila, már az első évben meghívta őt. Nem hittem el, hogy ki van írva a próbatáblánkra: jön, és mehetünk hozzá castingra.

– Van ezek között olyan díj, amelyre a legbüszkébb?

– Minden díjjal azonosulsz, mert pont ott, pont akkor, az a fontos. Mindenre emlékszem, az előadás folyamatára, hogy zajlott le például a Stúdió Színházak fesztiválján, Budapesten vagy Kisvárdán az az előadás, hogy a Nyugalommal ugyanazt a szintet próbáltuk hozni az UNITER-en, mint Sepsiszentgyörgyön, Kisvárdán, Debrecenben. Nem zavart minket, hogy most nagyon szakmai a közönség, az alkotók színe-java filmes stb. Minden díj más szerephez kötődik, valami olyan furcsa homogén kapcsolat alakul ki pont ott, van egy flow a közönség és színész között, és ez kapcsolódik a díjhoz.

– Pedig nem is színésznek készült, hanem jogi pályára. Hogy jött képbe a színészet? Volt valami példa ön előtt?

– Nem, szerettem verset mondani, s mindenféle fesztiválokra mentem a régi szocialista rendszerben. Mindig kaptam visszajelzést, díjakat, de nem mertem megpróbálni, mert nem volt rá precedens. Én Gyergyóditróban nem láttam akkor egyetlenegy előadást sem. De aztán Csíkszeredában volt egy előadás, amikor tizenegyedikes voltam, a Bacchus, amely nagy hatással volt rám. Ahogy ott jöttek-mentek körülöttem a színészek, nagyon izgalmasnak találtam. Megmozdult bennem valami.

– A családja hogyan fogadta ezt a hirtelen váltást? Nem akartak lebeszélni róla?

– Nagy dolog volt az a nyitottság, amellyel fogadták, hiszen mégiscsak falusi közeg, édesanyám is egy falusi egyszerű asszony. Csak hümmögött, de nem mondta, hogy nem. Támogatott végig ő is és a nővérem is, ugyanis édesapám korán meghalt. Aztán ott volt Váli Éva tanárnő, aki még egy teremkulcsot is ideadott, hogy legyen hol gyakorolnom, ugyanis bentlakó voltam, és az sem volt, ahol egy verset elmondjak hangosan. Ugyanaz a Váli Éva szólt Harag Icának, Harag György feleségének, hogy hallgasson meg, ő egyengette tovább az utamat, elvitt Kovács Leventéhez, aki azt mondta, jöhetek, van esélyem. Persze nem jutottam be három évig a főiskolára. Folyamatosan egy lányt vettek fel, voltunk hatvanan, nyolcvanan egész Erdélyből arra az egy helyre. '91-ben aztán, amikor az első népes évfolyam kezdett, 14 hely volt, felvettek. Ezt szántam amúgy utolsó próbálkozásnak. Mindenképp megéri azt hiszem, ha nagyon erős energiát adsz annak, ami szerinted fontos az életedben, mert az előbb-utóbb összejön. Ez visszaköszönt a szakmában is, mert sokáig nem játszottam. Mindig más színházaknál kaptam szerepeket.

– Nem Vásárhelyen kezdett?

– Nem, mi Kolozsváron kezdtünk, fele az osztálynak oda szerződött, Tompa Gábor ugyanis látott bennünket, dolgozott velünk, és leszerződtetett. Ez az egyik legszerencsésebb dolog volt a szakmai életemben, nagyon meghatározott ez a három kolozsvári év. Azután jöttem aztán át Vásárhelyre '97-ben.

– Említette, hogy nem kényeztették el szerepekkel. Hogyhogy?

– Nem nagyon kaptam szerepeket. Nem sok szerepet, vagy nem nagy feladatot, s aztán lehet ezért is mindig kondícióban kellett tartanom magam, hogy egyszer csak jön egy szerep, ott nekem mindent be kell dobni. Nem tudtam eltunyulni. Vagy nem csüggedtem el. Ha színészként három évig nem kapsz szerepet, akkor nem bírod ki, összeroskadsz, s az önbizalmadra rányomja a bélyegét. Én valahogy mindig a határán voltam ennek, három év alatt csak kaptam valamit, amiben aztán nagyon kapálóztam, hogy lássák, hogy én milyen ügyes vagyok, hogy még a következő három évben is kapjak valamit.

– De ez azért megváltozott az utóbbi időben. Mióta?

– Amióta Gáspárik Attila és Keresztes Attila lettek az igazgatóim, nagyobb bizalmat kaptam tőlük. Például Keresztes Attila rám osztotta a Sirályban a kedvenc szerepemet… Pedig nekem nincsenek is kedvenceim, mert én nem is mertem kedvencekre gondolni, mivel nem nagyon játsztam. Amikor aztán megkaptam a Sirályban az Arkangyina szerepét, alig hittem el. Vagy akár a Mágnás Miskában a Marcsa szerepét, amit Harsányi Zsolttól kaptam. Nem is tudtam elképzelni, hogy gondolta, hogy én 50 évesen énekeljek operettben, amikor életemben egy hang nem jött ki a torkomból.

– És mégis ment.

– Igen. Persze Incze Katalinnak köszönhetően, hogy vokálisan kidolgoztatta velem. Vannak ilyen nagyszerű dolgok, amelyekre színészileg nem számítasz. Akár ez a pici szerepem a Retrómadárban, hogy az anyját játszhatom a rendezőnek. Annyira meglepett, hogy én leszek az anyukája. Ugyanakkor nagyon hálás is voltam érte.

– Lehet, hogy pont ezért fordult a rendezés felé, mert nem kényeztették el a színpadon?

– Igazából a színi egyetemen taníthatok, ezért is tudtam kibírni ezeket a „szerepelvonásos” időszakaimat, mert a diákjaimmal viszont dolgoztunk folyamatosan, fortyogtunk valamiben. Kutakodtunk.

– Színpad, rendezés, tanítás mellett a filmezésbe is belekóstolt?

– Kóstolnék, csak nem hívnak. (nevet) Igen, egy kicsit. Most Mundruczó Kornél új filmjében játszom, van három pici jelenetem, Cserhalmi Györggyel filmeztünk, de erről még nem merek nyilatkozni, mert még én se láttam.

– De egy színészt manapság csak izgat a film világa.

– Engem főként, mert szeretem a bátrabb, groteszkebb testnyelvet. Mindig is szerettem, ha nem csak a fejtől felfelé, hanem az egész testedet megmozgatja a szerep. Ehhez képest a filmben meg ugye minimalista eszközökkel kell dolgozni, s nekem ez a nagy kihívás. Amikor Mundruczó Kornél megdicsért a castingon, olyan boldog voltam. Végre egy filmes szakember azt mondja, jó.

– Jól látom, hogy jó értelemben véve kicsit munkamániás?

– Igen, sajnos. Most már szomorúan tapasztalom ezt magamon. Ha valami szerep dolgozik bennem, akkor az odahaza is. Nem is akarok kikapcsolni otthon sem, mosogatás közben is dolgozik bennem a szerep.

– Mégis mivel foglalkozik, ha nem a színházzal? Van valami egyéb?

– Van. A természet. A kutyáim, macskáim. Volt például leguánom 15 éven keresztül. Az egyik kedvencem volt. Különleges kapcsolatom volt vele, mert nem evett senkitől, csak tőlem. Amikor elmentem próbálni Csíkszeredába egy hónapra, majdnem elpusztult. Az állatok mellett a csend kapcsol ki, a meditáció. A jóga.

– Visszatérve beszélgetésünk apropójára, a Kemény-díjra. Hogy fogadta?

– Ez a díj a társulat, a művészeti vezetőnk, Keresztes Attila irányából jön. Nem csak azt jelenti, hogy szakmailag ebben az évben én jó irányban tapogatóztam, de a kollégáim részéről is elfogadást érzek, érzem a szeretetüket. Nem tudhatod, hogy jövőre mi lesz, de idén ebben konszenzus volt, hogy jó úton vagyok. A Kaszás Attila-díj esetében is rám szavazott a társulat, hogy engem terjesszenek fel. Ez nekem akkor annyira megcsavarta a szívemet, hogy micsoda nagyszerű dolog többségi szavazatot kapni a társulat részéről. Mindig nagy öröm kapcsolódik a díjakhoz, hogy akkor most valami működött, picit megállunk, veszünk egy nagy levegőt, s aztán megyünk tovább. De azt az érzést, hogy a társulatom rám szavaz, semmivel sem lehet összehasonlítani.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 23., szerda

A POL gyenge 6-osra értékeli a székelyudvarhelyi városvezetés féléves munkáját

Követik a városvezetés fejlesztési projektjeinek alakulását – közölte a székelyudvarhelyi Szabad Emberek Pártja (POL) frakciója szeptemberben. Akkor féléves határidőre szóló igénylistát is összeállítottak az általuk prioritásként kezelendő projektekről.

A POL gyenge 6-osra értékeli a székelyudvarhelyi városvezetés féléves munkáját
2022. március 23., szerda

Mekkora lesz a hatodik?

Nem kellett sokat várni az enyhítések után: megállt a koronavírusos betegek számának a csökkenése Romániában, az újonnan kiszűrt esetek száma ismét emelkedőben van. Elkezdődött a hatodik hullám Fejér Szilárd kémikus, kutató szerint is.

Mekkora lesz a hatodik?
Mekkora lesz a hatodik?
2022. március 23., szerda

Mekkora lesz a hatodik?

2022. március 23., szerda

Ötlet a nap legfontosabb étkezéséhez: rántotta újragondolva

A sokunk által jól ismert rántotta egy újragondolt receptjét mutatta be Karácsony József, a Főnix Konyha szakácsa, aki a nap legfontosabb étkezésére koncentrálva nem spórolt a hozzávalókkal.

Ötlet a nap legfontosabb étkezéséhez: rántotta újragondolva
2022. március 23., szerda

Újra teljes kapacitással fogadják a nézőket az erdélyi színházak

Az élet sok más területéhez hasonlóan a színházi életet is jócskán megnehezítette az elmúlt két év járványidőszaka. A feloldott szigorítások után most visszatérnek a normalitásba, vagyis a 2020 március előtti időszakhoz.

Újra teljes kapacitással fogadják a nézőket az erdélyi színházak
2022. március 22., kedd

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre

Nagyobb az érdeklődés a gyógykezelési jegyek iránt tavalyhoz képest, eddig 740 kérést nyújtottak be a Hargita Megyei Nyugdíjpénztárhoz. Az igényléseket az év folyamán több fordulóban fogadják, legkésőbb november 30-áig.

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre
2022. március 22., kedd

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek

Március elsején kezdődött a székelyudvarhelyi utcák, utak takarítása, azóta több szakaszt is megtisztítottak. A munkálatok jelenleg a forgalmasabb útszakaszok és utcák mentén zajlanak, majd utána kezdődhet a lakótelepeken is a portalanítás.

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek
2022. március 22., kedd

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen

A Székelyudvarhelyen állandó problémává vált parkolóhelyhiány miatt ellenőrzik a hosszú távra bérbe adott, de a város tulajdonában lévő területekre épült garázsok rendeltetésszerű használatát.

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen
2022. március 22., kedd

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa

Fontos a magyarországi országgyűlési választásokra a helyesen kitöltött szavazólapok beküldése – hívták fel a figyelmet a keddi sajtótájékoztatón a háromszéki RMDSZ vezetői.

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa
2022. március 22., kedd

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték

Annyira népszerűnek bizonyult a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közös programja, ami alapján őshonos gyümölcsfákat adnak ingyen a sepsiszentgyörgyieknek, hogy két nap alatt elfogytak a csemeték.

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték
2022. március 22., kedd

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének

Összetett, személyiségfejlesztésre és tanácsadásra egyaránt hangsúlyt fektető, kétnyelvű pályaorientációs platformot hozott létre a Kovászna megyei tanfelügyelőség és a Kovászna Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ.

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM